A-Z Filtre

Kalsiyum (Ca) Tahlili


 Çeşitli endokrin ve metabolik bozuklukların değerlendirilmesinde kullanılır. Primer ve tersier hiperparatiroidizm, kemik metastazları, çeşitli maligniteler, polisitemiavera, feokromasitoma, sarkoidozis, vitamin D intoksikasyonu, süt-alkali sendromu, tirotoksikozis, akromegali ve dehidratasyona neden olan durumlarda serum Ca düzeyi artarken, hipoparatiroidizm, pseudohipoparatiroidizm, vitamin D eksikliği, kronik böbrek yetmezliği, magnezyum eksikliği, akut pankreattit, hiperfosfatemi, sistinozis, osteomalazi, alkolizm, hepatik siroz ve hipoalbuminemi durumlarında serum Ca düzeyi azalır. Ayrıca total Ca düzeyi, kandaki protein konsantrasyonundan da etkilenir. Protein miktarı 1 g/dl artarsa, kalsiyum miktarı yaklaşık 0,8 mg/dl azalır.

Normal Değer:
Kord kanı 8,20-11,50 mg/dl
Prematüre 6,20-11,00 mg/dl
0-7 gün 8,00-10,60 mg/dl
7 gün-12 yaş 8,80-10,80 mg/dl
13-60 yaş 8,40-10,20 mg/dl
60 yaş ve üstü  8,40-10,00 mg/dl 





Bu Gönderiye 2 Adet Yorum Gelmiş
ozkan2064:

Glokoz 102 mg/dl (70 -105). Glikoze hemoglobin(Hb A1C) 6.4 %(4 -6) yasım 50 acaba şeker hastasimiyim


Cevap:

Muhtemelen insülin direnciniz de var.Bu değrlerlerle tam olarak şeker hastalığı tanısı koyulamaz ama en azından şeker hastalığı öncesi dönemi yaşamakta olduğunuzu söyleyebiliriz.

En iyisi bir endokrinoloji uzmanına başvurup muayene olmanız.

Bilgi Yok:

Glukoz 123 mg/dL H 60 - 115
Glukoz (Tokluk) 139 mg/dl 100 - 140
Glikozile hemoglobin (Hb A1C) 4.58 % 4 - 6.50

acaba bu değerler benim şeker rahatsızlığımın olduğunu gösterirmi 25 yaşındayım bi meslek için rapor aldım ve doktor bu değerler ve diğer2-3 sayfalık değerlere bakarak sağlam yazdı..yanlız akş yüksek bu benim için bi problem oluştururmu çünkü kime desem şeker yüksek çıkmış diyor


Cevap:

Açlık kan şekerinin 100-125 arasında olması şeker hastalığını göstermez ama şeker hastalığının bir önceki dönemi olan bozulmuş açlık şekeri dönemidir ve dikkat edilmezse belli bir süre sonra şeker hastalığınız olabilir.