Böbrek Yetmezliği Nedir? Sebebiyet Veren Durumlar?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 18:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/10/04 09:33 •

Kronik böbrek yetmezliğinde ilaçla tedavi uygun değildir. Böbrek nakli, diyaliz ve diyalize bağlı olarak periton diyaliz veya hemodiyaliz tedavide tercih edilen girişimlerdir.

Böbrek Yetmezliği Nedir? Sebebiyet Veren Durumlar?

Böbrek yetmezliği ciddi bir sağlık sorunudur. Akut ve kronik böbrek yetmezliği olarak iki ana başlıkta incelenir. Akut böbrek yetmezliği, aniden ortaya çıkabilen ve tedavi edilebilir bir durumdur. Akut böbrek yetmezliği, tedavi edilmediğinde kronik böbrek yetmezliği ortaya çıkabilir.

Aniden ortaya çıkan ve böbrek yetmezliğine neden olabilen durumlar nelerdir:

1. Tansiyonun ani bir şekilde düşmesi 
2. Travmalar, yaralanmalar,ağır kanamalar
3. Böbrek enfeksiyonları
4. Zehirlenmeler
5. İlaçlardan kaynaklanan allerjik sorunlar
6. Geçirilen büyük ameliyatlar 
7. İdrar yollarında oluşabilecek tıkanıklıklar 
8. Geniş vücut yüzeylerini kapsayan yanıklar 
Akut böbrek yetmezliği sonrası gelişen kronik böbrek yetmezliği ise böbreğin fonksiyonlarının, geri dönmeyecek şekilde bozulmasıdır.düzeltilemeyecek şekilde yitirmesine denmektedir,

Kronik böbrek yetmezliğine sebebiyet veren durumlar aşağıdaki belirtilmiştir:

1. Yüksek tansiyon
2. Sistemik hastalıklar (şeker hastalığı, çeşitli oto immun hastalıklar gibi)
3. Böbrek kistleri
4. Glomerülonefrit
5. Veziko Üretral reflu (kaçak)

Kronik Böbrek Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?

1. Halsizlik
2. Bulantı, kusma
3. İştahsızlık
4. Vücutta su ve tuz birikmesi sonucu gelişen ödem
5. Hipertansiyon
6. Uyku hali, dalgınlık
7. Anemi
8. Ciltte renk değişikliği, solukluk, kararma, kaşıntı

Kronik böbrek yetmezliğinde ilaçla tedavi uygun değildir. Böbrek nakli, diyaliz ve diyalize bağlı olarak periton diyaliz veya hemodiyaliz tedavide tercih edilen girişimlerdir.

Böbrek yetmezliği durumlarında tanı, tedavi ve klinik takip için nefroloji bölümü doktorlarına başvurulması önerilmektedir.

Böbrekler Vücutta Ne Görev Yapar?

Böbrekler vücudun temizlik mekanizmasıdır. Bu mekanizmada kan ile gelen kirler, idrar torbasına boşaltılır. Kan buraya geldikten sonra süzülüm denilen olay meydana gelir. Kanda zararlı olan, böbrek zarından geçebilecek küçüklükteki materyaller süzülerek havuzcuk denilen kanallara gelerek dışarı atılmaya hazırlanır. Geri kalan arınmış kan ise, vücuda geri döner ve kazandırılır.

Böbreklerde zararlı materyaller süzülürken, su da süzülür ve havuzcuğa doğru yola çıkar. Ancak vücut su kaybetmemek için bu suyu yine böbreklerde geri emer ve vücuda yeniden kazandırır. dolayısıyla böbrekler sadece kirlerden vücudu arındırmaz aynı zamanda ihtiyaç olan moleküllerin de yeniden kazandırılmasını sağlar.

Böbrek yetmezliği yaşayan insanlarda dolayısıyla bu görevler hakkıyla yapılamaz. Yapılamadığındı vücut kirlerden dolayı, kirli kan tüm organlarda dolaşır ve tüm organlar görevini tam yerine getiremez. Bu sebeple böbreklerin korunması oldukça önemlidir.


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?