A-Z Filtre

Kalsiyum , Ca


Kalsiyum testi çeşitli endokrin ve metabolik bozuklukların değerlendirilmesinde kullanılır. Primer ve tersier hiperparatiroidizm, kemik metastazları, çeşitli maligniteler, polisitemiavera, feokromasitoma, sarkoidozis, vitamin D intoksikasyonu, süt-alkali sendromu, tirotoksikozis, akromegali ve dehidratasyona neden olan durumlarda serum Ca düzeyi artar.

Hipoparatiroidizm, pseudohipoparatiroidizm, vitamin D eksikliği, kronik böbrek yetmezliği, magnezyum eksikliği, akut pankreattit, hiperfosfatemi, sistinozis, osteomalazi, alkolizm, hepatik siroz ve hipoalbuminemi durumlarında serum Ca düzeyi azalır.

Kanda total Ca düzeyi, kandaki protein konsantrasyonundan da etkilenir. Protein miktarı 1 g/dl artarsa, kalsiyum miktarı yaklaşık 0,8 mg/dl azalır.

Kalsiyum(Ca) Normal Değerleri doğum sonrası yaş grubuna göre aşağıda belirtilmiştir:

Kord kanı 8,20-11,50 mg/dl
Prematüre 6,20-11,00 mg/dl
0-7 gün 8,00-10,60 mg/dl
7 gün-12 yaş 8,80-10,80 mg/dl
13-60 yaş 8,40-10,20 mg/dl
60 yaş ve üstü:  8,40-10,00 mg/dl




Bu Gönderiye 32 Adet Yorum Gelmiş
Kader Özdemir:

Benim glikoz açlık değerim normal insülin açlık normal fakat homa testi yüksek bunların doğrudan homa testine bağlantısı yok mudur ve homa yüksek se neden diğerleri normal cevaplarsanız çok mutlu olurum


Cevap:

Bu durumda insülin direnci yönünden bir riskiniz var.En doğrusu bir endokrinoloji uzmanına başvurmanız.

Mannion55:

Ben sürekli acıkıyorum.Kan şekeri ölçme cihazı yok elimde ve sağlıklı beslenmiyorum.Ama aşırı acıkıyorum.1 Saat önce yedim ama gene çok acıktım.Kan şekerimde sorunmu var?Varsa nasıl düzeltebilirim hangi besinleri tüketmeliyim dengelemek için? Kan şekeri düşükse ne gibi sorunlar olur? Yüksekse ne gibi sorunlar olur?


Cevap:

Size önerimiz öncelikle bir endokrnoloji doktoruna başvurmanız.

Gerek gördüğü tahlilleri isteyip size gereken yönlendirmede bulunacaktır.

emrahakar24:

hocam glikozum 103 hemoglobin a1c 5,4 homo air endeks 1 hocam şeker hastasımıyım şimdiden teşekürler :D


Cevap:

Açlık kan şekeri yani glukoz değerinizdeki hafif yükseklik diyabet hastalığı yönünden risk altında olabileceğinizi gösteriyor.
Bir endokrinoloji doktoruna başvurmanız en doğru yaklaşım olacak.
Doktorunuz gerek görürse ilave testler de isteyecektir.

kiymet:

Merhaba, açlik kan şekerim 100, HBA1C 5.8 cikti. diyabet risk grubunda miyim? Ayrica kilo problemim oldugu soylenemez 1.69boy 58 kiloyum. fakat son aylarda kolaylikla 2kilo aLdim. Bu sekerle ilintili midir?


Cevap:

Diyabet riski açısından bir endokrinoloji uzmanına başvurnaccnız ve açlık ve tokluk insülin değerleri ile birlikte OGTT yaptırmanız yararlı olabilir.

zynpky1961:

İyi günler. Eşim muayene için en son doktora gittiğinde aks değeri 130 çıktı ve şeker yükleme testi yapması istendi. Bu testin pankreasta yada herhangi bir organa yan etkisi yada direkt olarak bır etkisi var mıdır. Bu konuda bilgi verirseniz sevinirim.


Cevap:

Eşinize tanı için istenmiş bu test.Sağlığına bir zararı yoktur.Güven içinde yaptırabilirsiniz.Tüm dünyada uygulanan bir testtir.

Eşinizde diabet riski var.

melisamedin:

merhaba, polikistk overliyim 19 yaşındayım. tahlile aç iken girdim. doktorum bazı kan testleri istedi sonuçları götürdüğümde normal dedi ancak glukoz 93 referans aralıkları 74-106
insülin 12.7 referans aralığı 2.6-24.9 HOMA indeksimi hesapladığımda sizce bir problem çıkıyor mu


Cevap:

Sorduğunuz tahlil sonuçlarınızda kayda değer bir anormallik görülmüyor. Sonuçlarınızı normal olarak yorumlayabiliriz.

ceren_alagoz:

Merhaba
glukoz açlık 93 (70-100),
tokluk 1. saat 70
insülin açlık 8,68(2,6-24,9)
insülin tokluk 1. saat 34,06(29-88)
vitamin d 15,66 (20-80)
bu değerlere istinaden doktorum reaktif hipoglisemi teşhisi koydu ve ilaç verdi.
değerlerimi birde siz değerlendirirseniz sevinirim.


Cevap:

Tokluk kan şekerinizdeki düşme doktorunuzun bu teşhisini desteklemekle birlikte sadece bu verilerle kesin olarak bu tanıyı da koyamayız.

İleri bir endokrinolojik muayene ile çok daha detaylı bilgi alınacaktır.

adilcan_003:

Hocam Merhaba kandaki tokluk şekerim 116.9 çıktı sizce sakıncalımı birde pct'm 0,184 çıktı normalin altında be yapmam lazım. Teşekkür ederim


Cevap:

Sorduğunuz tahlil sonuçlarınızda kayda değer bir anormallik görülmüyor. Sonuçlarınızı normal olarak yorumlayabiliriz.Ancak sadece bu değerler deçok fazla bir şey ifade etmez.

pinarboncuk:

yaşım 29 açlık kan şekerim 96 çıktı. sizce riskli mi?


Cevap:

Tahlillerinizi inceledik, sonuçlarınız normal.görülmüyor.
AKŞ yani açlık kan şekeri 100 ün altında oldukça normal kabul edilir.

yaz___yagmuru___:

Yemek sonrası uyku zayıf olmama rağmen erimeyen göbek şikayetleriyle yaptırdığım OGTT sonucum;

OGTT 75 Gr

OGTT 75 Gr Açlık : 76

OGTT 75 Gr 2.Saat : 54

Hormon

Serbest T4: 0.82 (0,61 - 1,12)

TSH : 2.294 (0,34 - 5,6)

İnsülin: 4.18 (1,9 - 23)

İnsülin 2.Saat 8.75

Yorumlarsanız sevinirim.İyi çalışmalar


Cevap:

Sorduğunuz tahlil sonuçlarınızda kayda değer bir anormallik görülmüyor. Sonuçlarınızı normal olarak yorumlayabiliriz.

duygu-esen1:

merhaba. 24 yaşındayım açlık kan şekerim 74 çıktı. Sizce risk altında mıyım?


Cevap:

Sonuçlarınızda kayda değer bir problem görülmüyor, normal olarak değerlendirebiliriz.

hasret6223:

Merhaba.4 yaşındaki kızımın tahlillerini yaptırdık. Saat 16.00 da kan alındı. Glikoz 107,wbc 10.1,mpv 7.8, lym 5.2, hgb 12.4, plt 260,aptt 30.5, ptz 13.7 çıktı. Şeker değeri yüksek sanki.Çok korktum yardımcı olur musunuz? İnşallah şeker hastalığı yoktur.Bugünlerde çok susuyor, şeker çok yiyiyor,


Cevap:

6-8 saatlik açlıktan sonra alınmadı ise korkulacak bir durum yoktur..

slymnyksl:

yaş 60 glukoz 105 kreatinin 090 baypaslıyım ,kalp ilaçları kullanıyorum.ޞžekerim fazla mı ? neler önerirsiniz ?


Cevap:

 Glukoz değerinizdeki yükseklik diabet yönünden risk altında olabileceğinizi gösteriyor.Bir endokrinoloji doktoruna başvurmanız en doğru yaklaşım olacak.


gulsahdemirok85:

Erkek 53

glukoz 113

kreatinin 1,07

aile geçmişinde böbrek yetmezliği ve şeker hastalığı mevcut. bu değerlerde hasta risk altındamıdır . şimdiden teşekkürler


Cevap:

Glukoz seviyesi nedeniyle endokrinoloji bölümünde takip edilmesi uygundur..

gadanur:

Erkek 37
Insulin açlık:23.19uU/ml-RA:2,6-15
HOMA IR:6.48-RA:<2,5
Açlık K.şekeri:113 mg/dl-RA:70-100

OGTT:
Açlık:103-RA:70-100
30dk:147
60dk:139
90dk:131
120dk:121mg/dl-RA:<140
Anne tarafı komple diyabetli (diyabetten ölümler de var)
Bu değerlere göse Diyabet riskim nedir.
Teşekkürler. İyi Yıllar.


Cevap:

Diabet riskiniz vardır, endokrinoloji takibinde olmanızı öneririz..

hanifecetin_22:

30 yas bayan genelde karnim acikinca ellim ayagim titriyordu geçen gün yine saat 4 de aynısı oldu sabah saat 10 da kahvalti yaptigim halde bende saat 4 de kan sekerimi olctum ve 59 cikti sizce cokmu düşük yoksa iyimi hangi doktora gitmeliyim


Cevap:

Reaktif hipoglisemi denen ve şeker hastalığının habercisi bir durumunuz olabilir. Endokrinoloji bölümüne başvurunuz.

ahmethamdi.guclu:

iyi günler 20 yaşındayım . bugün aç karnına kan tahlili yaptırdım. glukoz 108 çıktı. sizce risk altındamıyım ? ve ne yapmalıyım


Cevap:

 Glukoz değerinizdeki yükseklik diabet yönünden risk altında olabileceğinizi gösteriyor.Bir endokrinoloji doktoruna başvurmanız en doğru yaklaşım olacak.


ahmethamdi.guclu:

iyi günler bugün aç karnına kan tahlili yaptırdım. glukoz 108 çıktı. sizce risk altındamıyım ? ve ne yapmalıyım


Cevap:

100 ve üstü glukoz değerleri diyabet yönünden riskli olabilir Bir endokrinoloji uzmanına başvurabilirsiniz 


yagmurtas_88:

Yaptırmış olduğum tahlil sonuçum

Glukoz(AKޞž) 107

Tokluk kan şekeri 141

çıkmıştır nasıl değerlendirilebilir sizce diyabet durumu var mıdır ?


Cevap:

 Glukoz değerinizdeki yükseklik diabet yönünden risk altında olabileceğinizi gösteriyor.Bir endokrinoloji doktoruna başvurmanız en doğru yaklaşım olacak.


diamond_unicorn:

5 ayda 7 kilo aldım, kansızlık saç dökülmesi şikayetiyle gittim. kan değerlerim duzeldi. kortizol değerim : 0.27 (aralık 6.2 - 19.4) ..açlık değerim 91 (aralık 70-110) tokluk değerim 91(aralık 140dan az) insülin değerim 7.90 (aralık 1.9- 23) HBA1c değerim 5.2 (aralık 6.4 den az)


Cevap:

Tek başına bu değerler çok fikir vermiyor.HBA1C değerinizin normal olması diabey yönünden bir bulgu olmadığını gösteriyor.İnsulin değeriniz de normal çıkmış. Ancak kortizol düşük çıkmış bu da tek başına bize tam bir bilgi vermiyor.

Kortizol testine dair ise aşağıdaki yazımızda detaylı bilgi bulabilirsiniz..

last.blnt:

bugün sabah tahlil oldum tahlilden 1 saat önce 150gr yulaf ve 3 yumurta yedim tahlilde glukoz (AKޞž) 124 çıktı. 2 yıldır spor yapıyorum bu aralar diyetteyim. sigara kullanmıyorum. sizce sonuç normal mi?


Cevap:

Yanlış yapmışsınız.Bu tür tahlillerin aç karına verilmesi gerekir.Doktorunuza durum hakkında bilgi verin gerek görürse yeniden tahlil isteyebilir.

e.burak_cimbom:

16 yaşındayım GLUKOZ(AÇLIK) 124 çıktı.Risk altında mıyım?


Cevap:

Kesinlikle, hatta risk altında değil belki de Diabet hastasısınız.Vakit geçirmeden endokrinoloji uzmanına başvurun

tesnim35:

Glukoz 123 ne demektir nelere dikkat etmeliyim


Cevap:

Glukoz değeriniz normalin üstünde, eğer aç karına kan verdiyseniz, diyabet yönünden risk altında olabileceğinizi gösterir.Bir endokrinoloji uzmanına başvurun.

cerenxxx:

merhabalar doktor bey ;
aclik kan sekerim soyle: sonuc 90 \ referansida 74-106 sizce nasil bu tam anlayamadim ayni zamanda tiroid hasimato hastaligi cikti oyuzden doktor aclik we tokluk testleride istedi bunlar aclik testimdi bilgi verirseniz sevinirim..


Cevap:

Kan şekeri değeriniz normal çıkmış.Diğer test sonuçları çıktığunda da yazabilirsiniz

Suzi:

Merhabalar 9 haftalık gebeyım Doktorumun ıstedı ve Glikoz Akş yaptırdım ve sonucu 113 mg/dl referans aralıgı 74.00/106.00 mg/dl Bozulmus aclık kan sekerı anlamına mı gelıyor bu Ve ne yapmam lazım Tesekkurler


Cevap:

AKŞ değeriniz yüksek.Bir endokrinoloji uzmanına danışmanızda yarar var

Bilgi Yok:

bn 18 yasındayım kan şekrım açken 111.9 sizce nasıl


Cevap:

Hafif de olsa yüksek

Bilgi Yok:

ben 16 yaşındayım.. ve 74-106 arasında olması gereken glukoz değeri 93... sanırım şeker hastalığına adayım... bu yönde bir tehtit var mı ??

Bilgi Yok:

17 yaşında olan kızımın laboratuvar tetkikleri şoyle HGB 14 GLIKOZ AKŞ 53.bu değerler normalmı lütfen yardımcı olurmusunuz.


Cevap:

Hipoglisemi mevcut ileri değerlendirme için endokrinolojiye başvurun

Bilgi Yok:

annem 59 yaşında kan tahlili sonuçlarında glukoz 146 çıktı.bu anormal bir durummudur?


Cevap:

Evet, eğer açken verdiyse kanı yüksek bir değer.Şeker hastalığı yönünden risk altında olabilir

Bilgi Yok:

6 yaşında oğlum var gece bir kaç kez kustu rengi attı doktara götürdük kan tahlilinde glukoz 224 idrar tahlilinde glukoz negatif çıktı doktor bişey demedi acaba sonuçlar nasıl çıkmış lütfen değerlendirirmisiniz.

Bilgi Yok:

4 yaşında kızım kusmadan dolayı hastane götürdük tahlillerinde kan tahlilinde ( biokimya ) Glukoz değeri 56 mg/ dL cıkıyor fakat idrar tahlilinde glukoz değeri 500 mg/dL cıkıyor. Dokto Böbrekten sızma olabileceğini söyledi enfeksiyon olduğu için ilaçları kullandıktan 1 hafta sonra tekrar idrar Glukoz tahlili yaptırmamızı istedi.Sizinde görüşünüzü almak isteriz aile olarak her anne baba gib iendişelendik. ( Gece 4-5 sefer kusma olduktan sonra götürdüm acaba kusmadan dolayı aşrı su kaybetmiş olabilirmi. Ayrıca cocuk normalde su kullanımı normaldir. ) Şimdiden teşkler


Cevap:

İdrarda glukoz görülmesi olağan değil.Bayramdan sonra kızınızı bir çocuk dokroruna götürün.Kan şekeri ve idrar tahlili tekrarlansın

Bilgi Yok:

25 yaşında nerdeyse 2 yıldır diyabetim ilk tehşiste açlık değer 506 hba1c 12 çıkmıştı. şimdi glukoz değeri 100 civarında bile 60 ın altındaymış gibi hissediyorum. 1 hafta önceki hba1c değeri 6.3
Normal değerlerde bu hipoglisemi hissini nasıl azaltabilirim ?


Cevap:

Kerem Bey, tahlil değerleriniz gayet güzel şu anda.Tedavinize devam etmeniz çok önemli.Metabolizmanız düzene girdikçe kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.Ara öğünlere de dikkat etmeniz çok önemli.