Yayın Tarihi: 2018/06/07 01:49 • Güncelleme tarihi : 2021/06/27 07:17
Aldığımız besinler ağızda parçalanmaya başlar. Daha sonra mide asitleri ve hareketleri ile belli bir kıvama gelir ve bağırsağa geçer.Bağırsaktaki enzimlerin etkisiyle besinler en küçük parçalara kadar ayrıştırılır. Normalde besinlerdeki proteinler amino asitlere bölünür ve kana karışırlar. Ancak gıda intoleransı durumunda besinler bağırsakta düzgün aminoasitleri oluşturacak şekilde parçalanamaz.
Gıda intoleransında bir bakteriye veya virüse saldırdığı gibi savunma sistemini harekete geçiyor. Bunun sonucunda vücutta bazı problemler oluşmaktadır. Halsizlik, metabolizma yavaşlaması, bağırsak sorunları gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.
Aynı gıdayı farkında olmadan düzenli tüketmesi durumunda daha birçok kronik hastalığa yol açabilmektedir.
Gıda intoleransında gıdalar kana parçalanamadan geçerler. Savunma sistemi bu gıdalara karşı yabancı bir madde gibi davranır.
Gıda intoleransı gıda alerjisi ile karıştırılmamalıdır. Gıda alerjisi az kişide görülür ve kısa bir vakitte öldürücü etkilere kadar varan sonuçlar doğurabilir. Gıda İntoleransı ise yediğimiz yiyeceklerin olumsuz etkisi 3-24 saat arasında çıkmaya başlar.
Gıda intoleransı bir çok hastalığa sebep olabilir. Şişmanlık, kilo verememe, migren, sivilce,vücutta şişlikler, şişkinlik, kabızlık,ve bazı cilt hastalıklarıdır.
Gıda intoleransında bağırsak hastalıkları da görülebilir. Crohn hastalığı, irritabl bağırsak sendromu gibi problemler ortaya çıkmaktadır.