Gebelik Takibinde Rutin Tahliller Nelerdir?

Yayın Tarihi: 2018/10/06 10:10 • Güncelleme tarihi : 2021/06/27 07:19

Gebelik oluştuğu günden itibaren anne vücudunda ciddi değişim gösteren bir durumdur ve bu gelişimin her safhası çok önemlidir. Yapılacak olan rutin tahliller, başta bebeğin sağlığı olmak üzere, annenin de sağlıklı bir gebelik geçirmesinde önemlidir.

3-8 haftalar; Gebeliğin ilk tanısı, gebelik olup olmadığıdır. Bunun için evlerde rahatlıkla uygulanacak idrar testi ve kan değerlerinde bakılacak olan gebelik hormonu yani beta hcg değeridir. Bu tahliller pozitif çıktığında, ultrason ile bebeğin rahimde olup olmadığı kontrol edilir ve kalp atışları takibi yine ultrason yöntemi ile olur.

11-14.haftalar; down sendromu, trizomi 18 ve genetik taramaların yapıldığı haftalardır. Bu taramalar için öncelikle ikili test yapılır, kan tahlili ile bakılır. Şayet gerek görülürse amniyosentez, üçlü tarama ve dörtlü tarama ihtiyacı veya tercihe göre yapılır.

20-24.haftalar; anomali saptaması ve bebeğin organlarının gelişiminin incelendiği haftalardır. Detaylı ultrason bu dönemde yapılır ve ihtiyaç duyulduğunda daha ileri tetkikler istenebilir.

 

24-28.haftalar; şeker yüklemesinin yapıldığı haftalardır. Annenin normal hayatında şeker hastalığı olmasa dahi bu test yapılarak, gebelik şekeri oluşmadığına ve herhangi bir risk taşıyıp taşımadığına karar verilir. Öncelikle 50gr’lık yapılır ihtiyaç dahilinde ileri düzey testler de istenilebilir ve gerekli önlemler diyetisyen yardımıyla alınır.

28.haftadan sonra NST testleri yapılabilir. İhtiyaç duyulmadığı takdirde 35. Haftadan sonra bakılır. Bebeğin kalp atışları ve annenin rahim kasılmaları takip edilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.

Bu Gönderiye 0 Adet Yorum Gelmiş
?