Afrika Birliği, Afrika ülkelerinde hızla yayılan maymun çiçeği virüsüne karşı kıta genelinde halk sağlığı için acil durum ilan edildiğini açıkladı.
Africa CDC'nin (Afrika Birliği Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi) Genel Direktörü Jean Kaseya, maymun çiçeği salgını hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Kaseya, "Maymun çiçeği hastalığını Kıta Güvenliği Halk Sağlığı Acil Durumu olarak ilan etmek sadece bir tercih değil, bir zorunluluk," dedi.
Afrika’daki hükümetlere, virüsün yayılmasını durdurmak için Africa CDC ile işbirliği yapmaları çağrısında bulunan Kaseya, salgına karşı kıtaya aşı getireceklerini de sözlerine ekledi. Ayrıca, vaka ve ölüm sayılarıyla ilgili düzenli haftalık toplantılar yapılacağını da belirtti.
9 Ağustos'ta yayımlanan Africa CDC raporuna göre, ocaktan 8 Ağustos'a kadar geçen süre içinde 13 Afrika ülkesinde 2.822 kişi maymun çiçeği virüsüne yakalanmış, 14.719 şüpheli vaka bildirilmiş.
Bu virüs yüzünden 511'i Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde olmak üzere toplamda 517 kişi hayatını kaybetti.
Hem hayvanlardan hem de insanlardan bulaşabiliyor
Maymun çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş kişilerden bulaşabiliyor. Virüsün neden olduğu cilt döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf ve havlu gibi eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek bulaşma yolları arasında yer alıyor.
Virüsü kaptıktan sonra belirtiler genellikle 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkıyor. Yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzeyen kabarcıklar bu belirtiler arasında.
Özel bir tedavisi olmayan hastalık, antiviral ilaçlarla tedavi ediliyor. Çoğu insan hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde iyileşiyor.