COVID-19 Aşıları Yeniden Enfeksiyona Yakalanma Riskini Yarıya İndiriyor

Yayın Tarihi : 2022/12/21 11:43 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/21 11:46 •

İtalya'da yapılan bir bilimsel araştırma Covid-19 pandemisinin önlenmesinde aşının ne kadar etkin olduğunu bir kere daha ortaya koymaktadır.

COVID-19 Aşıları Yeniden Enfeksiyona Yakalanma Riskini Yarıya İndiriyor

İtalya’da Koronavirüs enfeksiyonundan iyileşenler arasında yapılan bilimsel bir araştırmada Covid 19 aşısı olanlarla ile olmayanların yeniden enfeksiyona yakalanma ve enfeksiyonu geçirme şiddetleri karşılaştırılmıştır. Çalışma sonrasında, aşılanan kişilerde ikinci kez enfeksiyona yakalanma ve aşılanmayanlara kıyasla şiddetli semptomlarla tekrar COVID-19'a yakalanma riskinin yarı yarıya düştüğü gösterilmiştir.

Bilim adamları, ellerindeki sonuçların enfeksiyona yakalanıp iyileşenler arasında iki veya üç doz aşı olanların, aşılanmayanlara göre %50 ila %60 daha düşük oranlarda yeniden enfeksiyona yakalanma risklerinin bulunduğunu belirtiyor.

Çalışma aynı zamanda Ferrara Üniversitesi ve Roma Sapienza Üniversitesi'nden bilim adamlarını da kapsamaktaydı, Ayrıca  dünyanın farklı yerlerinde yürütülen ve toplam 18 milyon insandan oluşan bir örneklemi içeren 18 çalışmadan veri toplayıp analiz ederek çalışma  gerçekleştirilmiştir.

Çalışma sonrası bilim adamları 2 ana sonuç buldular.

  1.  Aşılama,  virüsten iyileşme ile elde edilen tek başına doğal bağışıklığa kıyasla COVID-19 yeniden enfeksiyon olasılığını yarı yarıya azalttığını gösteriyor.

       2. İkinci bir enfeksiyon oluşsa bile, aşılanan kişilerde ciddi semptomların gelişme olasılığının  yarı yarıya azaldığı da gösterilmiştir Benzer korunma oranları, sadece tek doz alı olanlar ve son enfeksiyonun üzerinden 12 aya kadar süre geçen kişilerde de bulunmuştur.

Elimizdeki bu veriler Covid-19 pandemisinin önlenmesinde aşının son derece etkili olduğunu bir kere daha göstermektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?