Zeka Testi Türleri

Yayın Tarihi: 2019/06/26 15:26 • Güncelleme tarihi : 2021/06/27 07:19

Zeka testi; çocuğu doğru yönlendirilmesi ve potansiyelini sonuna kadar kullanabilmesi açısından çok önemli bir veridir. Ancak her test, her zaman uygulanamaz. Zeka testleri yaşa ve ölçülmek istenen veriye göre değişir.

Zeka Testi Türleri


Metropolitan (okul olgunluğu testi): çocuğun okula başlamaya hazır olup olmadığını ölçen testtir. 4-6 yaş aralığına uygulanan, 24 dakika süren bir testtir.

Zeka Testi Türleri


FROSTIG (görsel algı testi): yine okul hazırlık döneminde, çocuğun gördüğü nesneyi algılayabilmesi, ayırt edebilmesi ve özümsemesini kapsayan bir testtir. 4-8 yaş gruplarına uygun bir testtir.

Zeka Testi Türleri


GESSEL (gelişim figürleri testi): okul öncesi çağındaki çocukların görsel algısı, yönetmesi ve koordine etmesi, kas gelişimi, genel zeka durumu hakkında bilgi verir. 3-7 yaş arasında uygulanır.

Zeka Testi Türleri


MOXO (dikkat testi) : dört ana ölçek değerlendirilir. Değerlendirdiği ölçekler; dikkat, doğru zamanlama ve zamanı kontrol edebilme, dürtüsellik ve mantık, hiperaktivitedir. DEHB (dikkat eksikliği ve hiperaktivite) tanısında da kullanılan bir testtir. 6-12 yaş aralığında çocuk testi 15 dakikada, 13-70 yaş araşında da genç ve yetişkinlik testi 18 dakika olarak uygulanır.

Zeka Testi Türleri


WISC-R: çocuğun sözel ve performans becerilerini ölçmeye yönelik bir testtir. 12 alt değerlendirme testi içerir. Bu testin uygulama süresi en az 180 dakikadır. 6-16 yaş grubuna uygun bir zeka testidir.

Zeka Testi Türleri


AGTE: 0-6 yaş grubu bebek ve çocukların becerilerini incelemek adına yapılan bir testtir. Bu testi ebeveyn kendine yöneltilen soruları cevaplayarak uygular. 154 maddeli bir soru anketi vardır. Çocuğun; dil – bilişsel, ince ve kaba motor becerileri, öz bakım becerisini değerlendirir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.

Bu Gönderiye 0 Adet Yorum Gelmiş
?