Sigara Neden Bırakılmalı?

Yayın Tarihi: 2018/02/28 12:34 • Güncelleme tarihi : 2021/06/27 07:17
Sigara, günümüzde pek çok hastalığın nedeni olarak kabul edilen ve bağımlılık oluşturan bir maddedir. Sigara o kadar etkindir ki kişi direk sigara içmese de, sigara içilen bir ortamda pasif içici konumda bile ciddi sağlık sorunları ile karşılaşabilir.
Sigara kullanan bir kişinin sigarayı bırakması için önemli kanıtlarla desteklenen pek çok neden bilinmektedir. Tahlil.com olarak bu nedenleri bir kez daha dile getiriyoruz:
Sigara içerdiği bağımlılık yapıcı ve kimyasal maddeler nedeniyle kişinin başta solunum sistemi organları olmak üzere hemen her organında tahribat oluşturur.
Uzun süre sigara kullanan kişilerde kalp-damar ve solunum sistemi hastalıklarının görülme olasılığı oldukça yüksektir.
Sigaranın sebep olduğu diğer hastalıklar, akciğer kanseri, Kronik Obstruktif Akciğer Hastalıkları(KOAH), kalp krizi, damar hastalıkları ve dolaşım bozuklukları olarak belirtilebilir.
Kronik akciğer hastalığı bulunan kişilerin sigara kullanması ise ölüm riskini arttırmaktadır.
Felç riskinin de sigara içenlerde içmeyenlere oranla 2 kat fazla olduğu bilinmektedir.
Tüm bu sağlık problemlerinin yanı sıra mide ülseri, diş eti hastalıkları, kemik ve eklem hastalıkları, cinsel işlev bozuklukları, cilt problemleri ve mesane kanseri gibi pek çok hastalığa neden olmaktadır.
Sigara kullanan kişiler çoğunlukla sigaranın bıraktığı rahatsız edici kokuyla yaşarlar ve bu durum kişilerin sosyal yaşamlarında sorun yaşamalarına neden olabilir.
Göğüs hastalıkları uzmanlarının çoğu hastalarına geliş nedenlerinin yanı sıra sigara ile olan ilişkilerini sormaktadırlar. Sigara içilip içilmediği, içiliyorsa ne sürede ve hangi sıklıkla içildiği hastalığın tanısında ve tedavi sürecinde oldukça önemlidir.
Sigaranın zararlarını belirleyebilmek için doktorların istediği bazı testler vardır. Akciğer grafisi, hemogram, EKG, sedimentasyon, karaciğer ve böbrek tahlilleri bu testler arasında yer almaktadır.
Fiziksel muayene ve tahlil sonuçları sonrasında sigarayı bırakmanın en uygun yöntemi doktor gözetiminde belirlenmektedir. Psikolojik desteğinde eşlik ettiği bu süreçte kişinin sigara bağımlılığından kurtulması çok daha kolay olmaktadır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.

Bu Gönderiye 0 Adet Yorum Gelmiş
?