Böbrek Taşları Tanısında Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/09/12 21:34 • Güncelleme Tarihi : 2023/06/27 04:43 •

Böbrekte bulunan taşların en önemli belirtisi değişen ağrı derecelerinde yan boşluk ağrısıdır. Böbrek taşlarının tanısı kimi zaman kolaylıkla koyulabildiği gibi zaman zaman da bazı ileri tanı yöntemlerine gerek olabilir.

Böbrek Taşları Tanısında Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Böbreğin Vücutta Görevi Nedir?

İnsan vücudunda temiz ve kirli kan birbirinden ayrışarak damarlar sayesinde tüm vücudu dolaşır. Akciğerden oksijenle doldurulmuş temiz kan, kalbe gönderilir. Kalpten de tüm vücuda transferi gerçekleşen bu kan; geçtiği her organa oksijen dağıtırken, o organdan da birikmiş karbondioksiti ve atık maddelerini alır. İşte aldığı kanın karbondioksitini boşaltıp yerine oksijen doldurması için yeniden akciğere gönderirken; içindeki atık maddeleri boşaltması için de böbreğe gönderir. Böbrek, kan hücrelerine değil, vücuttan atılması gereken maddelere geçirgendir. Yani kandan bir kayıp meydana getirmez ancak kan içinde bulunan atıkları önce havuzcuğa oradan da vücuttan atılmak üzere idrar kanalına verir.

Böbrek Taşı

Böbrekte bulunan taşların en önemli belirtisi değişen ağrı derecelerinde yan boşluk ağrısıdır. Ağrının karakteri sıklıkla çok şiddetli, bıçak saplanır şekildedir. Özellikle böbrekten çıkıp idrar kanalına (üreter) giren taşların bu kanalda ilerlemesi sonucunda günlük aktiviteleri de engelleyen çok şiddetli ağrı gelişebilir. Bu nitelikteki ağrıların nedeni taşların idrar kanalını tıkayıp, idrar akımını engellemesi ve bunun sonucunda da böbrek içi basıncın artmasıdır.

Ağrının şiddeti zaman zaman artıp azalabilir. Sıklıkla sağ veya sol yan bel bölgesinde oluşan ağrılar taş veya taşların bulunduğu yere göre (idrar kanalı, idrar torbası gibi) karın alt kısmına veya kasıklara doğru yayılabilir.

Ağrının yanı sıra idrarda taze kanama diğer önemli bir belirti olup, özellikle ağrı ile birlikte olması anlamlıdır. Yine ağrıya bulantı hissi ve zaman zaman kusmanın eşlik etmesi de mümkündür. Taşlar idrar yollarında sıklıkla enfeksiyon sebebi de olabilir.

Böbrek Taşı Tanısında Kullanılan Tahliller

Tanıda ilk önce tam idrar tahlili önemli bilgi verecektir. Tam idrar tahlilinde mikroskopide idrarda eritrosit (alyuvar) görülmesi hastanın taş düşürdüğünü düşündüren önemli bir bulgudur. Ancak bu sonuç kesin tanı koymak için yeterli değildir. Böbrek ve idrar yollarında bulunan taşların tanısının koyulmasında günümüzde en sık uygulanan inceleme yöntemi ultrasonografidir. Son derece basit ve pratik bu uygulama olan ultrasonografi tahlili ile ile idrar yollarındaki taşların çoğu tespit edilebilir.

Gerekli olduğu taktirde ilaçlı böbrek filmi (IVP) çektirilerek taşlar ve idrar yollarının boşlukları da görülebilir. Ayrıca pratik, hızlı ve konforlu bir yöntem olarak devreye giren spiral tomografi de tanıda yol göstericidir. Ancak bu tanı yöntemi diğer tanı yöntemlerine göre yüksek maliyetli olduğundan hekimin kararına göre en son aşamada tercih edilmelidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?