Vajinal Mantar Nedir? Tetikleyen Faktörler Nelerdir?

Yayın Tarihi: 2018/06/23 13:01 • Güncelleme tarihi : 2021/06/27 07:17
Kadınlarda vajinal mantar enfeksiyonu, her yaşta görülen ve başka bir kaynaktan bulaşması gerekmeyen bir enfeksiyon türüdür. Kişinin kendi vajinasın da bulunan maya hücreleri çeşitli sebeplerle aktif hale gelerek enfeksiyona yol açmaktadır.
Antibiyotikler vajinal mantarın üremesi normalde flora bakterileri tarafından engellemektedir. Vücudun flora bakterileri, kullanılan antibiyotikler sebebiyle azalabilmektedir. Bu sebeple vücudun doğal direnci azalmakta ve mantarın üremesi için uygun bir ortam oluşmaktadır.
Vajinal mantar hormonal sebeplere de bağlı gelişebilmektedir. Hamilelik, doğum kontrol hapı veya hormonal bazı ilaçların kullanımı sebep olmaktadır.
İmmunosupresyon da vajinal mantar oluşumunda etkilidir. Kanser veya çeşitli sistemik hastalıklar somrası kullanılabilen bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar ve hastalıklar mantarların üremesini zemin oluşturmaktadır.
Rahim içi araç aletler, spiral üzerine yerleşen mantar, tekrarlayan vajinal enfeksiyonlara sebep olabilmektedir.
Vajinal mantar metabolik hastalıklar varlığında kendini gösterebilir. Özellikle şeker hastalarının idrarlarında şeker çıkması halinde mantar kolayca vajinal bölgede üreyebilmektedir.
Kadınların beslenme tarzı da vajinal mantarın oluşumuna sebep olabilir. Şeker ilaveli yiyecekler, katkı maddeli işlenmiş gıdaların tüketimi de mantar üremesi için uygun bir ortam oluşturabilmektedir.
Uzun süren kabızlık durumunda da yavaş çalışan bağırsaklarda oluşan ortamda, vajinal bölgede mantarlar kolay üremektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.

Bu Gönderiye 0 Adet Yorum Gelmiş
?