Östrojene Bağlı Meme Küçüklüğüne Tedavi

Yayın Tarihi : 2017/10/15 11:07 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/05 13:39 •

Östrojen, kadınlık hormonu olarak bilinen ve ikincil kadınlık özelliklerinin gelişimini tetikleyen hormondur. Bu hormonun kadın vücudunda yeteri kadar salgılanamaması kadınlarda meme diğer adıyla da göğüslerde küçüklüğün sebepleri arasında olabilir. Bu istenmeyen durumun tedavisi konusunda sizleri bilgilendirmek istiyoruz.

Östrojene Bağlı Meme Küçüklüğüne Tedavi

 

Östrojen, kadınlık hormonu olarak bilinen ve ikincil kadınlık özelliklerinin gelişimini tetikleyen hormondur. İkincil hormonların özelliği, vücudu cinsiyete göre değiştirme özellikleri olarak bilinir. Yani erkeklerde; kas gelişimi, ses kalınlaşması, sakal ve bıyık kıllarının çıkması demekken, kadınlarda; yağ gelişimi, gögüs gelişimi, dişiye özel kas gelişimidir. 

Dolayısıyla eğer östrojen azlığı varsa, kadınlık ikincil özelliklerinde de yetersizlik görülebilir. Östrojen azlığında memede büyüme bozukluğu ve kadınsal özelliklerin gelişememesi hali görülebilir. Bu durum uygun hormon tedavisi ile düzeltilmektedir.

İkincil Cinsiyet Özellikleri Nasıl Meydana Gelir?

Ergenlik, ikincil cinsiyet hormonlarının daha fazla salgılanarak; erkeklerin ve kadınların üreme anlamında gelişimlerine sebep olan dönemdir. Bu durumun dengesi ise, hormonlar tarafından sağlanır. Yani erkek çocuklarında erkeklik hormonu olan testosteron seviyesi yükselirken, kadınlarda östrojen, progesteron gibi kadınlık hormonları artış gösterir. Zaten ergenlik dönemindeki fiziksel ve psikolojik değişimlerin tamamında bu hormonlar rol oynar.

Dolayısıyla eğer bu hormonların az veya fazla salgılanmasına yönelik bir problem görülürse, ancak bu hormonların takviyesi ile bu sorunlar giderilir. 

Hormon İlaçları Vücutta Nasıl Çalışır?

Hormonların çalışma mekanizması şudur;

Beyinden kişinin hormona ihtiyacı olduğuna dair veya vakti geldiğine dair bilgi, hormonu üreten beze ulaştırılır. Örneğin ergenliğin vakti geldiğinde adet döngüsünün başlaması gibi.

Bu sinyalle hormon üretilir ve üretilen hormon kana verilerek vücut dolaşımına dahil edilir. 

Hormon tüm vücudu gezerken ilgili organ hormonu tanır ve tutar. Örneğin yumurtalıklar östrojeni tanır ve tutarak adet döngüsünü başlatır. Veya memeler bu hormonu tutarak gelişimini sağlar.

Ancak hormon yetersiz olduğunda, verilen ilaçlar da aynı görevi dışarıdan bir etki ile yapar. Yani beyin, kendinden yeterince hormon üretme emrini veremediğinde, dışarıdan bu hormonun alımı sağlanır. Bu ilaç, kana karıştığı andan itibaren, yine ilgili organ tarafından tutulur ve görevini yapar. Bu sayede eksikliği, vücutta herhangi bir aksaklığa sebep olmadan ortadan kaldırılmış olur.


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?