Çinko Tüketimi Kilo Vermeyi Kolaylaştırıyor

Yayın Tarihi : 2015/12/11 11:19 • Güncelleme Tarihi : 2021/02/14 00:25 •
Yapılan araştırmalar, vücuda gerektiği kadar çinko alımının kilo vermeyi kolaylaştırdığını göstermektedir
Çinko Tüketimi Kilo Vermeyi Kolaylaştırıyor

Yapılan araştırmalar, vücuda gerektiği kadar çinko alımının kilo vermeyi kolaylaştırdığını göstermektedir. Çinko bakımından zengin kırmızı et, kuruyemiş ve sebzelerin tüketirseniz fazla kilolarla daha kolay başa çıkabilir, obez olma ihtimalinizi azaltabilirsiniz. 

Çinkonun Vücutta Görevi Nedir?

Çinko bir mineraldir. Minerallerin görevi, vücutta enzimlerin çalışmasına eşlik etmek, onların aktivitesini hızlandırmaktır. 

Peki ama enzim nedir?

Enzim, vücutta yapım ve yıkım işlerinin hızlanmasını sağlayan organik moleküllerdir. Şöyle düşünelim, eğer vücutta enzimlerin olmadığını var sayarsak; bir dilim patates yediğinizde, bu patatesin önce ağızda, sonra midede sindirilmesi, ardından ince bağırsaklarda emilmesi, yaklaşık 80 saati bulurdu. Ki hiç bir öğün yalnız bir dilim patatesle geçmiyor. Ancak vücutta enzimler varken, yediğiniz en ağır besin dahi, sindirim sisteminde en fazla 3 saatte her işini bitirmiş, artık posası atık olarak kalın bağırsaklara gönderilmiş oluyor. Yani vücut denilen mükemmel fabrikanın çalışması için, enzimler olmazsa olmazdır. 

Ayrıca enzimler, hızlandırdıkları aktiviteden hiç bozulmadan çıkarlar. Yani aynı işlemi onlarca kez yapabilirler. Aynı zamanda organiktir yani canlının kendi vücudu tarafından üretilir. Yani ihtiyaç duyulduğu anda verilen emirle, yeniden ihtiyaç kadar enzimin üretilmesi mümkündür. 

Madem çinko da enzime çalışması için yardımcı olan bir madde ise, bunun yeterince sağlanması, enzimlerin doğru çalışmasının sebebi olacaktır.

Çinko İnorganiktir

Mineraller organik değil, inorganik maddelerdir. Yani canlı vücudunda sentezlenemezler ve bu sebeple dışarıdan hazır olarak alınmaları gerekir. Bu sebeple tüketilen besinlerin çinko bakımından zengin olması, bu ihtiyacın karşılanmasında oldukça önemlidir. 

Diğer Mineraller Nelerdir?

Minerallerin tamamı inorganiktir. Bu sebeple besinlerle alınması gerekir. Çinko hariç diğer önemli mineraller; demir, iyot, kalsiyum, fosfor, magnezyumdur. Bunlar yine enzimlerin çalışması için gerekli materyaller olduğundan, beslenme ile vücuda alımları sağlanmalıdır.



Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?