HIV Belirtileri Nedir? Kaç Günde Ortaya Çıkar?
Bu yazımızda HIV pozitif biriyle korunmasız olarak cinsel beraberlik sonrası enfeksiyona yakalanılması halinde HIV belirtileri ve HIV belirtilerinin ne zaman ortaya çıkacağı konusunda detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
Şüpheli ve korunmasız bir cinsel beraberlik sonrası, HIV enfeksiyonu bulaşı oldu ise HIV belirtilerinin neler olduğu ve ne zaman ortaya çıkacağı sıklıkla merak edilen bir konudur. Bu yazımızda sizleri merak edilen bu sorular hakkında bilgilendireceğiz.
HIV Belirtileri Kaç Günde Ortaya Çıkar?
Enfeksiyona yakalanılması halinde her vakada olmasa da bazı belirtiler görülebilir. HIV'in ilk belirtileri genellikle virüse maruz kaldıktan 2-4 hafta sonra ortaya çıkar. Bununla birlikte, bazı kişilerde enfeksiyona yakalanıldığı halde aylar hatta yıllar boyunca belirti görülmez. HIV, aynı adı taşıyan (HIV enfeksiyonu) bir duruma neden olan bir virüstür. Enfeksiyonun son aşaması ise, kişinin bağışıklık sisteminde önemli bir hasar olduğunda ortaya çıkan ciddi bir durum olan AIDS'tir.
HIV enfeksiyonu cinsel sıvılar, kan ve anne sütü yoluyla bulaşır. HIV enfeksiyonlarının %94'ünün cinsel temastan kaynaklandığını bildirilmiştir.
HIV enfeksiyonuna yakalanan herkeste belirtiler hemen görülmeyebilir. Ancak bu konuda bir süre belirtmek gerekirse de önceden de belirttiğimiz üzere HIV belirtileri ortaya çıkarsa, bunlar genellikle kişinin virüse maruz kalmasından 2-4 hafta sonra görülmektedir.
Bazı durumlarda belirtiler yalnızca aylar ila yıllar sonra ortaya çıkacaktır.
HIV Enfeksiyonu Aşamaları
Doktorlar HIV enfeksiyonunu 3 aşamada incelemektedir.Bu aşamalar aşağıda belirtilmiştir.
1. Aşama veya akut HIV enfeksiyonu
2. Aşama veya kronik HIV enfeksiyonu
3. Aşama veya AIDS
Enfeksiyon sonrası bu aşamaların süreci herkeste aynı olmayabilir. Bir kişide HIV'inin ilerleme hızı, tedavide aldığı ilacın etkileri de dahil olmak üzere birçok farklı faktöre bağlı olabilir.
HIV Belirtileri Nelerdir?
HIV belirtileri yukarıda belirtilen HIV aşamalarına göre farklılık gösterebilir.HIV enfeksiyonu aşamaları ve HIV belirtileri aşağıda gösterilmiştir.
Aşama 1: Akut HIV Enfeksiyonu
Akut HIV enfeksiyonu, bir kişinin virüse maruz kaldıktan sonra çok hızlı bir şekilde belirli HIV belirtilerini yaşaması anlamına gelir.Bu belirtiler şunları içerir:
Tükenmişlik
Kas ağrısı
Döküntü
Baş ağrısı
Boğaz ağrısı
Şişmiş lenf düğümleri
Eklem ağrısı
Gece terlemeleri
İshal
Aşama 2: Kronik HIV enfeksiyonu
Bazı araştırmalara göre, aşağıdaki ifade edilen belirtiler kronik HIV enfeksiyonunun belirtileri olarak da kabul edilebilir.
Kadınlarda vajinal kandidiyaz (Mantar enfeksiyonu)
Dilde beyaz, bulanık görünümlü lekelere neden olan lökoplaki
Zona hastalığı
Sinir hasarı veya nöropati
Servikal displazi
İdiyopatik trombositopenik purpura (kanın düzgün şekilde pıhtılaşmasını engelleyen bir hastalık)
Bu aşama ilerlediğinde kişinin bağışıklık sistemi ciddi şekilde bozulur. Bu, vücutlarının çeşitli enfeksiyonlar ve diğer koşullarla savaşmasını zorlaştıracaktır.
Sonuç olarak, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir çok sağlık sorunu kişinin yaşamını olumsuz yönde etkiler:
Tekrarlayan bakteriyel enfeksiyonlar
Tekrarlayan pnömoni (zatürre)
Rahim ağzı kanseri
Kandidiyazis ve kriptokokoz gibi mantar enfeksiyonları
Sitomegalovirüs (CMV) hastalığı
Kronik ülserler
Kaposi sarkomu
Lenfoma
Aşama 3: AIDS
AIDS, bir kişide HIV enfeksiyonuna bağlı olarak, CD4 hücre sayısını önemli ölçüde düştüğü durumlarda ortaya çıkar.
CD4 hücreleri veya T hücreleri, bir tür beyaz kan hücresidir. İşlevleri, vücudu hastalığa neden olan mikroplardan korumaktır. HIV bu hücrelere bulaşarak işlevlerini yerine getiremez hale getirir.
Normalde CD4 sayısı, mikrolitre (mcl) başına 500-1.400 arasındadır.AIDS de bu sayı düşer.
Bir kişinin CD4 sayısı mcl başına 200 CD4 hücresinin altındaysa AIDS yönünde bilgi verir.
HIV Belirtileri Olduğunda Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
HIV belirtileri gösteren herkes en kısa sürede bir doktora başvurmalıdır. Bu, özellikle kişi yakın zamanda başka biriyle cinsel temasta bulunduysa veya başka biriyle enjektör iğnesi veya benzeri iğne paylaştıysa önemlidir.
HIV enfeksiyonu kimi zaman kişide uzun süre asemptomatik (belirtisiz) kalabilir. Bu nedenle, yakın zamanda korunmasız ve şüpheli cinsel ilişkiye giren ve HIV'e maruz kalmaktan endişe duyan herkes, herhangi bir belirti göstermese bile mümkün olan en kısa sürede bir doktora başvurmalıdır. Aynı şey, yakın zamanda bir iğneyi paylaşan herkes için de geçerlidir.
HIV Tanısı
Doktorların HIV enfeksiyonu tanısını koymasında birkaç farklı yol vardır.
Dördüncü nesil testler çok hassas ve güvenilirdir. Bu testlere aynı zamanda Kombine Antikor/Antijen testleri (HIV Combo testleri) adı verilir. Günümüzde laboratuvarlarda yaygın kullanılan testlerdir. Test sonuçlarında bu testi “hiv 1/2 ab+p24 olarak da gösterilir. HIV Combo testeri HIV enfeksiyonunun erken tanısında güvenle kullanılır.
Doktorlar, HIV viral yükünü tespit eden polimeraz zincir reaksiyonu testlerini de kullanabilirler. Bu, bir kişinin kanındaki HIV miktarını ortaya koyar. (HIV PCR Testleri)
Doktorlar AIDS'i iki farklı şekilde teşhis edebilir: Bir kişinin CD4 sayısı mcl başına 200 CD4 hücresinin altındaysa veya AIDS'i tanımlayan herhangi bir durumu varsa AIDS'dir.
AIDS'i gösteren koşullar, bir kişinin HIV'i varsa kapma olasılığının daha yüksek olduğu durumlardır. AIDS'e iştirak eden koşullar ve sağlık sorunları aşağıda gösterilmiştir.
Pneumocystis jirovecii pnömonisi, (bir tür mantar pnömonisi)
Tüberküloz
Yayılmış MAC hastalığı ( bir akciğer hastalığı)
Rahim ağzı kanseri
Kandidiyazis, koksidioidomikoz ve kriptokokoz gibi mantar enfeksiyonları
CMV hastalığı
Kaposi sarkomu
Lenfoma
HIV Enfeksiyonu Güncel Durum ve Yaşam Süresi
HIV enfeksiyonu ciddi bir durumdur. Ancak, bilim adamları bunu tedavi etmede çok ilerleme kaydettiler. HIV enfeksiyonu ile mücadele etmekte en önemli kriter, kişinin bakış açısı, ilaçları ne kadar hızlı aldıklarına ve tedaviye ne kadar iyi yanıt verdiklerine bağlıdır. İlaç, bir kişide CD4 sayısını artırabilir ve viral yüklerini tespit edilemeyen seviyelere indirebilir.Bu da hastalığın iyi seyir etmesi için çok önemlidir.
Normal CD4 sayısı olan HIV pozitif bir kişinin, HIV negatif biriyle aynı yaşam süresi beklentisine sahip olduğu ifade edilmektedir.Bu nedenle CD4 sayısının bu kişilerde yüksek tutulması çok önemlidir.
Bununla birlikte, tedavi edilmemiş AIDS'li bir kişi, ilk fırsatçı enfeksiyondan sonra yalnızca 1-2 yıl yaşayabilir. Fırsatçı enfeksiyonlar, bir kişinin bağışıklık sisteminin HIV nedeniyle ciddi şekilde zayıfladığı için savaşamadığı enfeksiyonlardır.
Doğru tedavilerle, hasta AIDS'ten AIDS'siz HIV'e geçebilir.
HIV Belirtileri Çıkma Süresi ve Durum Değerlendirmesi
HIV'in belirtileri, bir kişinin virüse maruz kalmasından yaklaşık 2-4 hafta sonra ortaya çıkma eğilimindedir. Bununla birlikte, herhangi bir belirtinin ortaya çıkması bazen aylar hatta yıllar alabilir.
Tedavi edilmez ise , HIV enfeksiyonu hayatı tehdit edici olabilir. Bununla birlikte, modern tıp, HIV'li birçok kişinin tamamen normal hayatlar yaşamasını sağlamaktadır.Burada önemli olan nokta ise enfeksiyonu mümkün olduğunca erken tespit etmek ve tedavi etmeye başlamaktır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.