Deri Nakli Nedir?

Yayın Tarihi : 2015/12/06 13:14 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/02 14:00 •

Günümüzde genetik bilimi hızla ilerlemekte ve yeni tedavileri sağlık dünyasına kazandırmaktadır. Yapay deri mucizesi de bunlardan biridir.

Deri Nakli Nedir?

Deri nakli, yoğun yanık veya yara izlerinin giderilmesi için deri dokusunun yaralı bölgeye aktarılması olarak tanımlanabilir. Eski uygulamada vücudunun görünmesi zor bölgelerinden alınan deri örneği yarayı kapatırken günümüzde yapay deri üretimi ile nakil yapılmaktadır. Bu yöntem hem yaranın kapanmasını sağlayacak hem de deri alınacak bölge de yeni bir iz oluşmasına engel olacaktır.

Yapay Deri Nasıl Oluşturulur?

Günümüzde genetik bilimi hızla ilerlemekte ve yeni tedavileri sağlık dünyasına kazandırmaktadır. Yapay deri mucizesi de bunlardan biridir. Yapay deri üretiminde yollardan biri, kişinin kendinden alınan kök hücrelerin dönüştürülerek laboratuvar ortamında gelişmesi sağlanır ve deri temel malzemesiyle birleştirildiğinde gerçekten vücudun canlı bir parçası haline gelir.

Kök hücre; başkalaşım geçirebilen ve vücudun ihtiyacına göre şekil alabilen hücre demektir. Bu hücreler en fazla anne karnındaki bebekte vardır. Çünkü gebeliğin ilk aşamasında bir hücre yığını olan bebek, zamanla eli, kolu, bacağı olan, akciğer, kalp, böbrek gibi her organı olan yerli yerinde bir insan halini alır. İşte bu hücreler sayesinde vücudun neye ihtiyacı varsa ona dönüşür ve hücre aktif olarak kullanılmış olur. İnsanın yaşı büyüdükçe bu kök hücreler başkalaşım yeteneklerini kaybeder. Ancak yetişkin insanda dahi en fazla kök hücre; kemik iliğinde olur. Kemik iliğinden alınan bu hücreler, laboratuvar ortamında geliştirilebilirse, ihtiyaç olan bölgeye enjekte edildiğinde o bölgenin gerçek bir parçası gibi davranır ve iyileştirmek için çaba gösterir.

Diğer bir yapay deri mucizesi ise, tamamen laboratuvarda geliştirilmiş olan deri parçasıdır. Yanık veya yara izi olan insandan küçük bir doku örneği alınır. Bu doku parçası laboratuvarda geliştirilir, büyütülür ve tıpkı kişinin kendi derisi gibi görünür. Yeteri büyüklüğe ulaştığında ise, kişiye cerrahi girişimle yerleştirilir.  

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?