Alzhimer Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 18:52 • Güncelleme Tarihi : 2017/06/23 18:52 •
Alzheimer hastalığı kişiyi adım adım yakınçevresinden,  sonra kendinden uzaklaştıran, bir süre sonra da mevcutyaşamla ilgili anıların teker teker silikleştiği, en sonunda insanın kendinidahi tanımakta güçlük çektiği nörolojik bir hastalık türüdür
Alzhimer Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Alzheimer hastalığı kişiyi adım adım yakınçevresinden,  sonra kendinden uzaklaştıran, bir süre sonra da mevcutyaşamla ilgili anıların teker teker silikleştiği, en sonunda insanın kendinidahi tanımakta güçlük çektiği nörolojik bir hastalık türüdür. Alzheimerçoğunlukla psikiyatrik hastalıklarla karıştırılabilmektedir.

Alzheimerhastalığı unutkanlıkla başlayan bir hastalık olarak kendini gösterir. Unutkanlıkile beraber beceri kaybı görülüyor ve kişilik özellikleri değişim gösteriyorsadaha dikkatli olmak gerekiyor. Alzheimer hastalığı aynen demansta olduğu gibigünlük aktivitelerin bozulmasından, ilerleyen dönemde hastanın kendini ifadeedememesi, çevreyle ilişkilerinin bozulması, hesap muhakeme yeteneğinin,algılamanın bozulmasıyla ilerleyen hatta daha ileri dönemlerde hastanın kişilikdeğişiklikleri bir takım psikolojik belirtilerin ortaya çıkmasına neden olanbir hastalıktır. Bunun ilerleyen dönemlerinde hasta artık kendisine dahi bakamayacakduruma gelir. Yatağa bağımlı hale gelebilir ve günlük ihtiyaçlarınıkarşılayamayarak tamamen bağımlı bir hasta pozisyonuna dönebilir. Günlük yaşamıetkileyecek kadar unutkan olma (kişilerin adlarını, olayları hatırlayamama),gündelikişleri yapamama (yemek yapmak gibi),kelimeleri bulurken zorlanmak, tarihleri vebilinen yolları hatırlayamama, çok basit konularda bile karar vermede güçlükçekme, hesap yapamama, pratik düşünmede zorluk çekme, eşyaların yerlerinikarıştırmak (koyarken başka yere koymak), davranışlarda ve ruh halin değişiklik  alzheimerınbelirtileridir.

Öncelikle yukarıdaki belirtilerden bazıları sizde varsa bir psikolog ya dasinir hastalıkları uzmanına başvurmanız gerekir.Çekilen beyin filmi, yapılankan tahlilleri ve laboratuvar tetkikleri ile alzheimer hastalığı diğerhastalıklardan ayırt edilmeye çalışılır. Çünkü her unutkanlık, bu hastalığınbelirtisi değildir. Bu şekilde hastalığın kesin tanısı konur.

 Alzheimer hastalığınınkesin bir tedavisi yoktur. Hastalığın tedavisinde kullanılan 4 önemli ilaçpiyasaya çıkmıştır. Bu ilaçlar erken dönemde kullanıma başlanırsa etkiliolmaktadır. İlaçların esas etkisi bellek fonksiyonlarının kuvvetlendirilmesidir. Son yıllarda yaşam tarzının, metabolizmanın, zihinsel ve fizikselegzersizlerin düzenli ve sürekli uygulandığında hastalığın başlangıç yaşınınyıllarca geciktirilebildiği gösterilmiştir. Erken sakin bir yaşama geçmek vebuna eklenen hipertansiyon, aşikar veya gizli kan şekeri oynamaları zihinsel egzersizlerdenuzak kalmak ise başlangıç yaşını 50 hatta 40’lı yaşlara kadar indirebilir. Alzheimerhastalarında görülen davranış problemlerinin tedaviden olumlu yarar görmesidir. Saldırgan tutumları olan toplum içikontrolsüz davranışları olan bir hastanın daha uyumlu hale gelmesi bellekdüzelmesi kadar önemlidir. Tedavi ile bunun sağlanması aile için çok önemli birkazanımdır. Alzheimer hastalarında sosyal yaşamı hareketlendirmek, çeşitlihobiler edinilmesini sağlayacak programlar oldukça yarar sağlayacaktır.Kısacası beyni aktif tutmak belki hastalık sürecini durdurmayacaktır. Beyinetkinlikleri ağır evreleri geciktiriyor

 Öncelikle hastanın kendisine,cesaret ve güven duygusunu aşılamak gerekir. Hastaya her zaman yardım edilmelive bu yardımın hastaya kabul ettirilmesi gerekir. Hastanın hislerini paylaşmakgerekir. Gerekirse hasta, doktora nasıl bir durumda olduğunu anlatmalı ve buyönde de tedavi uygulanmalıdır. Yapılacak işler için bir kağıda notlaralınmalıdır. Aynı şey, eşyaların yerini bulmak için de yapılmalıdır. Alzheimerhastalarının araba sürmesi tehlikelidir. Bu yüzden bir kişinin, hastaya eşliketmesi (şoför olarak) gerekir. Hastanın sağlığına ve beslenmesine dikkatedilmelidir. Hasta hobilerini kısıtlamamalıdır. Önceden yaptıklarını, yapmayadevam etmelidir. Fakat artık çalışmayı bırakması gerekir. Hastalık ilerlemeden,hastanın ilerideki bakım durumu görüşülmelidir.Alzheimer, sadece kişininkendisine değil, ailesine de maddi ve manevi yük getirdiğinden, bu hastalıklayaşamaya alışmak ve başedebilmek için destek almak gerekir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?