10 Soru ve Cevapta Tiroid Hastalıkları,Tiroid Testleri (ST3,ST4,TSH) ve Tiroid Testlerinin Yorumlanması

Yayın Tarihi : 2018/08/01 18:16 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/11 10:16 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Tiroid bezi hastalıkları ve tiroid hastalıkları tanısında kullanılan testler hakkında Tahlil.com’a sıkça sorular geliyor.Tahlil.com olarak başka hiçbir sitede bulamayacağınız ve tiroid hastalıkları, tanısı ve tiroid tahlillerinin yorumlanmasına dair ziyaretçilerimizi bilgilendirmek için bir kılavuz hazırladık. Tiroid bezi, hipotiroidi, hipertiroidi, TSH, ST3, ST4 ve Hashimato hastalığı gibi bir çok merak edilen başlıkla ilgili aradığınız özet bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

10 Soru ve Cevapta Tiroid Hastalıkları,Tiroid Testleri (ST3,ST4,TSH) ve Tiroid Testlerinin Yorumlanması

Tiroid bezi hastalıkları ve tiroid hastalıkları tanısında kullanılan testler hakkında Tahlil.com’a sıkça sorular geliyor. Tahlil.com olarak başka hiçbir sitede bulamayacağınız ve tiroid hastalıkları ,tanısı ve tiroid tahlillerinin yorumlanmasına dair ziyaretçilerimizi bilgilendirmek istiyoruz.
10 soru ve cevapta tiroid bezi,hastalıkları ve tiroid testlerinin yorumlanmasına dair kısa,pratik ve herkesin anlayacağı dilde yazılmış bu yazıyı tüm ziyaretçilerimizin okumasını öneriyoruz.

1.Tiroid Bezi Nedir?

Tiroid bezi boyun bölgesine yerleşmiş, hormon salgılayan bir  bezdir.Tiroid bezi 2 tane hormon yapar ve kan dolaşımına   salgılar. Bu hormonlar, tiroksin (T4) ve  triiyodotironin  (T3) olarak adlandırılmıştır.

2.T4 ve T3 hormonları Ne İşe Yarar?  

T4 ve T3 hormonları vücudun motor mekanizmalarından biridir. Etkileri tüm sistemler üzerinde görülür. Başta metabolizmayı, metabolizmanın hızını kontrol etmek üzere 50 kadar fonksiyonun, 200 kadar işlevin düzenlenmesinde görev alır.

3.Hipertiroidi Nedir?  

Tiroid bezinden fazla  T3 ve T4 hormonlarının salgılanması sonucunda hipertiroidi denilen tiroid bezi hastalığı meydana gelir. Hipertiroidi durumunda, metabolizma hızlanır, kalb hızı artarak çarpıntı ortaya çıkar. Ayrıca barsak  hareketleri  artar ve ishal gelişebilir.

4.Hipotiroidi Nedir?

Tiroid hormonları  az salgılanırsa bu da  hipotiroidi hastalığı olarak bilinir. Hipotiroidi durumunda metabolizma yavaşlar, kalb hızı azalır ve bradikardi gelişir. Beraberinde  barsak hareketleri azalıp  kabızlık ortaya çıkar.

5.Tiroid Bezi Nasıl Çalışır ? 

Tiroid bezinin çalışması beyinde bulunan ve hipofiz adı verilen bir bezden salgılanan TSH hormonu ile sağlanır ve kontrol edilir.

6.TSH ile T3 ve T4 Hormonları Arasında Nasıl Bir İlişki Vardır?  

Kan dolaşımındaki tiroid hormonları (T4 ve T3) azalınca hipofizden TSH salgısı artar. TSH  tiroid bezinden, tiroid hormonlarının  salgısını arttırır. Bunun aksine eğer kan dolaşımında  T4 ve T3 hormanlarının düzeyi yükselirse, bu durumda da hipofiz bezinden TSH salgılanması azalacaktır.

7.Tiroid Bezi Hastalıkları Nelerdir?

Guatr :

Tiroid bezinin normalden daha büyük olmasına  guatr denir.

Tiroid Nodülü :

Tiroid bezinin bir bölgesinde lokalize büyüme olmasıdır.                                                                                            

Hipertiroidi :

 T4 ve T3 hormonlarının, tiroid bezinden aşırı salgılanmasıdır.

Hipotiroidi :  

Hipertiroidinin tersi olarak T4 ve T3 hormonlarının  az salgılanmasıdır.

Tiroidit :

Tiroid bezinin iltihabi durumuna verilen addır.
 

8.Tiroid Bezi Hastalığı Yönünden Kimler Risk Altındadır?

Ailesinde tiroid hastalığı olanlar, iyod eksikliği olan yörelerde  yaşayanlar, beslenmeye bağlı yeterli  iyod alamayanlar, Diabetes mellitus (şeker hastalığı), anemisi olanlar, gebeler, yeni anne olanlar, 30 yaş üzeri erişkinler, erkeklere göre kıyaslandığında kadınlar, Kanser nedeniyle baş ve boyuna radyoterapi (şua tedavisi) uygulananlar, pernisiyoz anemisi olanlar, romatoid artrit veya diğer otoimmun hastalığı olanlar.

9.Tiroid Bezi Hastalıklarında Kullanılan Başlıca Testler Nelerdir?

Kan Testleri :

Serbest T3 (ST3), Serbest T4 (ST4), TSH,Anti TPO Antikoru, Anti Tiroglobulin Antikoru

Tiroid Ultrasonu :

Tiroid ultrasonu, tiroid bezinin büyüklüğünü,varsa  nodül mevcudiyetini ve ebadını ortaya koyar. Tiroidit gibi durumlarda spesifik görüntü verir. Tiroid kanseri ameliyatı sonrasında takip için çok gereklidir

Tiroid sintigrafisi :

Damardan  radyoaktif ilaç verilerek tiroid bezinin incelenmesidir. Sintigrafi ile var olan  nodülün sıcak mı, soğuk mu olduğu anlaşılır. Gebelerde kullanılmaz

Tiroid İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi :

Tiroid bezinde saptanan nodüllerin iyi veya kötü huylu olduğunu araştırmak için yapılır. Sık olarak merak edilen iğne biopsisi kötü huylu tümörlerin yayılımına neden olur mu sorusunun cevabı hayırdır, yani iğne biopsisiyle tümör yayılmaz, kolay ve güvenilir bir işlemdir.

10.Tiroid Hastalıklarında Yapılan Kan Testleri Nasıl Yorumlanır?

Tiroid bezi hastalıklarının tanısında, sık olarak çalışılan  testler serbest T3, serbest T4 ve TSH’dır. Bu testlerin nasıl yorumlandığını birlikte inceleyelim.

Tiroid Bezinin Aşırı (Fazla) Çalıştığı Nasıl Anlaşılır?

TSH ölçümünün normalden düşük olması tiroid bezinin aşırı çalıştığını gösterir.

Tiroid Bezinin Az Çalıştığı Nasıl Anlaşılır?

TSH düzeyinin normalden yüksek bulunması ise tiroid bezinin az çalıştığını gösterir.  

T4 ve T3 Hormonlarının Normalin Altında veya Üstünde Olması Nasıl Yorumlanır?

T4 ve T3 hormonlarının normal sınırın altında veya üstünde olması ise  tiroid bezinin fonksiyonlarının normal olmadığını gösterir.

Hipertiroidi Tanısı Nasıl Koyulur?    

Yapılan tiroid test sonuçlarını incelediğimizde, hipertiroidi tanısı için kanda tiroid hormonlarına (T4 ve T3) ve TSH düzeyine bakılır. Kanda T4 ve T3 düzeyleri yüksek, TSH ise düşük bulunursa hipertiroidi teşhisi konur.

Hipotiroidi Tanısı Nasıl Koyulur?     

TSH düzeyinin  normalin üstünde çkması halinde  hipotiroidi düşünülür. Serbest T4 düzeyi ise kanda düşük bulunur. Serbest T4 düzeyi düşük, TSH düzeyi yüksek bir hastada ise belirgin  hipotiroidi vardır. Ancak sadece TSH testinin yüksek fakat  T4 ve T3 düzeylerinin  normal olduğu durumlara ise subklinik hipotiroidi denir. Bu durum da önemsenmeli ve hasta  tedavi edilmelidir.

Şurası unutulmamalıdır ki; gerek hipertiroidi  ve gerekse  hipotiroidide ilk bozulan ve tedavi sonrası son düzelen TSH testidir.
Bu nedenle tiroid bezi hastalıklarında  tanı koymada en değerli test TSH'dır.
  

Otoimmün Tiroid Bezi Hastalığı Tanısı Nasıl Koyulur? (Hashimato, Graves ve Sessiz Tiroidit)

Ayrıca  anti-TPO  ve anti-Tiroglobulin antikorları da tiroid bezi hastalıklarında önemli olan testlerdir.Bu antikorların yüksek olması tiroid bezi hastalığının otoimmün bir hastalık olduğunu gösterir.
Otoimmün hastalıklarda, insan vücudu  kendi dokusunu  yabancı bir doku olarak algılayıp ona karşı reaksiyon vermektedir.
Hashimoto tiroiditi olarak da bilinen bu otoimmün hastalıkta, tiroid bezinde tiroid hormonlarının yapımındaki basamaklarda kullanılan protein yapısındaki tiroglobulin (TG) ve enzim yapısındaki Tiroid peroksidaz (TPO) yabancı bir doku olarak algılanmaktadır.
Bağışıklık sistemi bu yapılara savaş açar ve onları yoketmek için antikor salgılar. Bu hastaların kanlarında anti-TPO ve anti-Tiroglobulin antikorları normalden yüksek olarak bulunur. Hipotiroidi tablosuyla seyreder.

Diğer otoimmün hastalıklar hipertiroidiye neden olan Graves Hastalığı ve geçici tiroidite sebep olabilen Sessiz Tiroidit'dir. Bu üç otoimmün hastalık da (Hashimato, Graves ve Sessiz Tiroidit)  aynı anne babanın farklı çocukları gibidir ve yıllar içinde birbirine dönüşebilirler.Bu nedenle daha önce hipertiroidi olan birisinde yıllar sonra hipotiroidi gelişebilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
N********** :

TSH:3.70 çıktı normal mi


Cevap:

hangi amaçla bu testin istendiğini belirmemişsiniz.Cinsiyetinizin de ne olduğu önemli.Gebe değilseniz bu değerin normal olduğunu söyleyebiliriz.

M*************** :

TSH 9.75 (REFERANS :0.27-4.2)nFT3 3.14 (REFERANS 2-4.4)nFT4 1.33 (REFERANS 0.93-1.7)nANTI-TPO 10,12 (REFERANS: 0-34)nANTI TG ANTIKOR 13.84 (REFERANS: 0-115)nHIPOTIROIDIZM TANISI KONULMUSTU 12 YIL ONCE. 11 YIL DUZENLI OLARAK LEVOTIRON 25 MG KULLANDIM. SON 6 AY HIC KULLANMADIM. ESKI SONUCLARIM NORMAL DEGERLERDEYDI (DOKTORUM OYLE SOYLEMISTI. BIRAZ ARA VERELIM DEMISTI) BU SABAH YAPTIRDIGIM TESTIN SONUCLARINI YORUMLAR MISINIZ?


Cevap:

Tahlil sonucunuzu değerlendirdik.TSH hormonu değeriniz yüksek.TSH yüksekliği olması hipotiroidi sorununuz olabileceğini düşündürüyor.Yani tiroid beziniz yavaş çalışıyor olabilir.
Bu durumda daha ileri tetkik, muayene  ve tedavi için endokrinoloji bölümüne başvurmanız uygun gözüküyor.

TSH testleri ve TSH testlerinin yorumlanmasına dair detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda Tahlil.com'a sorulmuş soru ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız.

TSH ve tiroid testlerinin yorumlanmasına dair bilgiler....

 

 

M********* :

Merhaba hcm bugün sac dökülmesi için doktora gittim kan değerlerime baktı ve tag H 44,50 uım/ml 0,27_4,2 cıktı çok yüksek değer dedi


Cevap:

Hangi kan tahlili olduğunu da belirtmelisiniz.

H************* :

Tsh.3.25 T3.3.35. T4 1.54 )( guator amaliyati oldum 5 ay once moduller vardi moduller temiz cikti ama bende halsizlik ates kas agrilari devam ediyor nedendir ne yapmaliyim merdiven bile cikamiyorum .kalsiyum ve vitamin vitamin d hepsi normal


Cevap:

Şikayetleriniz başka nedenlere de bağlı olabilir.İlav etahlil ve muayenelere gerek olabilir.Bir fizik tedavi ve/veya dahiliye doktoruna başvurmanızı öneririz

z********* :

5 günün ardından ek olarak endokriye gittim, nebido verdi doktor dün vuruldum, etkisi ne zaman başlar bilginiz varmı ?3 ay sonra 1 tane vurunacaksın dedi. toplam 2 kere yani.
bugun kndimi agresif hisettim, bu pskolojikmidir yoksa etkisinmi gstmye bşl


Cevap:

Tahlil.com temel olarak tahlil yorumlayan bir sağlık sitesidir. Bunun dışında Hamile miyim? ve Hangi Doktora Gitmeliyim? konularında da danışmanlık hizmeti vermektedir. Doktorunuzun verdiği ilaç tedavisi konusunda ise prensip olarak yorum yapmayı doğru bulmuyoruz.Bu konuda tedavinizi planlayan doktorunuza danışmalısınız.

z********* :

Merhaba;
Yaş 24
Cinsiyet: Erkek
Tahlil Saati: Sabah 9

Total Tests. 5,74 2.49-.8.36
Serbest Tests. 15.77 7.5-.50.00
Serbest T4 1.29 0.70 -14.89
Serbest T3 3.03 2.00-4.4
TSH 3.2801 0.35-4,94
sakal köklerinin olması fakat gelişmeme şik.


Cevap:

Sorduğunuz tahlil sonuçlarınızda kayda değer bir anormallik görülmüyor. Sonuçlarınızı normal olarak yorumlayabiliriz.

e*********** :

Eşim 38 yaşında
halsizlik ateş yorgunluk ayakta duramama sıkıntısı var
hormon tetkikinde
TSH 11,23 (REFERANS ARALIĞI 0,34-5,6)
SERBEST T4 (FT4) 0,78 (REFERANS ARA 0,61-1,32)


Cevap:

Eşinizin tahlil sonucunu değerlendirdik.TSH hormonu değeri yüksek.TSH yüksekliği olması hipotiroidi sorunu olabileceğini düşündürüyor.Yani tiroid bezinde hastalık olabilir.
Bu durumda daha ileri tetkik, muayene  ve tedavi için endokrinoloji bölümüne başvurmanız uygun gözüküyor.

TSH testleri ve TSH testlerinin yorumlanmasına dair detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda Tahlil.com'a sorulmuş soru ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız.

TSH ve tiroid testlerinin yorumlanmasına dair bilgiler....



a********* :

45 günlük bir oğlum var 10 günlük iken ftd değeri 1.11 çıktı( normal değerler 0,94-1,44) tsh 4,26 çıktı(normal değerler 0,35-5,5) bir ay sonraki değerler FT4 1,18'e TSH İSE 6,45 E YÜKSELDİ endokrin uzm. korkmanıza gerek yok dedi 2 ay sonra tekrar bakalım dedi benim korkum şu tedavide geç kalmak


Cevap:

Çocuğunuzu endokrinoloji uzmanı takip ediyor ise endişelenmenize gerek yok.Tedavisiyle ilgili gereken planlamayı yapıyordur.

Doktorunuzun önerilerine göre hareket ediniz.

A******* :

St4 1.29 normal deger (0.78-1.48)
St3 4.07 normal deger (1.71-3.71)
Tsh 0.690 normal deger ( 0.350-4.940)
Anti tg 0.6 normal deger (00-4.61)

st3 un yuksek cikmasi ne anlama geliyor bir sonraki randevuma 15 gun var daha


Cevap:

Tek başına ST3 yüksekliği çok anlamlı değil.Zaten diğer Tiroid testleriniz de normal çıkmış.

Konuya dair aşağıdaki yazımızı okumanızda yarar var.

g*********** :

Merhaba, tiroid nodülü sonuçlarım :
TSH:1.39 0,30-4 uIU/L
Serbest T4 :1.19 1-1,6 ng/ml
Ferritin:7,79 13-150 ng/mL
ameliyat önerildi.Hiç ilaç kullanmadım. Nodülüm az mı çok mu çalışıyor? Çok teşekkür ederim.


Cevap:

Ferritin değeri düşük.demir eksikliği ile ilgili tedavi olmanız gerekebilir.
Tiroid ameliyatı olup olmayacağınız konusunda ise bu değerlerle bir yorum yapmamız mümkün değil.

b*********** :

23 yaşındayım. 7-8 yaşlarında hipotiroidi teşhisi konuldu. Aralıklarla kontrollerim sürüyor. Son değerlerimi yorumlar mısınız?

Kreatinin 0,74 0,84 1,25
Serbest T4 1,13 0,61 1,12
TSH 1,51 0,34 5,6
FSH 6,75 1,27 19,26
Total Testesteron 4,07 1,75 7,81


Cevap:

Sorduğunuz tahlil sonuçlarınızda kayda değer bir anormallik görülmüyor. Sonuçlarınızı normal olarak yorumlayabiliriz.

a******* :

Serbest T3 2.79
Anti TPO * 91.45
Anti tiroglobulin antikor 61.96
TSH 1.74
Tiroglobulin 3.14
Serbest T4 1.49
merhabalar kadın doğum uzamanım iki ay önce troid ilacı başlattı.yeni yapılan testte anti tpo yüksek gözüküyor . eski testte istenmemişti.gebelik için engel teşkil edermi?


Cevap:

Tahlil sonuçlarınızı inceledik. Belirtiğiniz sonuçlar Hashimato olarak bilinen tiroid bezi hastalığınız olabileceğini gösteriyor.Bu durumda bir endokrinoloji uzmanına başvurmanızda yarar var.

Hashimato hastalığına dair aşağıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

s********** :

serbest t3 : 4.12 pg/mL 1.71-3.71
serbest t4 : 1.57 ng/dL 0.7-1.48
tsh : 6.02 mU/L 0.35-4.94

Endokrinoloji çok yüksek rakam degil dedi bu yüzden ilaç tedavisine baslatmadı ??


Cevap:

Tahlil sonucunuzu değerlendirdik.TSH hormonu değeriniz yüksek.TSH yüksekliği olması hipotiroidi sorununuz olabileceğini düşündürüyor.Yani tiroid bezinizde hastalık olabilir.
Tedavi konusunda ise karar ve sorumluluk doktorunuzdadır.
Sonuç olarak normal değil TSH sonucunuz.

TSH testleri ve TSH testlerinin yorumlanmasına dair detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda Tahlil.com'a sorulmuş soru ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız.

TSH ve tiroid testlerinin yorumlanmasına dair bilgiler....



e********** :

serbest t3:4,40 referans değeri :2,3-4,2
serbest t4:1,22 referans :0,89-1,76
tsh:2,48 referans 0,35-5,5
anti tpo:644,2 referans 28-60
anti tg antikor :69,8 referans 0-60


Cevap:

Tiroid iltihabı olabilir, endokrinolojiye başvurmanızı öneririz..

d********* :

Horman testi yaptırdım sonuçları Tsh 0.124 birim mıu/l referans L(0,73-4,84)
ft4 1.30 birim ng/dl referans N(0,97-1,67)
Ft3 9,13 birim pg/ml referasn Pg/ml H(2,53-5,22)


Cevap:

Bir tiroid bezi tahlili olan TSH hormonu değeri düşük çıkmış.
TSH düşüklüğü normal değildir.
Tiroid bezi fazla çalışıyor olabilir.İleri tetkik ve muayene amaçlı olarak Endokrinoloji bölümüne başvurunuz.

TSH testi ve hangi durumlarda düşük çıktığına dair aşağıdaki yazımızda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Tiroid Testleri,


s******** :

Merhaba,
Hipertiroit tanısı kondu. TSH: 0.009 T3:6,61 T4:3,15 Sintigrafi: tiroit bezi ileri derecede suprese olduğu için görüntülenemedi. I 131 uptake : 4 saat sonra %2, 24 saat sonra %1. Bir doktor Dideral kalp ilacını tavsiye etti, diğer doktor propsil. Bu sonuçlara gore ne yapmalıyız?


Cevap:

Endokrinoloji uzmanının önerilerine uymanızı tavsiye ederiz..

h******* :

merhaba. annemin test sonuclari
TSH 7.19
anti HAV IgG 60.00
FT4 11.77

bu sonuclari nasıl yorumlamamiz gerekir. bu degerler düsürmek için neler yapabiliriz.


Cevap:

Anti HAV değeri hepatit A'ya karşı bağışık olduğunu gösterir düşürülmesi gerekli değildir, diğerleri için endokrinolojiye başvurmanız ve başka testlerin yapılması gereklidir..

a*********** :

merhaba. 13 haftalik hamileyim.tiroit testimin sonuclar:
T3 7.36 referans araligi 2.76-6.45
T4 9.91 referans araligi 10.3-25.5
TSH 1.22 referans araligi 0.4-4.0
ANTI-tpo 10 referans araligi 0-35
ANTI Th 20 referans araligi 0-40
doktorum iyot hapi verdi.ve normal fakat ben korkuyorum bebegim icin.


Cevap:

Doktorunuzun önerilerine uymanızı tavsiye ederiz..

d********** :

iyi günler bu hafta yaptırdığım tiroit testimin sonucu
TSH 0,005 0.27-4.2
T3 6,17 2-4,4
T4 1,87 0,93-1,97 aile hekimim 2 hfta sonra hastanede tekrar tahlil yaptırmamı istedi. bu arada 6aylık bebeğim var anne sütü alıyor bu onu etkiler mi?gelişimi ayına göre ilerde.6ay önceki sonuçlar normaldi


Cevap:

TSH değeriniz düşük bu da normal değil. Bu durum da endokrinoloji uzmnıkontrolünde gebeliğinizi sürdürmeniz uygun olabilir.

Tiroid beziniz fazla çalışıyor olabilir.Endokrinoloji bölümüne başvurunuz.TSH testi ve hangi durumlarda düşük çıktığına dair aşağıdaki yazımızda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Tiroid Testleri,

http://tahlil.com/10-soru-ve-cevapta-tiroid-hastaliklaritiroid-testleri-st3-st4-tsh-ve-tiroid-testlerinin-yorumlanmasi

a******** :

Ben papiller carsinom hastasiyim total tiroideoktemi ameliyatindan sonra 100ml I-131 tedavisi aldim 6.ciay kontrollerinde levitronu bir ay kestikten I-131 taramasi temiz ancak tiroblogilin testim levitron kullanirken 1.4 levitronu kestikten sonra 45 cikti ideal (1,59 50,3) I-131 tedavisi


Cevap:

Son tiroglobulin testiniz de üst sınıra yakın olmakla birlikte normal değerler arasında bulunuyor.Doktorunuz bu yönde tedavinizi planlayacaktır.

s************ :

hocam 29 yaşındayım 5 aylık hamileyim sonuçlarım şöyle:
Glukoz (tokluk kan şekeri) : 81 referans aralığı 0 < 120
Total T3 : 1,69 referans aralığı 0,59 - 1,7
Total T4 : 15,55 referans aralığı 4,81 - 11,72
TSH : 1,2049 referans aralığı 0,35 - 4,94


Cevap:

Sonuçlarınıza göre tiroid hormonlarınız yönünden endokrinolojiye gitmenizi öneririz..

e******** :

39 yaşındayım rbc 5,6 (4 - 5,2) hct 48,1 (36-48) pdw 18,1 (8-18) rdw 17,2 (11,6-14,8) mono # 0,834 (0-0,8) total testesteron 2,41 (0,38-1,97) mpv 7,15 (7,4-10,4) pct 0,173 (0,2 - 0,5) göbek,çene ve göğüs bölgemde tüylenmeler var bu sonuçlar yapar mı ne yapmalıyım


Cevap:

Endokrinolojiye başvurmanız ve başka tetkiklerin de yapılmasını öneririz..

e************** :

adet kanamasinin basladii gun adet oncesi belirtilerinin bitmesi bunun yerlesme kanamasi olmadığini gosterir mi? renk ve yoğunluğu hakkinda ayırt edemiyorum. test de yaptiramam korkuyorum tesekkurler


Cevap:

 Kafanız karışmış anlaşılan.Bu durumda bilmediğiniz konular hakkında bilgi sahibi olmanız lazım.Dikkatle aşağıdaki yazımızı okuyun yerleşme kanamasına dair.

Üstüne görme kadınlar tarafından çok sık merak edilen ama çoğunlukla da iyi bilinmeyen bir konudur.Öncelikle şunu belirtelim, üstüne görme  bir vajinal kanamadır.Yerleşme kanaması olarak da bilinir. Gebe olan kadınlarda görülür.Sıklıkla adet kanaması ile  de karıştırıldığından oldukça merak edilmektedir
 .Adet kanamasını hamile olmayan kadınlar görürken üstüne görme olarak da bilinen yerleşme kanamasını gebe olan kadınlar görür,
  Aşağıdaki yazımızda üstüne görme ile adet kanaması arasındaki farkları öğrenebilirsiniz.Ayrıca üstüne görmenin ne olduğu ve nasıl bir kanama olduğuna dair de detaylı bilgi alabilirsiniz.

http://tahlil.com/ustune-gormek-uste-gormek-nedir-nasil-anlasilir


f********* :

Merabalr ben bu ayin 15de ikinci bir cocuga on hazirlik olsun ve kontrol amacli dr kadin doguma gttim.kan idarar ve parca aldi .11m rahim duvari kalinligi akintim vardi.yumurtalar normal..gebelik cikmadi tahlilimde ..eos%=0.8 cikti t3=3.3 t4=1.17 prolaktin=39.05


Cevap:

Sonuçlarınızda ciddi bir problem görünmüyor, ancak alınan parçaların sonucu önemlidir..

d********** :

Ben ilişkiye girmedim.Erkek arkadaşım ise kendi kendine boşaldı o boşaldıktan sonra ben onun eline dokundum elime çok az sperm bulaştı.Daha sonra unutup elimle 30 dk sonra vajinama dokundum.Günümde regl oldum ilk iki gün normal oldu bugün 4.gün biraz azaldı hamilemyim lütfen link yollamayın


Cevap:

Anlattığınız şekilde hamileliğin oluşmasını beklemek oldukça düşük bir ihtimaldir. Gebelik testi yaptırarak net cevaplara ulaşabilirsiniz. 

o********* :

Merhaba ben 32 yaşında erkeğim tsh 0.3166 serbest t3/3.46)t4/1.18

Bnde kilo kaybı ve geçici sinirlenme oluyor iştahım çok iyi fakat kilo alamıyorum sonuçlarımı değerlendirirseniz sevinirim


Cevap:

TSH değeriniz düşük bu da normal değil. Tiroid beziniz fazla çalışıyor olabilir.Endokrinoloji bölümüne başvurunuz.TSH testi ve hangi durumlarda düşük çıktığına dair aşağıdaki yazımızda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Tiroid Testleri,

http://tahlil.com/10-soru-ve-cevapta-tiroid-hastaliklaritiroid-testleri-st3-st4-tsh-ve-tiroid-testlerinin-yorumlanmasi


r**************** :

merhaba yaş 22 bay bende saç dökülmesi var yaklaşık 1 yıldır önlerde hafiften açılma olmaya başladı doktora falan da gitmedim netten biraz araştırayım dedim tiroid ile ilgili şeyler çıktı hipotiroidi belirtileri bende mevcut doktora gitmeyi düsünüyorum nasıl bir yol izleyeyim hangi bölüme gitmeliym


Cevap:

Öncelikle cildiye bölümüne başvurunuz.

h********** :

Merhaba 25 yasındayım hamile kalmak istiyorum parantez içindeki olması gereken değer, sonraki sonda yazdıklarım ise çıkan değerlerim:

t3 (2.3-4.2) 3.33

t4: (0.8-1.72) 1.1

tsh (0.56-5.6) 2.73

anti tpo (0-57) <28

anti tiroglobulin antikor (<64- ) 116.4

bu değerlere göre durumum nedir?


Cevap:

Kadınlarda hormon tahlillerinin değerlendirilmesinde, testlerin referans değerleri, kanın adetin hangi döneminde alındığı ve  yaş gibi bilgilere gerek vardır.Sorunuzu belirtilen kurallarımıza göre  sormanız durumunda cevaplayabiliriz.

Aşağıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Hormon tahlili soran bayanların okuması gereken uyarılar



h********** :

Merhabalar. ben 25 yaşındayım hamile kalmak istediğim için hormonlarımda bazı değerler yüksekmiş

t3: 3.33

t4: 1.1

tsh: 2.73

Anti tpo: <28

Anti tiroglobulinantikor: 110.4



bu değerler ne anlama geliyor ? bu değerler hamile kalmayı zorlastırır mı değerlendirirsenz sevinirim çok teşekkürlr şimdiden.


Cevap:

Raporda belirtilen referans değerleri de vermelisiniz.Bu konuda sitemizde soru sorma aşamasında sürekli uyarılarda bulunuyoruz.Aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.


e******* :

Merhaba 1 yıldır hipotiroidi için ilaç kullanıyorum. 1 aydır aşırı yorgunluk kilo.vermede sorun yaşıyorum.Sonuclarimi yorumlayabilirmisiniz ? Ipek.K Y.28

Anti TG < 20 0-40

Anti Tpo 116 <35

FT3 3.08 2.3- 3.9

FT4 0.77 0.58 - 1.64

TSH 1.79 0.34-5.


Cevap:

Tahlil sonuçlarınızı inceledik. Anti TPO yüksekliği var.Belirtiğiniz sonuçlar Hashimato olarak bilinen tiroid bezi hastalığınız olabileceğini gösteriyor.Bu durumda bir endokrinoloji uzmanına başvurmanızda yarar var.

Hashimato hastalığına dair aşağıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.


o********* :

19 yaşındayım tsh değerim 8.06 mıu/l H(0,7 - 6,4) cikti

hipotroid olabilir demişsiniz hocam. 1.81 boyum var 56 kiloyum. çok halsiz zayıf ve güçsüz hissediyorum kendimi kilo alamıyorum. belirtilere baktığımda hipertroid i işaret ediyor . bunun sebebi nedir ? teşekkürler şimdiden


Cevap:

Birçok sebebbi olabilir, beslenme, vb.., endokrinolojiye gitmeniz ve tedavi almanız gereklidir..

s********* :

28 yaşındayım hormon testi yaptırdım ve haşimato tiroidi olduğu ortaya çıktı. TSH 5,76(0,35-4,94) . Anti TPO 1000,00(0-5,61) Endokrinoloji uzmanına göründüm ilaç verdi fakat bu değerlerin hamileliği ne derecede etkileyeceğini merak ediyorum. Saç diplerimde kabuklanma var nedeni bu olabilir mi?


Cevap:

Tahlil sonuçlarınızı inceledik. Belirtiğiniz sonuçlar Hashimato olarak bilinen tiroid bezi hastalığınız olabileceğini gösteriyor.Bu durumda bir endokrinoloji uzmanına başvurmanızda yarar var.

Hashimato hastalığına dair aşağıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.


e********* :

iyi günler. 27 yaşında erkeğim, geçen ay troid şüphesi ile kan testi yaptırdım, çıkan sonuç; serbest T3 - 3.85, TSH - 1.50

dün devlet hastanesinde başka bir kontrol için teste girdim fakat 1 ayda T3 değerim yükselmiş, bu durum normal mi? yeni değerler; serbest T3 - 6.25, sebest T4 - 1.39, TSH -1.25


Cevap:

Bu kadar yükselmesi normal değildir, ancak farklı hastanelerde çalışıldığı için referans aralıkları da farklı olabilir, bu nedenle endokrinoloji tarafından değerlendirilmenizi öneririz..

b*********** :

Merhaba tsh 0.0008, t4(ft4)2.00 tahlil sonuçlarım bunlar çıktı.Dahiliye uzmanı hipertroidi teşhisi koydu ve neuvitan 2X1, dodex ampul ayda 1 kere, dideral 3xçeyrek, propycil 3x1 ve çok çarpıntım olduğunda içmem için atarax verdi. Sizce birde endokrin bölümüne gitmelimiyim yoksa ilaçları içeyimmi?


Cevap:

TSH değeriniz düşük bu da normal değil. Tiroid beziniz fazla çalışıyor olabilir.Endokrinoloji bölümüne başvurunuz.TSH testi ve hangi durumlarda düşük çıktığına dair aşağıdaki yazımızda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Tiroid Testleri,

http://tahlil.com/10-soru-ve-cevapta-tiroid-hastaliklaritiroid-testleri-st3-st4-tsh-ve-tiroid-testlerinin-yorumlanmasi


e*********** :

merhabalar ben hamileyken hipertiroid çıktı ilerleyen aylarda değeerler düşmüştü her hipertiroid zehirli guatr mıdır hamilelikte çıkan hipertiroid sonra kaybolsa yinede guatr hastası sayılırmıyım ameliyat gerkirmi tekrar test yaptırmalımıyım teşekkürler


Cevap:

Buna şimdiden yorum yapmak doğru olmaz, doğumdan sonraki takiplerinize göre karar verilebilir..

a********* :

Merhaba, benim kızım 22 yaşında biraz kilolu ve kıllanma sorunu var ve kistler nevcut. değerler şoyle;

FSH 8.4

LH 36.09

TOTAL T3 TT3 1.16

ESTRADİOL E2 192.6

TSH 1.6

Serbest Testesteron 2.97



TOTAL T4 TT4 10.25


Cevap:

Kadınlarda hormon tahlillerinin değerlendirilmesinde, testlerin referans değerleri, kanın adetin hangi döneminde alındığı ve  yaş gibi bilgilere gerek vardır.Sorunuzu belirtilen kurallarımıza göre  sormanız durumunda cevaplayabiliriz.

Aşağıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Hormon tahlili soran bayanların okuması gereken uyarılar



d************ :

Merhaba ben 32 yaşında bir bayanım.
Tahlil sonuçlarım
ESTRDL=39/ hFSH=5,89 / FT3=2,8 / FRT4=1,05 / hLH=3,87 / Prog=0,3 / PRL=18,76 / TSH=2,35
Doktorum birşey yok dedi ama ben genede tedirgin oluyorum .Hamilelik için bir problem görünüyormu ? Teşekkürler.


Cevap:

Sonuçlarınız normal sınırlarda görünüyor, hamilelik için problem olup olmadığını söyleyebilmek için muayene edilmeniz de gereklidir.

k************** :

27 yaşındayım erkeğim.

Serbest T4 10,44 ( pmol/L 7-16 )

TSH 2,12 ( mlU/L 0,34 - 5,6 )

İnternetten araştırmalarımda hipertirodi yan etkilerinin %90'ı bende bulunuyor. İştahım iyi olduğu halde kilo alamıyorum. Sürekli yorgunluk var. Agresiflik, cilt kuruluğu, kalpte çarpıntı vs. var. Tşkkürler


Cevap:

Endokrinoloji uzmanının kontrolünde tedavi olmanızı öneririz...

i***** :

32 yasindayim bayanim.

Tsh 3.503 (0.350-4.940)

Ft3 3.05 (1.71-3.71)

Ft4 0.99 (0.70-1.4 8)

Hashimoto testin sonucu 1 hafta sonra cikar. 5 6 senedir yorgunluk ve halsizlik hissedyorum. Kilom veremiyorum. Konsantrre olamiyorum. Doktor bir sey yok diyor.


Cevap:

Sonuçlarınızda kayda değer bir problem görülmüyor, normal olarak değerlendirebiliriz.


y******** :

Merhabalar, ben size tahlil sonuçlarımı yazdım ama cevap alamadım. Hala cevaplanmayı bekliyor. Ben çok endişeleniyorum..Acil cevap bekliyorum


Cevap:

Yeniden yollamanız mümkün mü...

s********* :

Antitiroglobulin (ATG) 501.8 IU/mL 0,00 - 115

Tiroglobin 1.830 ng/mL 11 - 55

Tiroid Peroksidaz Antikoru 600 IU/mL 0 - 34

TSH 8.14 uIU/mL 0.4 - 4.2

Serbest T-4 0.937 ng/dL 0.93 - 1.7

ayrıca ultrasonda nodül de görüldü. yorumlar mısınız


Cevap:

Tahlil sonuçlarınızı inceledik. Belirtiğiniz sonuçlar Hashimato olarak bilinen tiroid bezi hastalığınız olabileceğini gösteriyor.Bu durumda bir endokrinoloji uzmanına başvurmanızda yarar var.

Hashimato hastalığına dair aşağıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.


v********** :

merhaba ..bende TSH hormnu azligni ve ya cok olmasni nasil anlarim hangi testi yaptirmam lazim ..asiri adet kanamlrim var bu tiroidle alakali ola bilirmi


Cevap:

Çok basit, TSH testi ile anlaşılır.

n******* :

İyi aksamlar hocam sizi dinledim ve endokrinolji bolumune gittim kan testi yaptirdim t3 2.94 t4 0.88 anti tpo 1300 cikti bu durum neyin belirtisi


Cevap:

Tahlil sonuçlarınızı inceledik. Belirtiğiniz sonuçlar Hashimato olarak bilinen tiroid bezi hastalığınız olabileceğini gösteriyor.Bu durumda bir endokrinoloji uzmanına başvurmanızda yarar var.

Hashimato hastalığına dair aşağıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.


e********* :

merhabalar hocam 24 yaşında evli bir bayanım bir sorum daha olacaktı sizlere .benim tiroit test sonuçlarım yüksek çıktı daha 3 hafta önce bunu öğrendim ve 1 yaşında oğlum var sorum şu bana dediler tiroidin olursa bir daha zor anne olursun bebeğin olmaz dediler bunun cevabını yazarsanız sevinirim.


Cevap:

Tiroid bezindeki hastalıklar hamilelik üzerinde olumsuz etkiye sahiptir.Ancak her tiroid hastası kadının da hamile olmayacağı veya hamileliğini sürdüremeyeceği diye bir kural yoktur.Endokrinoloji bölümünde tedavi sonrası hamilelik sorunu yaşamayacaklardır.

b******* :

tiroid usg incelemesi sonucum:

parankim ekojenitesi diffüz hipoekoik ve heterojen olarak izlnmiş ve sınırları belirsiz hipoekojen karakterde mikronodül formasyonlar gözlenmiş. bunun ne oldugunu anlayamadım lütfn yardımcı olurmusunuz....


Cevap:

Tiroidde nodüler bir yapı gözlenmiş bu da olağan bir durum değil, doktorunuz gerekli bilgiyi verecektir.

b******* :

merhaba. 58 yaşında bayan bir hastayım . troid testi sonuçlarım T3 7.16 ,T4 1.86 , TSH 0.05 MCV 68.5 ,MCH 21.4 ,MCHC 31.3 yorumlamanızı rica ederim


Cevap:

TSH değeriniz düşük.Tiroid beziniz fazla çalışıyor olabilir.Endokrinoloji bölümüne başvurunuz.TSH testi ve hangi durumlarda düşük çıktığına dair aşağıdaki yazımızda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Tiroid Testleri,

http://tahlil.com/10-soru-ve-cevapta-tiroid-hastaliklaritiroid-testleri-st3-st4-tsh-ve-tiroid-testlerinin-yorumlanmasi


g************* :

merhabalar. gittigim baska bir bölümde günlük hormon degerlerinde FT4 1.28 FT3 3.32 TSH 0.03. bu sonuca göre dahiliye bölümüne gitmem gerektigi söylendi. endiselenmem gerek bir durum var mi. acil olarak kontrole gitmeli miyim?


Cevap:

TSH değeriniz düşük.Tiroid beziniz fazla çalışıyor olabilir.Endokrinoloji bölümüne başvurunuz.TSH testi ve hangi durumlarda düşük çıktığına dair aşağıdaki yazımızda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Tiroid Testleri,

http://tahlil.com/10-soru-ve-cevapta-tiroid-hastaliklaritiroid-testleri-st3-st4-tsh-ve-tiroid-testlerinin-yorumlanmasi


b******** :

zehirli guatr olabilir dediler ne kadar doğrudur.

b******** :

28 yaşındayım ilk defa tiroid testi yaptırdım. yorumlarmısınız.

serbest T3 (FT3) 5,50 2-4,4 pg/mL aralığında olması gerekiyormuş

serbest T4 (FT4) 2,38 0,72-1,56 ng/dL

TSH 0,03 0,27-4,2 uıU/ml

ferritin (FERR) 11 13-150 ng/ml


Cevap:

TSH değeriniz düşük.Tiroid beziniz fazla çalışıyor olabilir.Endokrinoloji bölümüne başvurunuz.TSH testi ve hangi durumlarda düşük çıktığına dair aşağıdaki yazımızda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Tiroid Testleri,

http://tahlil.com/10-soru-ve-cevapta-tiroid-hastaliklaritiroid-testleri-st3-st4-tsh-ve-tiroid-testlerinin-yorumlanmasi


o******** :

merhaba bu ay gbelik düşünürken rahatsızlıklarım sonucu dahiliye doktoruna gittim sonuclarım Serbest T3 8,52H Referans aralığı 2-4,4

Serbest T4 3,32H Referans aralığı 0,71-1,85

TSH 0,005L Referans aralığı 0,5-5 rica etsem yorumlar mısınız ? Birde ilaç kullanmam gerkiyorsa gebelik olmussa?


Cevap:

TSH değeriniz düşük.Tiroid beziniz fazla çalışıyor olabilir.Endokrinoloji bölümüne başvurunuz.TSH testi ve hangi durumlarda düşük çıktığına dair aşağıdaki yazımızda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Tiroid Testleri,

http://tahlil.com/10-soru-ve-cevapta-tiroid-hastaliklaritiroid-testleri-st3-st4-tsh-ve-tiroid-testlerinin-yorumlanmasi


h******* :

Merhabalar, 20 yaşındayım.Yaptırdığım kan testi sonucunda aşağıdaki sonuçları aldım. Doktorum endokrine görünmemi söyledi.Sizin yorumlarınızı da duymak istiyorum. Acaba önemli bir sorun var mı?

FT3 4,97 2,0 -- 4,4

FT4 1,35 0,86 -- 1,77

TSH 6,62 0,5 -- 4,3

Ferritin 112 30 -- 400

Folat 6 3,1 -- 1


Cevap:

TSH değeriniz yüksek, hipotiroidi sorununuz olabilir.Tiroid bezinizde hastalık olabilir.  İleri tetkik ve tedavi için endokrinoloji bölümüne başvurunuz

TSH testleri ve TSH testlerinin yorumlanmasına dair detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda sorulmuş soru ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız.

http://tahlil.com/10-soru-ve-cevapta-tiroid-hastaliklaritiroid-testleri-st3-st4-tsh-ve-tiroid-testlerinin-yorumlanmasi




s********* :

mrb

29 yaşındayım 2-3 aydır bir halsizlik ara sıra ellerde titreme ve 2 hafta baş dönmesi olmayan sersemlik hissi vardı bende. Bunun sebebi hipotiroidi olabilr mi? Tesekkürler

TSH 8.85 0,35-5

T4 11.88 12-22

T3 4.8 3.5-6.5


Cevap:

TSH değeriniz yüksek, hipotiroidi sorununuz olabilir.Tiroid bezinizde hastalık olabilir.  İleri tetkik ve tedavi için endokrinoloji bölümüne başvurunuz


s************ :

Merhaba

Halsizlik ve enerji kaybı isteksizlik nedeniyle psikiyatri bölümüne gittim. hafif depresif tanısı koydu. ama tiroid testinede bakalım sonra net bi tanı koyarız dedi.

t4 düşük çıktı. enerji kaybı halsizlik ve sürekli tembelliğim bunamı dayalı acaba.

freeT3: 3.29 freeT4:0.86 tsh:1.39


Cevap:

Sonuçlarınızda kayda değer bir problem görülmüyor, normal olarak değerlendirebiliriz.


y********** :

merhaba

tahlil sonuçların aşağıdaki gibidir.Teşhis için hangi bölüme gitmeliyim?

Serbest T3 2.97 pg/mL    

Serbest T4 * 0.92 ng/dL

T3 (Triiyodotironin) 98 ng/dL    

T4 (Tiroksin) 6.6 ug/dL     

TSH 3.89 uIU/mL    

Anti-Tiroglobulin Antikoru * 271 IU/mL

Tiroid Peroksidaz Antikoru * 718 IU/mL     


Cevap:

Hashamato gibi otoimmun bir tiroid bezi hastalığınız olabilir.Bir endokrinoloji uzmanına başvurmalısınız

y***** :

İyi günler 22 yaşında bir bayanım.Doğuştan hipertroidim var. Ameliyat oldum ellerim çok aşırı terliyordu.Halen çoğu yerde devam ediyor terlemem. Yıllardır boynumun alt kısmında yanlara doğru uzayan hafif şişlik var.Konuşurken boğazım doluyormuş gibi oluyor yutkunuyorum ve sesim konuştukça kısılıyor.


Cevap:

Geçmiş olsun öncelikle, bu konuda size önerimiz düzenli olarak endokrinoloji bölümünde muayenelerinizi sürdürmeniz.Belirtiğiniz şikayetler genel olarak hipertiroidi sorununuzla örtüşüyor.

t************* :

Merhaba tekrardan ,çok teşekür ederim hemen cevabladınız , bana doktorum tahlil için gayet düzgün , anormal bişey yok demişti ama bu tsh noramalden farklı olması kilo alımına engel olabilir mi ? kusura bakmayın sizin yorumunuzun altına yazamadıgım için tekrar buradan yazdım .

t************* :

merhaba ben t3 t4 yaptırmıştım fakat doktor normal dedi ama yüksek olan değere aslında o düşük dedi kafam çok karıştı bi değerlendiririmisiniz. kilo alamıyorum diye yaptırmıştım;

serbest T3 3.58 pg/ml 1.71 - 3.71

serbest T4 1.02 ng/dl 0.70 - 1.48;

TSH H * 5.28 mu / ml 0.35 - 4.90 düşük dedi ?


Cevap:

TSH değeriniz yüksek, hipotiroidi sorununuz olabilir.Tiroid bezinizde hastalık olabilir.  İleri tetkik ve tedavi için endokrinoloji bölümüne başvurunuz


l*************** :

merhaba. T4 1.11 (0.70-1.48) , T3 3.81 (1.71- 3.71) , TSH 1.179 (0.350-4.940) sonuçlarımı yorumlarmısınız ?? şimdiden tesekkürler


Cevap:

Sonuçlarınızda kayda değer bir problem görülmüyor, normal olarak değerlendirebiliriz.


b******** :

free t3=3,07 (2,3 -4,2 )
free t4=1,12 ( 0,89 - 1,76 )
tsh:2,48 ( 0,35 - 5,5 )
anti tg antikor 29,00 ( 0 - 40 )
anti tpo antikor :157 ( 0 - 35 )
Yukarıdakı degerler ıle ılgılı degerlı yorumunuzu ve bu verılere gore gebe kalma sansım nedır tesekkurler


Cevap:

Muhtemelen Hashimato hastalığınız var, gebelik düşünüyorsanız bir endokrinoloji uzmanınca takip edilmelisiniz.

c****** :

merhaba ben 28 yaşında bir bayanım. 2011 ağustos ayında hipertiroid hastası olduğu mu öğrendim 2 ay ilaç tedavisi gördüm daha sonra diyetle devam etmem söylendi. bugün yaptırdığım tahlil sonuçlarım şöyle:
ANTİ TİROİD
PEROKSİDAZ
* 50.4 IU/mL 0 - 35
ANTİ TİROGLOBULİN * 42.3 IU/mL 0 - 40

FT3 2.88 pg/mL 1.96 - 4.36
FT4 1.26 ng/dL 0.72 - 1.56
TSH 0.31 uIU/mL 0.27 - 4.20

yorumlarsanız sevinirim.


Cevap:

Otoimmun bir tiroid bezi hastalığınız olabilir.Bir endokrinoloji uzmanına başvurun

S****** :

SUDENUR diyor ki:
Yorumunuz denetim için bekliyor.
19/01/2012, 14:51

iyi günler sizden bu testlerin sonuçlarını yorumlamanızı rica edecektim. uzun zamandır hipotroit hastasıyım sürekli yüksek çıkıyordu zaten geçen hafta 5,5 haftalık gebe olduğumu öğrendim ultrasondada rahim duvarında incelme ve bebek kesesinde elips şeklindeymiş düşük ihtimali yüksek kese tam olarak yapışmamış dedi dr. bu sonuçları görüncede gebeliği sonlandırmalıyız ama yinede isteğinize bağlı dedi lütfen sizde bir cevap verirseniz çok sevinirim kafam çok karışıkta ilginiz için şimdiden teşekkür ederim..

Serum ,Tam Kan (EDTA )
lökosit ( WBC ) 11.5
Nötrofil oranı ( NEUT% ) 44.8
lenfosit oranı 44.9
miks oranı 10.3
Nötrofil mutlak sayısı 5.14
lenfosit mutlak sayı 5.15
Miks Mutlak Sayı 1.21
Eritrosit 4.7
Hemoglobin 13.4
Hematokrit 40
Ortalama Eritrosit hacmi 85.8
Ortalama Eritrosit hemoglobini 28.7
Ortalama Eritrosit hemoglobin konsantrasyonu 33.4
Eritrosit Dağılımı genişliği 14.1
Trombosit 264
Ortalama Trombosit Hacmi 8.53
trombosit dağılım genişliği 19.8
Plateletkrit 0.225

Triiodotironin Serbest ( FT3 ) 2.81
Tiroksin Serbest ( FT4 ) 6.71
Tiroid Stimülan Hormon ( TSH ) 347.6
Beta-hCG ( Koriyonik gonadotropin ) 9888

SEROLOJİ Sonuçları

Cytomegalovirus Antikoru ,IgM ( CMV IgM ) POZİTİF 1.37

Toxoplasma Antikoru IgM NEGATİF
Rubella Antikoru IgM NEGATİF


Cevap:

TSH değeriniz oldukça yüksek, karar vermeden önce bir de endokrinoloji uzmanına danışmakta yarar var

******* ******* :

merhabalar,

tsh 6,45

trioid beziniz az çalışıyor, tridoit denildi, ultrason istendi, antikor var mı ona bakmamız lazım dendi,yorumlarsanız sevinirim,

saygılar


Cevap:

Doktor gereken bilgiyi vermiş

******* ******* :

s.a. eşim ilk gebeliğinde düşük ikincisinde 4.ayında ultrasonda böbrekleri görülmedi ve belinde açıklık olduğu ifade edildi.hemen ölür densede anne karnında 9 ayını tamamladı ve normal doğumla ölü olarak doğdu.şuan bir buçuk sene geçti tekrar gebelik öncesi bazı tahliller yaptık. rbc normal değer4.38 iken 4.16 ,hgb normal değer 13.6 iken12.5 hct39.5 olması gerekirken37.7 çıktı. bu değerlerin düşük olması ne demek ve tedavisi nasıl olur. gebelik öncesi nasıl testler yapmamızı önerirsiniz.


Cevap:

hafif kansızlık bulguları var, bir kadın doğum uzmanına başvurabilirsiniz

******* ******* :

merhaba 29 yasındayım ve kontrol amaclı tahlıllerıme baktırdım, tsh t3,t4,antitpo degerlerım normal cıkmasına karsın antıtg degerım 177 cıkmıstır bır sorun olabılırmı yardımlarınızı beklıyorum tesekkurler sımdıden

******* ******* :

merhaba 43 YAŞINDA BAYANIM değerlerim TSH:1,52 - T3:2,87- T4.0,66 FERRİTİN.21,4 YORUMLARSANIZ MEMNUN OLURUM TŞKLER..


Cevap:

Sonuç hipofiz kaynaklı hipotiroidi anlamına gelen sekonder hipotiroidi ile uyumlu olmakla beraber laboratuar hatası olması da kuvvetle muhtemel. Başka bir laboratuarda sonuçları tekrarlayın ve endokrinolojiye başvurun. Ferritin normal..

******* ******* :

merhaba doktor bey benim annemin test sonuçları serbest t3 2,82 serbest t4 0,66 tsh 13,48 aynı zamanda hbv dna değeri 49822 copy/ml çıktı. iki hastalık birbirini etkler mi ? ayrıca tokluk kan şekeri de biraz yüksek strese bağlı olarak artar mı cevaplarsanız memnun olurum . şimdiden teşekkürler


Cevap:

Annenizde hipotiroidi var bu şeker metabolizmasını da olumsuz etkileyebilir ama tokluk kan şekerinin yüksekliğinin tek nedeni değildir. HBV DNA yüksekliği ise hepatitin aktif durumda olduğunu gösteriyor. Doktorunuzla tedavilerin detayını konuşmanız uygun olur.

******* ******* :

merhabalr doktor bey ben 21 yaşındayım zaman zaman ani şeker düşüklüğü yaşıyorum ne kadar diet spor yaparsam yapıyım belli bi kilom var zayıflıyamıyorum acaba tiroid lerle ilgilsi varmıdır test yaptırmamda bi sakınca varmı? tşkr ederim şimdiden.ii çalışmalar.


Cevap:

En uygun olani bir endokrinoloji uzmanına başvurmanız

******* ******* :

32 yasındayım benım sol yanagımda ıstemsız sekılde cene kemıgımde solda sıslık var bunu kıme gosre bılırım bırde ben troid usg sonuçlarımı yatırdım fakat doktora gosteremedım deyerlendırırsenız sevınırım .sag troid lob yaklaık 16x17mm sol troid yaklasık 14x15mm isthmus kalnlıgı 2mm dir prankımı kaba gorulmektedır sag troid lobunda 7 mm çaplı hıpoekojenık soliter noduler lezyon mevcudtur lap saptanmadı çevre vaskuller yapıların trase ve kalibrasyonları tabiidir .hormonsonuçlarıda u sekılde tsh 3.32ulu\ml0.34-5.6 free t4 0.92 ng/dl 0.58 -1.64 free t3 3.15 pg /ml 2,2-3.9 ben oldugu gıbı yazdım sımdıden tesekkurler ... selamlar

******* ******* :

merhaba,
yaklasik 3 yildir gunde yarım levotiron kullaniyorum. ilac kullanmama ragmen uyku hali, yorgunluk, dusuk nabiz, unutkanlik, kilo verememe, zaman zaman ellerde sisme hali devam ediyor. en son yaptirdigim test sonucu asagidadir. sonuclarimi yorumlarsaniz sevinirim. simdiden tesekkur ederim.

Test Adı Sonuç Birim Referans Değer

Triiodotironin,
serbest (FT3)      4.62      pmol/l      3.5-6.5     

Tiroksin, Serbest (FT4)      14.061 pmol/l      11.5-22.7     

Tiroid Stimülan Hormon
(TSH) 5.20     uIU/ml     0.35-5.50     

Tiroid Peroksidaz Antikoru
(anti-TPO)      >1300.0     IU/ml      0-60     

Tiroglobulin Antikoru (anti-Tg) 33.0      IU/ml      0-60


Cevap:

İlacınızın dozu yetersiz, doktorunuzla konuşup dozun artırılması uygun olur

******* ******* :

merhaba fT3 değerim5,09 Ft4 değerm 10,23 TSH 9,4389 bu değerler normal mi bn haşimato hastasıydım ve yoğun saç dökülmem var bilgilendirirsenz sevinirin ...


Cevap:

Tahlil yorumlama hizmetimiz Bayram tatili boyunca sadece facebook sayfamızda yapılmaktadır.

******* ******* :

mrb doktor bey benım yenı dogan cocugmda kan dgerı 37 cıktı bunn zekayla alakası varmıdır


Cevap:

Hangi değerden bahsettiğinizi anlayabilsek yardımcı olacağız

******* ******* :

merhaba doktor bey 17 yasındayım
serbest t3 4.50
serbest t4 1.12 saçlarım dokuluyor tahlil sonuçları nasıl acaba iyimi yardımcı olrmusunuz

******* ******* :

merhaba, benim bebeğim bir yaşında 18 kilo acaba hormonlardanmı diye test yaptırdık, ve sonuç

tsh : 3.07
serbest t3 : 9
serbest t4 : 16.85

bu ne demek, lütfen cevap yazın, acaba testte bir hata olmuş olabilir mi?

******* ******* :

merhaba ben 15 yaşında t3 serbest 4.20 cktı bu ne demk bna acklıyablirmisinz

******* ******* :

serbest t3 2,02
serbest t4 0,99
tsh 13,136

uzun zamandır doktora gitmeme rağmen son tetkik sonuçlarım bunlar okuduğum kadarıyla tsh fazla yüksek ne anlama geliyor, teşekkür ederim..


Cevap:

Hipotiroidi olabilir.Bir endokrinoloji uzmanına danışın

******* ******* :

t3 serbest= 4.90
t4 serbest = 1.38
TSH= 4.29

18 yaşında erkeğim. Sonuçlarımı yorumlarmısınız

******* ******* :

t3 3.09
t4 0.66
tsh 1.06 sonuçlarım nasıl acaba ve bu tabloya bakarak metabolizmamın yavaş olduğu yorumunu yapabilir miyiz?


Cevap:

Hayır yapamayız Sonuçlarınız normal

******* ******* :

serbest T3 : 3,47
serbest T4: 0,978
TSH :2,36
Sağ lobda en büyüğü 14 mm çaplı nodül diyor sonuçta doktorum bana Euthyrox 50 ilaç verdi. bu ilacı tok karnına günde bir tane dedi.. bu ilaç kilo yaparmı acaba cvp verirseniz sevinirim..


Cevap:

Kullandığınız ilaç kilo yapmaz

******* ******* :

merhaba ben 28 yaşında hipertiroidi hastasıyım bu ay yaptırdığım hormon sonuçları şöyle ü
serbest T3 4.12
serbest T4 1.50
TSH 5.559
Anti tpo antikor 190.9 yorumlarsanız çok sevinirim teşekkürler


Cevap:

NESLİHAN HANIM, yukarıdaki yazı başka hiçbir sitede bulamayacağınız tiroid testleri ile ilgili kendinizin de yorum yapmanızı sağlayacak bir yazı.Testlerinizle ilgili bilgi dikkatli okursanız bu yazıda fazlasıyla var.Ben yine de kısaca sizi bilgilendireyim, TPO pozitifliği ve TSH yüksekliği Hashimato tiroiditi bulgusudur.

******* ******* :

T3 3.54
T4 1.16
TSH 6.73 internetten arastırdığım kadarıyla hafif tiroid yetmezliği var doktorumun bikaç gün olmamasından ve haftaya sarkmasından dolayı sizden yardım almak istedim umarım en kısa zamanda cevaplarsınız iyi günler..


Cevap:

TSH değeriniz yüksek.Hipotiroidi ,Hashimato gibi sorunlarınız olabilir.Endokrinoloji uzmanına danışmanız yarralı olacak

******* ******* :

Iyi günler yaşım 22. 3.5 aylık hamileyim tiroid tahlil yaptırdım.. TSH 1.16 uIU/mL Free T4 1.01 ng/dL Free T3 3.23 pg/mL sizce iyimi.Yorumlarsanz sevinirim


Cevap:

Gayet iyi sonuçlarınız

******* ******* :

merhaba ben 29 yaşında hipotroidi hastasıyım.her ay hormon testi yaptııyorum. fakat bu ayki hormon testimin adında hormon-elisa yazıyordu.sonuçlarım ise

serbest t3 h * 4.04
serbest t4 1.3
tsh h * 6.54 ve yanında çift çalışıldı yazıyordu sizce bu nedemek. şimdiden ilginize teşekkürederim….

******* ******* :

21 yaşında bir erkeğim saç kaş ve kiprik dökülüyor.acaba troid hastasımıyım? TSH 1.96 Free T3 2.6 Free T4 1.25 Vitamin B12 263.1 Feritin 46.68 (NOT:aşırıderecede madensuyu ve soda tüketen biriyim dökülmeler bu yüzden olabilirmi? ilgi ve alakanız için şimdiden TEŞEKKÜRLER)


Cevap:

Testleriniz normal,bence bir cildiye uzmanına danışmalısınız

******* ******* :

ben 20 yaşında bir kızım bende yıllardır test yaptırıyorum hormonlardan ve yıne yaptırdım yanlız ben hap tedaviside görüyordum eger hap kan durumumu etkılemıyorsa çıkan kan tahlıllerımın sonuçu bunlar.

serbest t4 1.34 ng/dl 0.70 - 1.48 (1.14)
serbest t3 3.83 pg/ml 1.71 - 3.71 (3.39)
tsh 3.209 ulU/ml 0.350 - 4.940 (1.160)
follikül stimülan hormon( fsh) 5.47 mlU/ml (3.87)
prolaktin 41.46 ng/ml 1.20 - 29.93 (14.05)
total testosteron 0.87 ng/ml (0.74x1.15)
dhea-sülfat 239 ug/dl 61.2 - 493.6 (161)
androstenedion 2.8 ng/ml 0.3 - 3.3 (0.9)
serbest estriol 0.25 ng/ml
serbest testosteron 1.40 pg/ml 0.02 - 3.09 (1.40x1.60)
progesteron 0.8 ng/ml (0.2)
estradiol 37 pg/ml (25)
(L.h) 1.26 mıU/mL (1.84)

kusura bakmayın ben anlamıyrm bunları o yuzden size soruyorum doktorda açıklamıyr yüksek düşük iyi olup olmadıgını cevaplarsanız çok memnun olacam şimdiden teşekkurler

?