Kadınlarda Kısırlık Tanısına Yardımcı Tahliller Nelerdir?
Yayın Tarihi: 2017/10/29 13:11 • Güncelleme tarihi : 2021/06/27 07:17
Kadınlarda kısırlık, yumurta ve sperm hücresinin çeşitli nedenlerden dolayı birleşememesidir.Kısırlık aynı zamanda döllenme olayı olsa bile sonrasında gelişmenin olmaması durumu olarak tanımlanır. Bu durum kadın veya erkek kaynaklı olabileceği gibi bireylerin her ikisinden de kaynaklanıyor olabilir. Kısırlık tanısına yardımcı tahliller ise şöyledir;
Kısırlığa çevresel ve genetik pek çok durum neden olabilmektedir. Öncelikle genetiğinin iyi araştırılması gerekmektedir.
Progesteron hormonu ; menstürasyon döneminin ikinci yarısında, yumurtlama sonrası dönemde, yumurtalıkta salgılanan kadınlık hormonudur. Bu hormonun görevi, olası bir gebelik için kadın organizmasını, özellikle de dölyatağını (rahim) hazırlamaktır.Gebelik gerçekleşmiş ise sürdürülmesini de progesteron hormonu sağlamaktadır. Bu sebeple progesteron hormon ölçümü yapılır.
Prolaktin hormonu, hipofiz bezinin ön lobu tarafından salgılanan iç salgı hormonudur. Süt salgısını uyarılmasında etkilidir. Bunun yanı sıra cinsel bezlerin salgılanmasında da etkiler. Süt bezinin çalışmasını etkileyerek süt salgılanmasını sağlar. Annelik duygusu gelişir. Prolaktin değer ölçümü yapılır.
LH hormonu yumurtlamaya yakın bir dönemde artış gösteren sonra birden seviyesi yine hızla azalan bir şekilde azalan bir hormondur. Kadınlarda, LH düzeylerinde yükselme yumurtlamaya sebep olur. Bu hormon erkekler de ise sperm gelişimini etkiler. LH değer ölçümüne bakılır.
Kadında FSH hormonu beyinde hipofizden salgılanır. Yumurtalıklardaki folikülleri uyarıcı etkisi vardır. Foliküllerin büyümesini sağlar. Yumurtalıklarda bulunan foliküller yumurtayı taşıyan ufak kesecikler olarak adlandırılır. Bu yüzden FSH ölçümü yapılır.
Histereskopi; rahim boşluğunu görüntülemek için alternatif olarak kullanılan bir yöntemdir. Bu işlem de uygulanabilir.
Korunmasız ilişki yaşanmasına karşın bir sene içerisinde hamilelik oluşmuyorsa uzman doktorlar eşliğinde kapsamlı bir muayene ve ilave tahlillere de gerek olabilir.