Muhtemel hemolizli numune sonucu yanlış test olma ihtimali nedir?
Merhaba hocam. Ben geçen hafta sol tarafımda hafif bir ağrı yüzünden Ankara Şehir Hastanesi'ne gitmiştim. mesai sonrası Dahiliye polikinliğinde doktorum kan testleri istedi sonuçları aşağıya bırakıyorum. Enabiz-Tahlilleri Copy.pdf adlı pdf ilk gün verdiğim kandan 15 saat civarı sonra alınan değerlerim. Diğeri ise ilk önce gittiğim mesai sonrası polikinlikte alınan kan değerlerim.Sonraki gün sonuçlarımla yeniden Şehir Hastanesi'ne gittim ve başka bir dahiliye uzmanı CK değerimin yüksek olduğunu o yüzden böbrek testleriyle birlikte CK yeniden isteyeceğini söyledi ve yeniden kan verdim. Bunun sonucu ile birlikte sonraki Özel Keçiören Hastanesi kardioloji bölümüne gittim. Doktor ilk sonucuma muhtemelen hemolize olmuş dedi ama ben sonuçlarda öyle bir uyarının olmadığını söyledim o da arada bildirilmediğini söyledi. Araştırmalarım sonucu hemolizli kanların potasyum gibi değerlerinin de yüksek çıkabileceğini gördüm ama benim iki testimde de potasyum değerlerim normaldi.Esas sorum şu yönde olacaktı. Ben ocak başında bir Cinsel Hastalık testi yaptırmıştım testten önce son ilişkim 24-25 ay önceydi (VDRL, Anti- HIV, HEP b&c) hepsi negatifti. Ama bu doktorun bana hemolize kanların hem çalışılıp hem de hatalı olmasına rağmen rapor edilebileceğini söylemesi beni endişelendirdi. Sonuçlarıma bakarak iki gün üst üste alınan testlerimin hemoliz olup olmadığına karar verebilir miyiz? Sanırım siz de Ankara'dasınız ve Şehir hastanesinin çalışma prensibini biraz olsun bildiğinizi varsayıyorum. Hemolize olmuş bir örneği kabul etme politikası nedir acaba? Eğer sonuçlar gerçekten hemolize olmuş ve buna rağmen çalışılıp rapor edilmişse, Farklı bir zamanda olsa bile bu dört negatif gelen testimi yenilemem gerekir mi sizce?Anti-HIV testi için hangi makina kullanılıyor biliyor musunuz? Ne kadar hemoliz sonucu etkiler? Okuduğum bazı makalelerde hemolizli kanın daha çok hatalı pozitif verebilme imkanının olduğunu gördüm, ama sizin fikrinizi de merak ediyorum. Teşekkürler
Tahlil.com Cevabı :
Merhabalar öncelikle size şu bilgiyi vermek isterim. Hemolizli kan örneklerinden alınan numunelerin laboratuvar tarafından numune alma sürecinde hemolizli olduğunun kayıt edilerek laboratuvar tahlil sonucuna da bu bilginin eklenmesi gerekir.Kan tahlilinde hemoliz, kan alımı sırasında kan hücrelerinin çeşitli nedenlerle parçalanması demektir.
Kan numuneleri laboratuvara tahlil için gönderildiğinde hemolizli iseler yanlış laboratuvar sonuçlarına yol açacağından bu konuda tahlil sonucuna not düşülmelidir.Tahlil için alınan kan örneğinin hemolizli olması kan alma tekniğinden veya numune işlemeden kaynaklanabilirken hatalardan kaynaklanabilir. Bu nedenle hemolizli numuneler laboratuvar tahlil aşamalarında istenen durum değildir.
Sizin 2 sonucunuzu da incelediğimde bu tür bir bilgi bulunmuyor. Bu konuda sizin görüşünüze katılıyorum. Eğer numume hemolizli ise bunun tahlil sonucunda rapor edilmesi uygundur. Burada bu tür bir bilgi yazılmadığından kan örneğinin hemolizli olmadığını düşünmeliyiz.
Ancak hemolizli kan laboratuvar sonuçlarında bazı parametreleri etkiler her sonucu da etkilemez. Hemolizli kan sebebiyle sonuçları etkilenen ve yüksek çıkan tahliller genelde biyokimya testleridir. Bunların başlıcaları da potasyum, demir, magnezyum, kreatinin, ALT, AST, LDH, asit fosfataz, CK (KREATİN KİNAZ) Hemoglobin ( bunlarda yüksekliğe sebep olabilir) Ancak bahsettiğiniz VDRL, Anti- HIV, HEPATİT B ve C test sonuçları hemolizli kandan etkilenmez. O yüzden temiz çıkan cinsel yolla bulaşan test sonuçlarının doğru çıktığından emin olabilirsiniz.Bu testteri yenilemenize gerek bulunmuyor.Şehir hastanelerinde en modern cihazlar ve güvenilr testler kullanılarak bu tahliller yapılmaktadır.
Size iki gün üst üste test yapılmış ve her 2 testde de hemolizli numune olması olağan değil. Zaten belirttiğiniz üzere test raporunda da bundan söz edilmemiş.1 gün arayla 2 test sonucunda da kreatin kinaz (CK) testi oldukça yüksek çıkmış.Öncelikle şu bilgiyi paylaşmak isterim. Yoğun egzersiz sonrası, örneğin ağır spor yapmak gibi durumlarda kreatin kinaz testi sağlıklı kişilerde yüksek çıkabilir.Bazı ilaçlarda kreatin kinaz test değerlerini yüksek çıkarabilmektedir. Ancak tek başına CK (kreatin kinaz) yüksekliği bir hastalık bulgusu olamaz.
Normalde laboratuvara tahlil için gönderilen kan örneği test edilmeden önce kontrol edilmeli ve eğer numune hemolizli ise bu durum test raporuna yazılmalı ve test için tekrar hemolizsiz numune verilmesi için bilgilendirme yapılmalıdır. Eğer testler çalışıldıysa da test raporuna mutlaka hemolizli numuneden test tapıldığına dair bilgi notu eklenmelidir.
CK yani kreatin kinaz yüksekliği yönünden doktorunuz gerek görür ise ilave tahliller de isteyebilir.
Bu arada diğer tahlil sonuçlarınızı da inceledim. Bazı normal olmayan tahlil sonuçları için de sizi bilgilendirmeliyim.
1.Demir değeriniz 62 olarak düşük çıkmış. Bu yönde bazı ilave tahliller de yapılabilir ayrıca demir içeren bir ilaç size demir eksikliği yönünden başlanabilir.
2. 25 Hidroksi D Vitamini testinin düşük çıkmış. Bunun eksikliği yönünden D vitamini içeren bir ilaç kullanmanız gerekebilir. Doktorunuz bu amaçla bir tedavi başlayacaktır muhtemelen.
3.Açlık kan şekeri olarak da bilinen glukoz değeriniz 106 çıkmış. Bu bozulmuş glukoz intolerensı anlamına gelip şeker hastalığının ön habercisi olabilir. Bu konuda uygun bir zamanda endokrinoloji doktoruna danışmanızda fayda var. Kilo probleminiz varsa diyet ve egzersiz konusunda size öneride bulunabilir.
Sağlıklı günler dilerim.
Sizin de benzer bir sorunuz varsa uzmanlarımıza 7/24 sorunuzu sorabilirsiniz.
Tıklayın, Hemen Sorunuzu Sorun.
Bu Gönderiye 0 Adet Yorum Gelmiş