Böbrek Taşları Tanısında Kullanılan Tahliller

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/15 10:38 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Böbrekte bulunan taşlarda en sık görülen belirti değişik seviyelerde hissedilen yan boşluk ağrısıdır.Böbrek taşları ani ve şiddetli ağrı yapar ve yaşam kalitesini ciddi oranda bozar.Kimi zaman ihmal edildiğinde böbrek fonksiyonlarını da ciddi oranda tehdit edebilir.Böbrek taşlarının tanısı ve tanı da kullanılan tahliller de son derece önemlidir.
Böbrek Taşları Tanısında Kullanılan Tahliller

Böbrek Taşı Nedir?

Böbrek taşı, böbrek veya idrar yolunda oluşan sert ve kristalimsi  mineral yapılardır. Böbrek taşları idrarda kanamalara (hematüri) yol açabilir.Karında, karnın yan bölgelerinde ve kasıkta şiddetli ve kimi zaman dayanılmaz derece ağrılara yol açar.Bazı böbrek taşları bulunduğu lokalizasyon ve büyüklüğüne de bağlı olarak böbrek fonksiyonlarında bozulmalara sebep olabilir.

Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?

Böbrekte bulunan taşlarda en çok görülen belirti değişik seviyelerde hissedilen yan boşluk ağrısıdır.Bu ağrı sıklıkla şiddetli ve bıçak saplanır tarzda olur.
Böbrekten çıkıp idrar kanalına (üreter) giren taşların bu kanalda ilerlemesi sonucu çok şiddetli ağrılar ortaya çıkabilir.
Ağrıların nedeni taşların idrar kanalını tıkayıp, idrar akımını engellemesi ve böbrek içi basıncın yükselmesidir.
Böbrek ağrısının şiddeti zaman zaman artıp azalabilir.
Sıklıkla sağ veya sol yan bel bölgesinde oluşan ağrılar taş veya taşların bulunduğu yere göre karın alt kısmına veya kasıklara doğru yayılabilir.
Ayrıca idrarda taze kanama da,ağrıya eşlik edebilir.
Bulantı hissi ve kusma da ağrıyla birlikte olabilir.Böbrek taşları aynı zamanda idrar yollarında enfeksiyona da yol açabilir.

Böbrek Taşlarının Tanısında Tahliller Nelerdir?

Tam İdrar Tahlili:

Basit bir idrar tahlili taşların varlığı hakkında ön fikir verecektir.İdrar tahlilinde eritrosit ve kristallerin görülmesi taş olasılığını düşündürecektir. Tam idrar tahlili hemen her laboratuvarda yapılan basit ve hızlı sonuç veren bir tahlildir.

Renal Ultrasonografi

Tanıda hastanın şikayetleri yol gösterici olsa da, taşların belirlenmesinde günümüzde en sık uygulanan inceleme yöntemi ultrasonografidir.
Hastalara herhangi bir uygulama zorluğu oluşturmayan, basit ve pratik bu uygulama ile idrar yollarındaki ve böbrekte taşların çoğu tespit edilebilir.

IVP(Intra Venöz Pyelografi)

IVP olarak da bilinen ilaçlı böbrek filmi de böbrek taşları tanısında sıkça kullanılmaktadır.Güvenilir ve duyarlı bir tahlildir.

Spiral Tomografi

İleri bir tanı yöntemi olan spiral tomografi de böbrek taşlarının tanısını koyabilir.

Taş Analizi

Böbrek taşları idrar yoluyla atıldığında taş ele geçerse bu taşın analizinin yapılması da son derece önemlidir.
Maden tetkik arama (MTA) ve bazı büyük laboratuvarlarda taş analizi yapılıp meydana gelen taşın sebebine yönelik araştırmalar yapılmaktadır.
Tahlil sonucuna göre taşın kimyasal yapısı saptandığında, hastada ortaya çıkan taşın niteliği saptandıktan sonra bu tür taşların olumunun önlenmesine yönelik özel tedavi ve diyetler hastalara önerilmektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?