İnfertilite yani kısırlık tedavisinin başlangıcında, sebep araştırması için yapılan tahliller vardır. Erkek kısırlığında en çok karşımıza çıkan sebep; sperm sayısı azlığı veya hareketliliğinin azlığıdır. Ancak beslenme ile, bu faktörler etkin bir şekilde artırılabilir. Peki sperm canlılığını artıran besinler nelerdir?
Folik asit; spermin genetik yapısını düzeltir ve hareketliliği artırır. Bu sebeple fındık, fıstık, mercimek, badem sık tüketilmelidir.
A, B1 ve C vitamini sperm üretimini artırır. Bu üç maddenin bir arada bulunduğu besin; muzdur.
C vitamini ayrıca testiste bulunan hücreleri korur ve bu yolla spermlerin oksitlenmesini önler. Bu bakımdan C vitamininin yoğun olduğu özellikle kuşkonmaz bitkisi turunçgiller bol miktarda tüketilmelidir.
Allicin adı verilen madde; testislere giden kan akışını kolaylaştırır, sperm canlılığını artırır. Bu madde en yoğun olarak sarımsakta bulunur.
Omega 3 de yine testislere kan akışını hızlandırırken, arganin isimli madde de sperm üretimini destekliyor. Bu iki maddenin yoğun olarak bulunduğu besin ise; cevizdir.
Gingseng de testislere kan akışını artırması sebebiyle, sertleşme problemi yaşayan erkeklere de çözüm olur.
Amino asitler; sperm miktarını artırır, hatta çalışmalar sperm sayısını iki katına kadar artırdığı yönündedir. Amino asitçe zengin besinlerin başında da bitter çikolata gelir. Bitter çikolata aynı zamanda orgazmı da kolaylaştırır.
E vitamini; spermlerin stresini azaltır ve bu yolla sağlıklı sperm artışını destekler. Ayrıca aktif olan spermlerin yumurtaya girişini kolaylaştırır. Bu sebeple E vitamini de sağlıklı spermin olmazsa olmazıdır. E vitamini yoğun olarak; patates, fındık, domates ve balık yağında bulunur.
E ve B6 vitamini sperm ve yumurtanın birleştiğinde etkin olmasını sağlar. Bu maddeler de birlikte avokado da bulunur.
Çinko ve selenyum; spermin canlılığını etkin biçimde artıran minerallerdir. Bu mineraller en fazla kabak çekirdeği ve ay çekirdeğinde bulunur.
Çinko açısından zengin diğer bir besin kırmızı ettir. Yine sperm dayanıklılığı için bol bol kırmızı et tüketilmelidir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Bu Gönderiye 0 Adet Yorum Gelmiş