Yayın Tarihi: 2018/05/11 09:15 • Güncelleme tarihi : 2021/06/27 07:19
Yaklaşan ramazan ayıyla birlikte, oruç tutmak isteyen hamilelerin aklına da pek çok soru gelmektedir. Oruç tutmak isteyen anne adayları, bebekleri ne de bir zarar gelsin istemez. Bu sebeple anne adayları öncelikle kendi kadın doğum uzmanına muayene olmalı, gerekli tahlilleri yaptırmalı ancak olur alırsa doktorundan bu şartla oruç tutmalıdır.
Bol su tüketmelidir. Uzun olan yaz günlerinde gelen ramazan ayı, uzun süre aç ve susuz kalmayı gerektiriyor. Bu durumda gebelerde halsizlik ve su kaybı daha çok görülüyor. Bu sebeple hamileler iftar ve sahur arasında bol su içerek sıvı ihtiyacını gidermeli ve soda içerek de kaybettiği mineralleri yerine koymalıdır.
Demir zengini beslenmelidirler. Demir zengini besinler; fındık, badem, kuru üzüm, baklagiller, yeşil sebzeler, kayısı, erik, kırmızı et, karaciğer gibi besinlerdir. aynı zamanda C vitamini demir emilimini artırır. Birlikte tüketmeniz faydalı olacaktır.
Kalsiyumca zengin beslenilmeli. Süt ve süt ürünleri, balık, brokoli, baklagiller, tahıllar ve tahin bu gıdaların başında gelir.
Folik asitçe zengin besinler tüketilmeli. Özellikle gebeliğin ilk 3 ayında çok önemlidir. Ispanak, pancar, kırmızı et, sakatat, yumurta, pancar ve şalgam bu besinlerin başında gelir.
Aynı zamanda iftarda aniden beslenmek doğru değildir. Anne adayı besinleri ve sıvı alımını iftar ve sahur aralığına dağıtmalı ve az ve sık beslenmelidir.