Covit-19 Yüzeylerden Ve Nesnelerden Bulaşır mı?

Yayın Tarihi : 2022/04/27 13:48 • Güncelleme Tarihi : 2022/04/29 12:44 •

Covit-19 pandemisi süresince bir çok firma, işyeri, okullar ve evlerde dezenfeksiyon önlemlerine başvuruldu. Dezenfeksiyon işlemlerinde temel amaç ise, Covid-19'un temasla ve yüzeylerden bulaştığı endişesiydi. Ancak bilimsel veriler, Covid 19'un temasla ve yüzeylerden bulaşma olasılığının düşük olduğunu destekliyor. Bu yazımızda Covit-19 Yüzeylerden Ve Nesnelerden Bulaşır mı? sorusuna cevap arıyoruz.

Covit-19 Yüzeylerden Ve Nesnelerden Bulaşır mı?

İnsanlarda , COVID-19' enfeksiyonuna neden olan SARS-CoV-2  virüsünün bulaşmasının başlıca yolu, bulaşıcı virüs taşıyan solunum damlacıklarına maruz kalmaktır . SARS-CoV-2'nin  İnsanların kontamine yüzeyler veya nesneler  ile temas yoluyla enfekte olmaları mümkündür, ancak riskin genellikle düşük olduğu düşünülmektedir.
SARS-CoV-2'nin nesnelerle yüzeylerden bulaşma riskinin, doğrudan temas, damlacık iletimi veya hava yoluyla iletim  ile karşılaştırıldığında çok da az olduğu belirtilmektedir.
 Vaka raporları, SARS-CoV-2'nin, hasta bir kişinin yakın zamanda öksürdüğü veya hapşırdığı yüzeylere ve ardından doğrudan ağza, buruna veya gözlere dokunmasıyla insanlar arasında bulaştığını göstermektedir. El hijyeni, yzeylerden ve neslerden Covit-19  bulaşmasına bir engeldir ve daha düşük enfeksiyon riski ile ilişkilendirilmiştir.

Evet, insanlara yüzeylerle temas yoluyla SARS-CoV-2 bulaşabilir. Ancak şu bilginin altını çizelim Covit 19 bulaşmasının temel yolu kesinlikle bu değildir. Mevcut epidemiyolojik verilere ve çevresel bulaşma faktörlerine ilişkin çalışmalara dayanarak, yüzeyden bulaşma SARS-CoV-2'nin yayıldığı ana yol değildir ve riskin düşük olduğu düşünülmektedir. İnsanların SARS-CoV-2 ile enfekte olmasının başlıca yolu, bulaşıcı virüs taşıyan solunum damlacıklarına maruz kalmaktır.. Çoğu durumda, yüzeyleri sabun veya deterjan kullanarak ve dezenfekte etmeden temizlemek riski azaltmak için yeterlidir. Son 24 saat içinde şüpheli veya onaylanmış bir COVID-19 vakasının bulunduğu kapalı topluluk ortamlarında dezenfeksiyon önerilir. Yüzeylerden ve nesnelerden Covit-19 bulaşma riski, sürekli ve doğru şekilde maske takarak, el hijyeni uygulayarak, temizlik yaparak ve tesislerin sağlıklı kalması için diğer önlemleri alarak azaltılabilir.

Mevcut epidemiyolojik verilere ve çevresel bulaşma faktörlerine ilişkin çalışmalara dayanarak, yüzeyden bulaşma SARS-CoV-2'nin yayıldığı ana yol değildir ve riskin düşük olduğu düşünülmektedir. İnsanların SARS-CoV-2 ile enfekte olmasının başlıca yolu, bulaşıcı virüs taşıyan solunum damlacıklarına maruz kalmaktır.. Çoğu durumda, yüzeyleri sabun veya deterjan kullanarak ve dezenfekte etmeden temizlemek riski azaltmak için yeterlidir. Mevcut kanıtlar , kontamine yüzeylerden bulaşmanın  yeni enfeksiyonlara önemli ölçüde katkıda bulunmadığını kuvvetle göstermektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?