Doğum Kontrol Uygulamaları Arasındaki Farklar Nelerdir?

Yayın Tarihi : • Güncelleme Tarihi : 2024-03-01
Kullanılan doğum kontrol yöntemleri kişiden kişiye değişmektedir. Kullanacağınız yöntemi belirlemekte; gebeliğin nasıl oluştuğunu ve hangi yöntemin, gebeliğin hangi aşamasına engel olarak nasıl koruduğunu bilmek gerekir.

Aile planlamasının önem kazandığı günümüzde, kadınların da çalışma hayatına çok aktif katılmasıyla birlikte ebeveynler artık daha az çocuk yapmak istemektedir. Bu sebeple kullanılan doğum kontrol yöntemleri de, gerek güvenirliği, gerek partnerlerin karşılıklı isteği, gerek kullanım rahatlığı sebebiyle kişiden kişiye değişmektedir.

Bu sebeple kullanacağınız yöntemi belirlemekte; gebeliğin nasıl oluştuğunu ve hangi yöntemin, gebeliğin hangi aşamasına engel olarak nasıl koruduğunu bilmek gerekir.

Gebelik Nasıl Meydana Gelir?

Kadın vücudunda yumurtalık denilen organ, anne karnında oluşur ve içi; kişinin hayatı boyunca gelişecek yumurtalarla doludur. Yani bir kız bebek doğduğunda yumurtalıklarında kaç yumurtası olduğu belli olarak doğar. Ergenlikten itibaren, her ay bir yumurta geliştirilir, büyütülür ve rahim kanalına verilerek sperm ile karşılaşması beklenir. Eğer gelişen yumurta sperm ile karşılaşmazsa, regl yoluyla rahimden dışarıya atılır. Eğer bu yumurtalar sperm ile karşılaşırsa döllenir ve bebek meydana gelir. Ve bu yumurtalar tamamen bittiğinde menopoz dönemi başlar.

Bu surette değerlendirildiğinde kadın yumurtası; tek, büyük ve hareketsizdir. Yani rahim kanalında gelişmiş bir yumurta, spermi bekler. Erkek spermi ise; küçük, çok sayıda ve hareketlidir.

Erkeklerde ise durum farklıdır. Anne karnında erkeğin testisleri ve yumurtalıkları gelişir. Ancak içeride hazır sperm yoktur. Ergenlikten itibaren sperm sentezlenir ve aktif hale gelir. Erkekte bir orgazmda, çok fazla sperm sentezlenir. Sentezlenen bu spermler penisten çıkar ve rahim kanalına girer. Rahim kanalında yumurtayı bulan ilk sperm yumurtaya temas etmekle birlikte yumurta etrafını kuşatır ve başka sperm girişine izin vermeyerek yumurtayı döller.

Bu yarış içinde kazanan sperm; en hızlı, en hareketli ve yolu en doğru bulan yani en kaliteli sperm olur.

Doğum Kontrol Uygulamaları Arasındaki Farklar Nelerdir?

Doğum kontrol yönteminde, işleyen mekanizmalar arası farklılıklar meydana gelir.

Ertesi gün hapı; sperm ve yumurta birleştikten ve aslında döllenme olduktan sonra bu yapının bozulması için uygulanan bir yöntemdir ki, aslında çok da yararlı olmayan bir yöntemdir.

Doğum kontrol hapı; yumurtanın döllenmeye hazır hale gelmesini engeller.

Spiral, kadın vücuduna giren spermin, yumurta kanalına girişini kapatarak birleşmesini engeller.

Tüp bağlatmak; sperm ve yumurtanın birleştiği kanalı kesmek demektir.

Kondom yani prezervatif ise; erkek vücudundan çıkan spermi direkt toplayarak rahime kesinlikle temas etmemesini sağlayan medikal aparattır.

?