Tiroid bezi hastalıkları ve tiroid hastalıkları tanısında kullanılan testler hakkında Tahlil.com’a sıkça sorular geliyor. Tahlil.com olarak başka hiçbir sitede bulamayacağınız ve tiroid hastalıkları ,tanısı ve tiroid tahlillerinin yorumlanmasına dair ziyaretçilerimizi bilgilendirmek için bir kılavuz hazırladık.
10 soru ve cevapta tiroid bezi,hastalıkları ve tiroid testlerinin yorumlanmasına dair kısa,pratik ve herkesin anlayacağı dilde yazılmış bu yazıyı tüm ziyaretçilerimizin okumasını öneriyoruz.
Tiroid bezi boyun bölgesine yerleşmiş, hormon salgılayan bir bezdir.Tiroid bezi 2 tane hormon yapar ve kan dolaşımına salgılar. Bu hormonlar, tiroksin (T4) ve triiyodotironin (T3) olarak adlandırılmıştır.
T4 ve T3 hormonları vücudun motor mekanizmalarından biridir. Etkileri tüm sistemler üzerinde görülür. Başta metabolizmayı, metabolizmanın hızını kontrol etmek üzere 50 kadar fonksiyonun, 200 kadar işlevin düzenlenmesinde görev alır.
Tiroid bezinden fazla T3 ve T4 hormonlarının salgılanması sonucunda hipertiroidi denilen tiroid bezi hastalığı meydana gelir. Hipertiroidi durumunda, metabolizma hızlanır, kalb hızı artarak çarpıntı ortaya çıkar. Ayrıca barsak hareketleri artar ve ishal gelişebilir.
Tiroid hormonları az salgılanırsa bu da hipotiroidi hastalığı olarak bilinir. Hipotiroidi durumunda metabolizma yavaşlar, kalb hızı azalır ve bradikardi gelişir. Beraberinde barsak hareketleri azalıp kabızlık ortaya çıkar.
Tiroid bezinin çalışması beyinde bulunan ve hipofiz adı verilen bir bezden salgılanan TSH hormonu ile sağlanır ve kontrol edilir.
Kan dolaşımındaki tiroid hormonları (T4 ve T3) azalınca hipofizden TSH salgısı artar. TSH tiroid bezinden, tiroid hormonlarının salgısını arttırır. Bunun aksine eğer kan dolaşımında T4 ve T3 hormanlarının düzeyi yükselirse, bu durumda da hipofiz bezinden TSH salgılanması azalacaktır.
Tiroid bezinin normalden daha büyük olmasına guatr denir.
Tiroid bezinin bir bölgesinde lokalize büyüme olmasıdır.
T4 ve T3 hormonlarının, tiroid bezinden aşırı salgılanmasıdır.
Hipertiroidinin tersi olarak T4 ve T3 hormonlarının az salgılanmasıdır.
Tiroid bezinin iltihabi durumuna verilen addır.
Ailesinde tiroid hastalığı olanlar, iyod eksikliği olan yörelerde yaşayanlar, beslenmeye bağlı yeterli iyod alamayanlar, Diabetes mellitus (şeker hastalığı), anemisi olanlar, gebeler, yeni anne olanlar, 30 yaş üzeri erişkinler, erkeklere göre kıyaslandığında kadınlar, Kanser nedeniyle baş ve boyuna radyoterapi (şua tedavisi) uygulananlar, pernisiyoz anemisi olanlar, romatoid artrit veya diğer otoimmun hastalığı olanlar.
Serbest T3 (ST3), Serbest T4 (ST4), TSH,Anti TPO Antikoru, Anti Tiroglobulin Antikoru
Tiroid ultrasonu, tiroid bezinin büyüklüğünü,varsa nodül mevcudiyetini ve ebadını ortaya koyar. Tiroidit gibi durumlarda spesifik görüntü verir. Tiroid kanseri ameliyatı sonrasında takip için çok gereklidir
Damardan radyoaktif ilaç verilerek tiroid bezinin incelenmesidir. Sintigrafi ile var olan nodülün sıcak mı, soğuk mu olduğu anlaşılır. Gebelerde kullanılmaz
Tiroid bezinde saptanan nodüllerin iyi veya kötü huylu olduğunu araştırmak için yapılır. Sık olarak merak edilen iğne biopsisi kötü huylu tümörlerin yayılımına neden olur mu sorusunun cevabı hayırdır, yani iğne biopsisiyle tümör yayılmaz, kolay ve güvenilir bir işlemdir.
Tiroid bezi hastalıklarının tanısında, sık olarak çalışılan testler serbest T3, serbest T4 ve TSH’dır. Bu testlerin nasıl yorumlandığını birlikte inceleyelim.
TSH ölçümünün normalden düşük olması tiroid bezinin aşırı çalıştığını gösterir.
TSH düzeyinin normalden yüksek bulunması ise tiroid bezinin az çalıştığını gösterir.
T4 ve T3 hormonlarının normal sınırın altında veya üstünde olması ise tiroid bezinin fonksiyonlarının normal olmadığını gösterir.
Yapılan tiroid test sonuçlarını incelediğimizde, hipertiroidi tanısı için kanda tiroid hormonlarına (T4 ve T3) ve TSH düzeyine bakılır. Kanda T4 ve T3 düzeyleri yüksek, TSH ise düşük bulunursa hipertiroidi teşhisi konur.
TSH düzeyinin normalin üstünde çkması halinde hipotiroidi düşünülür. Serbest T4 düzeyi ise kanda düşük bulunur. Serbest T4 düzeyi düşük, TSH düzeyi yüksek bir hastada ise belirgin hipotiroidi vardır. Ancak sadece TSH testinin yüksek fakat T4 ve T3 düzeylerinin normal olduğu durumlara ise subklinik hipotiroidi denir. Bu durum da önemsenmeli ve hasta tedavi edilmelidir.
Şurası unutulmamalıdır ki; gerek hipertiroidi ve gerekse hipotiroidide ilk bozulan ve tedavi sonrası son düzelen TSH testidir.
Bu nedenle tiroid bezi hastalıklarında tanı koymada en değerli test TSH'dır.
Ayrıca anti-TPO ve anti-Tiroglobulin antikorları da tiroid bezi hastalıklarında önemli olan testlerdir.Bu antikorların yüksek olması tiroid bezi hastalığının otoimmün bir hastalık olduğunu gösterir.
Otoimmün hastalıklarda, insan vücudu kendi dokusunu yabancı bir doku olarak algılayıp ona karşı reaksiyon vermektedir.
Hashimoto tiroiditi olarak da bilinen bu otoimmün hastalıkta, tiroid bezinde tiroid hormonlarının yapımındaki basamaklarda kullanılan protein yapısındaki tiroglobulin (TG) ve enzim yapısındaki Tiroid peroksidaz (TPO) yabancı bir doku olarak algılanmaktadır.
Bağışıklık sistemi bu yapılara savaş açar ve onları yoketmek için antikor salgılar. Bu hastaların kanlarında anti-TPO ve anti-Tiroglobulin antikorları normalden yüksek olarak bulunur. Hipotiroidi tablosuyla seyreder.
Diğer otoimmün hastalıklar hipertiroidiye neden olan Graves Hastalığı ve geçici tiroidite sebep olabilen Sessiz Tiroidit'dir. Bu üç otoimmün hastalık aynı anne babanın farklı çocukları gibidir ve yıllar içinde birbirine dönüşebilirler. Yani daha önce hipertiroidi olan birisinde yıllar sonra hipotiroidi gelişebilir.
TSH:3.70 çıktı normal mi
TSH 9.75 (REFERANS :0.27-4.2)nFT3 3.14 (REFERANS 2-4.4)nFT4 1.33 (REFERANS 0.93-1.7)nANTI-TPO 10,12 (REFERANS: 0-34)nANTI TG ANTIKOR 13.84 (REFERANS: 0-115)nHIPOTIROIDIZM TANISI KONULMUSTU 12 YIL ONCE. 11 YIL DUZENLI OLARAK LEVOTIRON 25 MG KULLANDIM. SON 6 AY HIC KULLANMADIM. ESKI SONUCLARIM NORMAL DEGERLERDEYDI (DOKTORUM OYLE SOYLEMISTI. BIRAZ ARA VERELIM DEMISTI) BU SABAH YAPTIRDIGIM TESTIN SONUCLARINI YORUMLAR MISINIZ?
Tahlil sonucunuzu değerlendirdik.TSH hormonu değeriniz yüksek.TSH yüksekliği olması hipotiroidi sorununuz olabileceğini düşündürüyor.Yani tiroid beziniz yavaş çalışıyor olabilir.
Bu durumda daha ileri tetkik, muayene ve tedavi için endokrinoloji bölümüne başvurmanız uygun gözüküyor.
TSH testleri ve TSH testlerinin yorumlanmasına dair detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda Tahlil.com'a sorulmuş soru ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız.
TSH ve tiroid testlerinin yorumlanmasına dair bilgiler....
Merhaba hcm bugün sac dökülmesi için doktora gittim kan değerlerime baktı ve tag H 44,50 uım/ml 0,27_4,2 cıktı çok yüksek değer dedi
Tsh.3.25 T3.3.35. T4 1.54 )( guator amaliyati oldum 5 ay once moduller vardi moduller temiz cikti ama bende halsizlik ates kas agrilari devam ediyor nedendir ne yapmaliyim merdiven bile cikamiyorum .kalsiyum ve vitamin vitamin d hepsi normal
5 günün ardından ek olarak endokriye gittim, nebido verdi doktor dün vuruldum, etkisi ne zaman başlar bilginiz varmı ?3 ay sonra 1 tane vurunacaksın dedi. toplam 2 kere yani.
bugun kndimi agresif hisettim, bu pskolojikmidir yoksa etkisinmi gstmye bşl
Tahlil.com temel olarak tahlil yorumlayan bir sağlık sitesidir. Bunun dışında Hamile miyim? ve Hangi Doktora Gitmeliyim? konularında da danışmanlık hizmeti vermektedir. Doktorunuzun verdiği ilaç tedavisi konusunda ise prensip olarak yorum yapmayı doğru bulmuyoruz.Bu konuda tedavinizi planlayan doktorunuza danışmalısınız.
Merhaba;
Yaş 24
Cinsiyet: Erkek
Tahlil Saati: Sabah 9
Total Tests. 5,74 2.49-.8.36
Serbest Tests. 15.77 7.5-.50.00
Serbest T4 1.29 0.70 -14.89
Serbest T3 3.03 2.00-4.4
TSH 3.2801 0.35-4,94
sakal köklerinin olması fakat gelişmeme şik.
Sorduğunuz tahlil sonuçlarınızda kayda değer bir anormallik görülmüyor. Sonuçlarınızı normal olarak yorumlayabiliriz.
Eşim 38 yaşında
halsizlik ateş yorgunluk ayakta duramama sıkıntısı var
hormon tetkikinde
TSH 11,23 (REFERANS ARALIĞI 0,34-5,6)
SERBEST T4 (FT4) 0,78 (REFERANS ARA 0,61-1,32)
Eşinizin tahlil sonucunu değerlendirdik.TSH hormonu değeri yüksek.TSH yüksekliği olması hipotiroidi sorunu olabileceğini düşündürüyor.Yani tiroid bezinde hastalık olabilir.
Bu durumda daha ileri tetkik, muayene ve tedavi için endokrinoloji bölümüne başvurmanız uygun gözüküyor.
TSH testleri ve TSH testlerinin yorumlanmasına dair detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda Tahlil.com'a sorulmuş soru ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız.
TSH ve tiroid testlerinin yorumlanmasına dair bilgiler....
45 günlük bir oğlum var 10 günlük iken ftd değeri 1.11 çıktı( normal değerler 0,94-1,44) tsh 4,26 çıktı(normal değerler 0,35-5,5) bir ay sonraki değerler FT4 1,18'e TSH İSE 6,45 E YÜKSELDİ endokrin uzm. korkmanıza gerek yok dedi 2 ay sonra tekrar bakalım dedi benim korkum şu tedavide geç kalmak
St4 1.29 normal deger (0.78-1.48)
St3 4.07 normal deger (1.71-3.71)
Tsh 0.690 normal deger ( 0.350-4.940)
Anti tg 0.6 normal deger (00-4.61)
st3 un yuksek cikmasi ne anlama geliyor bir sonraki randevuma 15 gun var daha
Merhaba, tiroid nodülü sonuçlarım :
TSH:1.39 0,30-4 uIU/L
Serbest T4 :1.19 1-1,6 ng/ml
Ferritin:7,79 13-150 ng/mL
ameliyat önerildi.Hiç ilaç kullanmadım. Nodülüm az mı çok mu çalışıyor? Çok teşekkür ederim.
Tiroid ameliyatı olup olmayacağınız konusunda ise bu değerlerle bir yorum yapmamız mümkün değil.