Gebelikte 36. Hafta

9. aya girdiniz çoktan değil mi? Zaman uçup gidiyor! Bebek şimdi herhangi bir gün gelmeye karar verebildiğinden, son hazırlık çalışmanızı 36. hafta tamamlayın. Doğumla ilgilii bilgilerinizi gözden geçirin.Nefes alma tekniklerini uygulayın.  Ayrıca 36. hafta eşinizle doğum öncesi romantik bir akşam yemeğine çıkmak için uygun bir zamandır. Dans etmeye hazır olmayacağınızı tahmin ediyoruz, ama güzel bir akşam yemeğine ne dersiniz?

36 Haftalık Hamilelik

Bebeğin Papaya Kadar

Gebelikte 6. Hafta
Henüz yok
4
Doğuma Kalan Hafta

36 haftalık hamilelikte bebek ne kadar büyük oluyor ?

Hamileliğin 36. haftasında bebek, papaya kadar büyüktür, baştan topuğa kadar yaklaşık 47.5 cm uzunluğunda ve yaklaşık 2.6 kg ağırlığındadır.

36 Haftalık Hamilelik Kaç Aydır?

36 haftalık hamilelik sekiz aylık hamileliktir. 9. ayın ilk haftasına hoş geldiniz! Doğuma sadece dört hafta kaldı.

36 HAFTALIK HAMİLELİK BELİRTİLERİ

Sadece dört haftanız kaldığında, hemen hemen tüm belirtilerinizin bebeğin gelişiyle ilgisi vardır. 36 haftalık hamile semptomlarınız şunları içerebilir:

  • Daha iyi nefes alıyorsun: Bebek pelvisinize inerken, ciğerleriniz daha fazla alana sahip olacak ve daha derin nefes alabileceksiniz.
  • Pelvik rahatsızlık:Bunu tekrar nefes alabilmen için aynı sebepten hissediyorsunuz!  Bebek aşağıda, pelvisiniz üzerinde baskı yapıyor. Düzenli, kalıcı kasılmalar da dahil olmak üzere doğum sancısı belirtilerine dikkat edin.
  • Uyku sorunu: Doğumuza az kaldı ama kasılma ve ağrılar sebebiyle uykusuzluğun bir süre daha devam edecek.Birazcık daha sabır :)
  • Mide ekşimesi: Büyüyen bebeğiniz sindirim sisteminize baskı yapıyor ve hamile olmadığınız zamanlarda olduğu gibi çalışmasını engeller.  Mide ekşimesine karşı olan ilaçlar yardımcı olabilir ( tabi doktorunuz izin verdiği sürece) Limonlu, baharatlı, sirkeli ve yağlı yiyeceklerden kaçınarak mide yanmasını önleyebilirsiniz. 
  • Şişmiş ayak bilekleri ve ayaklar: 36. haftanızda küçük şişmeler tamamen normal  ve eğer ikizlere hamileyseniz, daha fazla şişkinliğiniz olabilir. Bebeği doğurur doğurmaz, şişmelerin indiğini görebilirsiniz. G Ancak şiddetli veya ani şişme ciddi bir sorunun belirtisi olabilir, bu nedenle doktorunuza en kısa sürede bildirin.
  • Vajinal akıntıda değişiklikler.Hamileliğin 36. haftasında vücudunuz doğum için hazırladığında akıntı artabilir. Ancak, sulu akıntı (amniyotik sıvı olabilir - doktorunuzu arayın!), kan (erken doğum belirtisi) veya mukus tıkacı olabilecek mukus benzeri veya kan lekeli akıntı olup olmadığına bakın. Mukus tıkacını kaybetmek, doğum sancısının çok yakın olduğunun bir işaretidir. Ne kadar yakın olsa da, tam olarak ne zaman olacağını söyleyemeyiz!
  • Braxton Hicks kasılmaları:Muhtemelen karnınızda hala gerginlik hissediyorsunuz ve daha da yoğunlaşıyor olabilir. Aslında, bazı hamile kadınlar hastaneye doğum sancıları olduğunu düşünerek gelirler. Hamileliğin 36. haftasında, en azından adet krampları kadar ağrılı olan krampların Braxton Hicks'den kaynaklanmadığını unutmayın. Eğer daha şiddetli bir şey yaşıyorsanız, hemen doktorunuza söyleyin.

36. haftada doğum belirtileri düzenli hamilelik rahatsızlıklarından ayrı olarak söylemek zor olabilir, doktorunuza olağan dışı bir şey olup olmadığını söylemek isteyeceksiniz. Aramaya değer. Evet, yalancı doğum olduğunu anlamak için hastaneye yapılan bir yolculuk bile normaldir. 

36 HAFTALIK HAMİLE KARNI

36. haftada, hamile karnınız muhtemelen haftadan haftaya değişmeyecek gibi görünüyor. Muhtemelen toplam 11 ila 15 kilo aldınız, bu normal bir BMI (Vücut Kitle İndeksi) olan bir kadının alması gereken kilodur. Bu muhtemelen hareket etmenizi (ya da gerçekten sallanarak yürümenizi) zorlaştırıyor olabilir. Bundan sonra çok fazla kilo almayacaksınız - muhtemelen bebek doğana kadar her hafta sadece yarım kilo kadar.

Eğer ikizlere 36 haftalık hamileyseniz, muhtemelen toplam 15 ila 20 kilo aldınız. İçerisinin kalabalık olduğunu söylemek az bile kalır. İkiz annelerin çoğu 36. hafta civarında doğururken, siz ve eşinizin birkaç hafta daha bekleme ihtimali vardır. Ne kadar uzun süre giderseniz, bebeklerin doğumdan sonra yenidoğan yoğun bakım ünitesine ihtiyaç duyma ihtimalinin o kadar az olacağını unutmayın. Kendinizi çok rahatsız hissediyor olsanız bile, dayanın. İkizler için doğum ne kadar geç olursa sağlık bir yönünden avantaj olacaktır. 

36 HAFTALIK HAMİLELİKTE ULTRASON

36. haftalık bebeğin böbrekleri ve karaciğeri düzgün bir şekilde çalışmaktadır. Dolaşım ve bağışıklık sistemleri de iyi gidiyor. Şimdi, bebek kendi başına nefes alabilmeye git gide yaklaşıyor. Ayrıca, 36 haftalık fetüsünüzün cildi pürüzsüz ve yumuşak hale geliyor ve diş etleri sertleşiyor.

36. hafta doğum öncesi randevunuzda, doğum uzmanınız bebeğin pozisyonunu kontrol etmek isteyebilir. Bu noktada, bebek zaten baş aşağı konumda olmalıdır. Değilse, o "makat gelişi" olarak kabul edilir. 36 haftalık bebeğiniz makat geliyorsa panik yapmayın. Hala doğal olarak dönmesi için bir şansı var.

Doktorunuz makat gelişi için bir prosedür uygulamak isteyebilir.  Bir versiyonu hamile karnınızı iterek ve / veya kaldırarak bebeği döndürme girişimidir. Kulağa kaba geliyor ancak endişelenmeyin. Bu düşük riskli bir işlemdir ve yarım saatten fazla sürmez. Öncesinde, rahminizi rahatlatmak için ilaç verilebilir. 36 haftalık bir hamile ultrasonunuz olacak, böylece doktor bebeğin pozisyonunu ve plasentanın yerini net bir şekilde görebilir. Ultrason, prosedür sırasında doktor hareketlerini yönlendirmek için de kullanılabilir. Bebeğin kalp atış hızı, hepsinin iyi göründüğünden emin olmak için manevralar sırasında, öncesinde ve sonrasında bile izlenecektir. Parmaklar çaprazlandı, bebek baş yukarı mı yoksa baş aşağı mı görünüyor?

Hamileliğinizin 36. haftasında bir Grup B Streptokok testi yaptıracaksınız. Bu, vücudunuzdaki Grup B  Streptokok adlı ortak bir bakteriniz olup olmadığını görmek için yapılan bir testtir. Eğer sahipseniz,fark etmeyebilirsiniz bile ya da idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir. Bebek için bakteriler daha ciddi sorunlara neden olabilir ve hatta hayati tehlikesi bile olabilir. Hamile kadınların yaklaşık yüzde 10 ila 30'u Grup B testi pozitifse, tedavi basittir: Bakterileri bebeğe iletme şansını önemli ölçüde azaltmak için doğum sırasında bir antibiyotiğe ihtiyacınız olacak.

İkizlere 36 haftalık hamileyseniz veya yüksek tansiyon veya böbrek veya kalp hastalığı gibi yüksek riskli bir durumunuz varsa, bu hafta biyofizik profiliniz olabilir. Bu ultrason ve non stres test kombinasyonu, doktorunuza bebeğin nasıl olduğuna dair iyi bir görüntü verir ve erken doğum olasılığını ortadan kaldırır.

36  HAFTALIK HAMİLELİKTE GEBELİK KONTROL LİSTESİ

Bu hafta için hatırlatmalar:

  • 37. hafta doğum öncesi ziyaretinizi planlayın,
  • Annelik-izni planınızı netleştirin,
  • Doğum sancısı ve doğum hakkındaki sorularınızı doktorunuza sorun.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu makale Dr. Cem Argun tarafından yazılmış olup,
Op.Dr.Çiğdem İstanbulluoğlu tarafından gözden geçirilmiştir
Bu Gönderiye 0 Adet Yorum Gelmiş
?