Bilinçsiz Mantar Yemek Zehirlenmelere Yol Açabilir

Yayın Tarihi : 2017/07/04 10:31 • Güncelleme Tarihi : 2022/02/11 13:37 •

Mantar, besin olarak tüketilebilen türlere sahip olduğu gibi oldukça zehirli türleri de içerisinde barındıran bir canlı grubudur.

Bilinçsiz Mantar Yemek Zehirlenmelere Yol Açabilir

Mantar, protein bakımından oldukça zengin olan bir besin maddesidir. Zengin içeriği ve tadının sevilmesi, farklı tarzlarda tüketilme durumu olduğu ve dekoratif olarak da yemekleri süslediği için sıklıkla tercih edilen bir besindir. 

Tabii her ürünü topraktan alıp yemenin, organik tüketmenin de ayrı bir zevki vardır. Ancak mantar bunların arasında en tehlikeli olandır. 

Mantarlar, heteretrof ve saprofit canlılardır. Yani kendi besinlerini kendileri üretmemekle birlikte, üzerinde bulundukları canlıdan beslenen ve çoğu zaman da ayrıştırıcı görev yaparlar. Bu demek oluyor ki, bazı durumlarda, üzerinde bulunduğu toprağın zehirini topluyorlar. Bu mantarı yediğinizde ise, tüm zehiri kendi vücudunuza alıyorsunuz.

Mantar, besin olarak tüketilebilen türlere sahip olduğu gibi oldukça zehirli türleri de içerisinde barındıran bir canlı grubudur. Zehirli mantarların tüketilmesi çoğunlukla ciddi organ kayıpları veya ölümle sonuçlanmaktadır.

Uzmanların dahi ayırt etmekte zorlandığı mantar türleri doğadan toplayıp tüketmek oldukça tehlikelidir. O nedenle mantar tüketirken bilinçli olmak ve zehirsiz olduğu tam olarak bilinen mantarları tüketmek gerekir. 

Mantarı illa topraktan tüketmek istiyorsanız, bilinçli ekim ile, yemek istediğiniz mantar türünü ekmeli ve bunu büyütmelisiniz. Zaten mantar yetiştirilme şartları gayet kolay bir üründür. Ayrıca üremesi çok hızlı olduğundan yetiştirmeniz gayet kolay olacaktır. 

Ancak mantar doğadan çoğunlukla geziler sırasında toplanmaktadır. Bu da zehirlenme oranını artırmaktadır. Kişiler bilinçsizce her mantarı yemeye kalktıklarında neticeleri pek de memnun edici olmamaktadır. Özellikle çocuklara da bu bilinç aşılanmalıdır. Çünkü çocuklar her zaman aile gözetiminde olamazlar. Çevreyi keşfetmek,özgüven sahibi olabilmek için serbest olarak dolaşırlar. Çocuk mantarı sadece besin olarak biliyorsa, gördüğü mantarı tüketmek isteyebilir ve istenmeyen olaylar meydana gelebilir. 

Bu sebeple özellikle hakimi olmadığınız alanlarda bulunan besin ürünlerini tüketmemeye dikkat etmeniz gerekir. Özellikle mantar konusunda bir uzmanlığınız yoksa lütfen doğadaki mantarlara dokunmayınız.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?