Kızamık Vakalarındaki Artışa Dikkat

Yayın Tarihi : • Güncelleme Tarihi : 2024-02-23
Dünyada ve ülkemizde son günlerde kızamık vakalarındaki artış dikkat çekiyor. Kızamık hastalağı ve kızamık vakalarında görülen artış ile ilgili bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.

Kızamık bulaşıcı bir hastalık olup kimi zaman hayatı da tehdit edebilen komplikasyonlarıyla birlikte karşımıza çıkabilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü özellikle 2023 yılında kayda geçen ve günümüze kadar süren kızamık vakalarında görülen artışa dikkat çekiyor. Bu konuda Türk Tabipler Billiği yetkilileri de  konunun önemine istinaden açıklamada bulunmuş ve bu konuda gereken önlemlerin alınmasına dair açıklamalarda bulunmuştu.
Sağlık Bakanlığı da bu konuda resmi açıklamalarda bulunup kızamık benzeri semptomları olanların hastaneler ve sağlık kuruluşlarına başvuruda bulunması yönünde çağrıda bulunmuştu. Özellikle vücudunda ateşle birlikte kırmızı ve lekeli döküntüleri olan çocukların mutlak suretle bir sağlık kuruluşuna götürülüp muayene ettirilmesi ve gerekirse kızamık yönünden laboratuvar testlerinin yapılması büyük önem taşımaktadır. Kızamık ciddi bir enfeksiyon hastalığı olup, özellikle bebekler ve küçük çocuklar için tehlikeli olabilir.

Kızamık Belirtileri Nelerdir?

Kızamık belirtileri virüsle temastan 7 ila 14 gün sonra ortaya çıkar ve genellikle yüksek ateş, öksürük, burun akıntısı ve göz sulanmasını içerir. Kızamık döküntüleri ilk belirtilerden 3 ila 5 gün sonra ortaya çıkmaktadır. 
Belirtilerin başlamasından iki ila üç gün sonra ağız içinde küçük beyaz lekeler ortaya çıkabilir. Bunlara Koplik lekeleri adı verilir. Belirtilerin başlamasından üç ila beş gün sonra döküntü ortaya çıkar. Genellikle yüzde saç çizgisinde beliren düz kırmızı lekeler olarak başlar ve boyuna, gövdeye, kollara, bacaklara ve ayaklara doğru yayılır. Kızarıklık ortaya çıktığında hastalanan kişinin ateşi  40 derece ve üstüne kadar çıkabilir.

Kızamık Nasıl Bulaşır?

Kızamık, en bulaşıcı enfeksiyonlardan biridir; Kızamık hastasıyla yakın temasta bulunan duyarlı yani antikoru olmayan ve aşısı olmayan her 10 kişiden 9'unda kızamık gelişecektir. Virüs, bulaşıcı damlacıklarla doğrudan temas yoluyla veya enfekte bir kişinin nefes alması, öksürmesi veya hapşırması sırasında hava yoluyla yayılma yoluyla bulaşır. Kızamık virüsü, enfekte bir kişi bölgeyi terk ettikten sonra iki saate kadar havada bulaşıcı kalabilir.

Kızamık Komplikasyonları Nelerdir?

Kızamık her yaş grubunda ciddi olabilir. Ancak kızamık komplikasyonlarından olumsuz olarak etkilenme olasılığı daha yüksek olan birkaç grup vardır:

5 yaşından küçük çocuklar
20 yaş üstü yetişkinler
Hamile kadınlar
Lösemi veya HIV enfeksiyonu gibi bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler
 

Yaygın Görülen Komplikasyonlar

Kızamığa yakalanan her 10 çocuktan birinde kulak enfeksiyonu görülür.
Kızamık yakalanan her 10 kişiden birinden azında ishal bildirilmektedir.

Çocuklarda ve Yetişkinlerde Görülen Ciddi Komplikasyonlar

Bazı hastalarda zatürre (akciğer enfeksiyonu) ve ensefalit (beyin iltihabı)  gibi ciddi komplikasyonlardan muzdarip olabilir. Bunlar ölümcül komplikasyonlar olup hastaların hastaneye kaldırılmaları gerekir. Zamanında tedavi edilmez ise hastalar ölebilir.

Kızamık Tanısı

Kızamık enfeksiyonu tanısında fizik muayene ile döküntülerin tespiti önem taşır. Ancak kesin tanı laboratuvar testleri ile konulmalıdır. Kızamık tanısında en yaygın yöntemler, serumda kızamık (measles)  spesifik IgM antikorunun ve solunum örneğinde gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) ile kızamık RNA'sının saptanmasıdır. 

Doktorlar,  kızamık olduğundan şüphelenilen hastalardan ilk temasta hem serum örneği hem de boğaz sürüntüsü (veya nazofaringeal sürüntü) almalıdır. Bu örnekler de analiz ve tahlil için laboratuvara gönderilmelidir.

Kızamık Şüphesinde Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Özellikle yüksek ateş ( 40 derece ve üstü), kırmızı makulopapüler döküntüler, ağız içinde beyaz lekeler ile birlikte halsizlik ve öksürük gibi şikayetler olduğunda doktora başvurulmalıdır. 

 

?