Evde Yapılan Gebelik Testleri Ne Kadar Doğru?
Gebelik beklentisinde olan her kadın, buna karar verdikten sonra her an annelik müjdesini almaya hazır olur. Ancak sonucu beklemek için her zaman sabrı yoktur. Bu yüzden evde, kendi imkanlarıyla sürekli gebelik testi yaparlar. Peki bu testler gerçeği yansıtır mı? Yansıtıyorsa nasıl oluyor bu durum?
Gebelik Nasıl Oluşur?
Yumurta döllendikten sonra, rahim duvarında kalınlaşma olur ve bebek oluşumu buraya tutunur. Bundan sonra bebeğin hücre sayısı artarak evreleri oluşturması beklenir. Gebelik, yumurta ve sperm birleşimi yani zigot ortaya çıkar ve rahimde kalınlaşma meydana geldiği anda artık vücut, gebelik hormonu olan Beta HCG salgılamaya başlar. Bu evre yaklaşık 2 hafta sürer. Yani son adetin üzerinden 4 hafta geçtiğinde kadının önce kanında, sonra idrarında bu hormonun miktarı artar ve kişinin gebelik durumu tespit edilir.
Gebelik hormonu rahimden salgılanmaya başlar. Çünkü bebek oluşumu buradadır. Buradan kana karışan hormon, öncelikle sadece kanda varlığını devam ettirir. Ancak bu hormonun miktarı günden güne artacağından, kandaki miktarı idrara da sirayet eder. Bu şekilde gebelik, kandan sonra idrarda çıkar.
Evde yapılan gebelik testleri, idrar üzerindendir. Yani bebeğin yeteri büyüklüğe ulaşmış, hormon yeterince salgılanmış olsun ki; idrara da bu hormon geçebilsin. Evde yapılan gebelik testlerinde genelde bazik bir madde (kabartma tozu, karbonat) üzerine idrar yapılarak köpürmesi beklenir. Eğer gerçekten idrarda gebelik hormonu olan Beta HCG hormonu varsa, bu bileşik köpürebilir. Ancak bu köpürmenin başka sebepleri de olabilir. Mesela; idrar yolu enfeksiyonu, beklemiş ve yoğunlaşmış idrar, az su içildiği için madde miktarı yüksek bir idrar da bu bileşiğin köpürmesini sağlayabilir.
Bu yöntemler yerine idrarla gebelik testi yapmak veya kan tahlili yaptırmak sizi kesin sonuca ulaştıracaktır.
Evdeki İmkanlarla Gebelik Testi Yapmak Doğru mu?
Evde gebelik testi yapmak; aslında çok masumane görünse de ciddi bir problem olur. Her an gebe gibi hisseden kadın, buna kendi dahi inanır ve eğer gerçekten gebelik oluşmamışsa başarısızlık hissine kapılır ve bu durum bir süre sonunda mental sağlığını bozabilir. Hatta yapılan araştırmalar; stres altındaki insanların gebe kalmakta zorlandığını ortaya koyar ki, bu stres aslında kolaylıkla oluşacak gebeliği dahi engelleyebilir.