Yayın Tarihi: 2018/04/30 23:52 • Güncelleme tarihi : 2021/06/27 07:19
Mangal kültürü tartışılmaz büyük önem taşır toplumumuzda. Güzel bir hava ve biraz yeşil bir ortamda, sevdiklerinizle toplanıp yaptığınız mangalın yerini başka hiçbir şey tutamaz. Mangalda pişen etlerin kansere davetiye olduğunu bilsek de, vazgeçmeye yanaşılmaz. Bu sebeple sağlıklı mangal yaparak hem zevklerden taviz verilmemiş, hem de sağlıklı bir şekilde gönül rahatlığıyla beslenebilirsiniz.
Ateşin sönmesini bekleyin. Mangal eti yemek sabır işidir. Yanan ateş, etin dışını hızlıca pişirirken, içinin çiğ kalmasını sağlar. Böylece etin içindeki zararlı bakteriler ölmez ve vücuda zarar verir. Bu sebeple mangal ateşinin sönmesi beklenmeli ve köz halinde iken etler pişirilmelidir. Ayrıcı közden duman çıkmamasına da özen gösterilmelidir.
Pişmiş ve çiğ etleri aynı kaba koymayın. Çiğ ette bulunan bakteriler, aynı kaba konulan her besine yapışır. Bu sebeple çiğ et koyduğunuz kabı iyice yıkamadan kesinlikle başka bir besini içine koymayın.
Aynı durum bıçak, çatal gibi malzemeler için de geçerlidir. Çiğ ete dokundurduğunuz her malzemeyi muhakkak bol su ile yıkamak gerekir ki, bakterilerinden arınsın.
Eti pişme anına kadar sıcağa ve güneşe maruz bırakmayın. Isınan ette her zaman daha fazla bakteri ürer ve bazıları ateşe girdiği halde ölmez.
Kesinlikle dondurulmuş et kullanmayın. Dondurulmuş et, pişmek için daha uzun süre ister. Dışı pişmiş görünse de içi çoğu zaman çiğ kalır. Fazla beklettiğiniz de de yanabilir. Bu sebeple ilk tercihiniz taze ve soğukta bekletilmiş et olsun.