Uzun Süreli Oturmanın Sağlığımıza Etkileri Nelerdir?
Uzun süre oturarak çalışma bazı sağlık sorunlarının tetikçisi olabilmektedir. Özellikle masa başı görev yapan ofis çalışanları bu konuda risk altındadır. Bu yazımızd aofis çalışanlarında görülen sağlık sorunları ile buna dair korunma yolları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Çalışma hayatımız içerisinde, farkında bile olmadan, uzun sürelerle masa başında, bilgisayar ile zaman geçiriyoruz. İşlerimize kendimizi kaptırdığımızda zamanın nasıl geçtiğini fark etmeden çalışmaya devam ediyor ve hareket etmeyi ihmal ediyoruz. Oturduğumuz zaman, vücudumuz, hareketli olduğumuz veya ayakta durduğumuz zamana göre daha az enerji tüketiyor.
Uzun Süreli Oturmanın Sağlığımıza Etkileri
Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, masa başında uzun süre oturmak, kalp-damar hastalıklarına, metabolik sendrom adı verilen kilo alma ve insülin yükselmesi ile kendini gösteren hastalığa, depresyon, endişe ve uyku bozukluklarına neden oluyor. Kan tetkiklerinde iyi huylu kolesterol (HDL) düşerken, kan yağları (trigliserid) ve şeker seviyeleri yükseliyor. Bunların sonucunda kalp-damar hastalıkları riskimiz artıyor. Ayak toplardamarlarında pıhtılaşma süreçleri hızlanıyor, varisler, pıhtı hastalıkları riski artıyor. Barsak ve meme kanserlerinde artış meydana geliyor.
Uzun süre masa başında oturanlarda, dinmeyen boyun ve bel ağrıları, el bileğimizi ovma ihtiyacı gibi belirtiler görülüyor. Bu sorunlar boyun ile bel fıtığına kadar ilerleyebiliyor. Uzun süreli yanlış oturma pozisyonlarında diz kapaklarında kayma ve kireçlenmeler meydana gelebiliyor. Şiddetli ağrılar nedeniyle iş gücü kaybı yaşanıyor.
Masa Başında Otururken Neler Yapmalıyız?
Uzun süreli oturarak çalışanlar için, hareket berekettir sözünü hatırlatarak; her 20- 30 dakikada bir kısa süreli molalar vererek, küçük egzersizler yapmak için yerimizden kalkmak, zaman zaman oturma esnasında, her iki yana uzanma ve eğilme hareketleri, bacaklarımızı, el-ayak bileklerimizi hareket ettirmek, yavaş hareketlerle baş-boyun bölgemizi çalıştırmak sağlığımızı korumak için önem arz etmektedir. Oturma esnasında omurgamıza gereksiz yük bindirmekten kaçınmak, belimizi desteklemek, bacaklarımızı uygun pozisyonda tutmamız gerekiyor. Örneğin, telefon ile konuşurken oturmak yerine yürümek te bir hareket şeklidir. En fazla 2 saatte bir en az 10 dakika mola vermek, çalışma şeklimizi sık sık değiştirmek yani oturma pozisyonundan hareket etmeye geçmek ya da tersini uygulamak, bizleri hastalıklardan koruyacaktır.
Kalp sağlığımızı korumak, ateroskleroz (atardamarların yapısını bozan hastalık) ve diyabet, kas iskelet sistemini etkileyen hastalıklardan kaçınmak için hareket etmemiz gerekiyor. Hareket ettikçe daha çok kalori yakıp, enerji harcayarak, obeziteyi de engellemiş oluruz. Fiziksel kapasiteyi artırmak beyin sağlığımıza da iyi geliyor, bilişsel kapasitemizi arttırıyor. Stresi engelliyor.
Sonuç olarak, dinamik bir çalışma şekli, uzun süreli oturmaktan kaçınmak, sağlığımızı korumak ve kaliteli bir iş hayatı sürdürebilmemiz için önemlidir. İşverenlerimiz basit ve düşük maliyetli önlemlerle, uzun süreli oturarak yaptığımız işlerde, sağlığımızı korumaya yardımcı olabilirler.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|