İdrar Tahlilinde Olması ve Olmaması Gereken Sonuçlar

Yayın Tarihi : • Güncelleme Tarihi : 2024-02-28
Gebelik teşhisi, vitamin dengesi, kanın yoğunluğu, böbreklerde meydana gelen hasarlar gibi, birbirinden bağımsız görülen pek çok alanda idrar tahliline gerek duyulur.

İdrar Tahlili Neden Önemlidir?

İdrar, vücutta bir atıktır aslında ancak vücut hakkında çok kritik bilgilere sahiptir. Vücutta fazla ve eksik olan pek çok unsur, idrar sayesinde belirlenir. Hatta bu sebeple pek çok hastalık tanısında da yine güvenilir bir sonuç olduğu için hekimler tarafından sık sık istenen bir tahlildir.

Öyle ki; gebelik teşhisi, vitamin dengesi, kanın yoğunluğu, böbreklerde meydana gelen hasarlar gibi, birbirinden bağımsız görülen pek çok alanda idrar tahliline gerek duyulur.

İdrarda Olması ve Olmaması Gereken Maddeler

Su, kesinlikle idrarda, idrarın rengini açık tutacak kadar olmalıdır. Bu vücudun yeterince suyu olduğu anlamına gelir.

Tuz, idrarda olmalıdır. Vücutta iyon dengesinin sağlanması, beyinin çalışması, büyümenin gerçekleşmesi, metabolizmanın işlemesi gibi pek çok sebep için tuz olmalıdır. Ancak bunun için tuzun belli bir miktar olması yeterlidir. Fazlası idrarla atılır.

B ve C vitaminleri; bu vitaminler, suda çözünen vitaminlerdir. İdrarda da su içeriği fazla olduğundan, vücutta yeteri kadar B ve C vitamini olduğunda, bunların fazlası emilmez ve vücuttan dışarı atılır. Bu, oldukça doğal bir durumdur ve idrarda bu vitaminlerin görülmesi, vücutta yeterince olduğu anlamına gelir.

Kan görülmesi; vücutta tüm monomerler kanla taşınır. Ancak böbreklerden itibaren bu kan süzülür ve su olarak devam ederek idrarla atılır. Bu sebeple idrarda kan görülmesi, böbreklerde meydana gelen hastalığın habercisi olabilir ve kontrol edilmelidir.

Glikoz; kanda bulunduğunda vücuda enerji veren kan şekeri demektir. Kanın fazla glikozu karaciğerde glikojen olarak depolanmalıdır. Dolayısıyla idrarda glikoz görülmesi beklenen ve istenen bir durum değildir.

A, D, E, K vitamini; bunlar yağda çözünen vitaminlerdir ve fazlası vücut tarafından depo edilir. Dolayısıyla bu vitaminlerin de idrarda görülmesi beklenen bir durum değildir.

Beta HCG; bu gebelik hormonudur. Kişide gebelik 4 haftaya ulaştığında bebek artık kan dolaşım sistemine dahil olur. Bu hormon, gebeliğin ilk 16 haftasında fazlasıyla salgılandığı için de, artanı idrar yoluyla dışarı atılır. Bu durumda idrarla yapılan gebelik tahlilleri ortaya çıkar ki; bu kimi kadın için istenen, kimi kadın için de istenmeyen bir değerdir.


 

?