Çocuklarda Boy Uzatan Unsurlar ve Egzersizler

Yayın Tarihi : • Güncelleme Tarihi : 2024-02-28
Boy uzunluğu, genetik olduğu kadar çevresel de bir unsurdur. Peki boy uzatmada genetik ve çevresel etkenler nelerdir?

Artık genetik biliminin toplumca benimsenmesi, bilimsel okur yazarlığı yüksek ebeveyn sayısının artması ve bilinçli çocuk yetiştirme ekolü yaygındır. Bu durum, bir toplumun gelişmişliğini ortaya koymakta son derece önemli bir ölçüttür.

Genetik biliminin farkında olan bir toplumda;

insanlar, fiziksel değişime ne ölçüde müdahale edeceklerini bilirler,

değiştiremeyecekleri unsurları kabul ederek daha mutlu bir hayat sergilerler,

gelecek nesilleri iyileştirmek adına güçlerinin farkına varırlar. İşte bu sebeplerden dolayı genetik bilgisine sahip olmak, daha kendiyle barışık ve mutlu bir toplum demektir.

Çocuklarda Boy Uzatma

Boy uzunluğu, genetik olduğu kadar çevresel de bir unsurdur. Peki boy uzatmada genetik ve çevresel etkenler nelerdir?

Özetle; çocuta anne ve baba boyunun genetik olarak en yüksek ve en alçak değeri vardır. Ancak bu maksimum ve minimum değer arasında, hemen hemen 15 cm fark eder ki, bu ciddi fark da çevresel etkenlerle belli olur.

Çevresel etkenlerin ilk unsuru beslenmedir. Kemiklerin uç noktasında epifiz plakları bulunur. Bu plaklar ergenliğe kadar kıkırdak yapıdadır ve vücudun uzama eğilimini belirler. Ancak ergenlikten sonra kemikleşir, sertleşir ve artık büyüme gerçekleşmez. Bu zamana kadar çocuğun kemiklerinin yeterince besleniyor olması gerekir. Bu beslenmede; kalsiyum, magnezyum mineralleri ve D vitamini desteği ile gerçekleşir. Çocuğun beslenmesinde bu unsurlar kesinlikle olmalıdır.

İkinci unsur; çocuğun hareket kalitesidir. Eğer bir çocuğun boyu uzun olsun isteniyorsa, epifiz plakları uzamayı öğrenmelidir. Bu da asılma ve zıplama ile mümkündür. Özellikle sabah saatlerinde ve sıcak su ile alınan duş sonrasında, vücutta meydana gelen gevşeme neticesinde kemikler gayet esnek bir hal alır. Bu sebeple eğer çocuğunuzun boyu uzasın istiyorsanız, her sabah ve her duştan sonra vücudu esnetir tarzda uzatması, barfiks çubuğuna asılması, kollarını kaldırarak en üst seviyeye ulaşmaya çalışır gibi zıplaması uzamasında ciddi etkili olacaktır.

Üçüncü unsur; vücutta STH adı verilen büyüme hormonunun salgılanması da çevresel bir unsurdur. Özellikle uyku, bebeklikten itibaren bu hormonun miktarını artıran, bil hassa gece uykuda sentezlenen bir hormondur. Bu sebeple ergenliğe kadar olan süreçte, özellikle erken yatma alışkanlığı benimsenmeli ve uyku hormonunun yetirnce sentezlenmesi sağlanmalıdır.

?