GH (Growth Hormon) Eksikliği Nedir?
GH; büyüme hormonu olarak tanımlanır.GH, tıbbi adıyla da growth hormon eksikliği, belirtileri ile tanı ve tedavisi hakkında aşağıdaki yazımızda detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
GH (Growth Hormon) Eksikliği Nedir?
Cücelik veya hipofiz cüceliği olarak da bilinen GH (Growth Hormon) (büyüme hormonu) eksikliği, vücutta yetersiz miktarda büyüme hormonunun neden olduğu bir durumdur. GH (Growth Hormon) Eksikliği olan çocukların normal vücut oranlarına sahip, anormal derecede kısa boyları vardır. GH (Growth Hormon) Eksikliği doğumda mevcut olabilir (doğuştan) veya daha sonra gelişebilir (edinilmiş). Bu durum, hipofiz bezinin çok az büyüme hormonu üretmesi durumunda ortaya çıkar. Aynı zamanda genetik kusurların, ciddi beyin hasarının veya hipofiz bezi olmadan doğmanın bir sonucu da olabilir. Bazı durumlarda ise kesin bir neden belirlenememektedir. Bazen GH (Growth Hormon) Eksikliği, vazopressin (vücuttaki su üretimini kontrol eder), gonadotropinler (erkek ve kadın ilişki hormonlarının üretimini kontrol eder), tirotropinler (tiroid hormonlarının üretimini kontrol eder) gibi diğer hormonların düşük seviyeleriyle ilişkilendirilebilir.
GH; büyüme (gençlik) hormonu olarak tanımlanır. Yaş ilerledikçe kandaki miktarı azalır. Bu sebeple gençlik hormonu adını almıştır.
Eksikliğinde ise; uykusuzluk, halsizlik, dengesiz kilo artışı, depresyon hali, kan şekeri düşüklüğü, tansiyon yüksekliği, damar sertliği ve ilişkiüel yetersizlikler görülür. Doktor kontrolünde alınan tedavi neticesinde, bu sorunlar giderilebilir.
GH (Growth Hormon) Eksikliği Belirtileri
Yavaş büyüme veya büyümenin olmaması
Kısa boy
Ergenlik döneminde cinsel gelişimin olmaması veya gecikmesi
Baş ağrıları
Büyüme hormonu eksikliği ile birlikte bulunabilecek diğer hipofiz hormonu eksikliklerinin belirtileri:
Ergenlik döneminde cinsel gelişimin olmaması veya gecikmesi
Artan idrara çıkma ve idrar miktarı
Aşırı susuzluk hissi
GH (Growth Hormon) Eksikliği küçük bir çocuk grubunda, tipik olarak hipofiz bezi kusurlarından kaynaklanan yüz anormallikleri mevcut olabilir.
GH (Growth Hormon) Eksikliği Tanısı
Kapsamlı tıbbi öykünün yanı sıra fizik muayene ve boy, kilo, kol ve bacak uzunluklarının ölçülmesi tanıya yönelik ilk adımlardır. Vücuttaki büyüme hormonu seviyelerinin yanı sıra diğer hormonların seviyelerini ölçmek için kan testleri. Kafatası röntgeni ve MR görüntüleme testleri, hipotalamus veya hipofiz bezlerindeki anormallikleri ortaya çıkararak hastalığa neden olan altta yatan bozukluğun tanısında yardımcı olabilir.
GH (Growth Hormon) Eksikliği Tedavisi
Bu hastalık bir çocuk endokrinoloji uzmanı gözetiminde sentetik büyüme hormonu kullanılarak tedavi edilebilir. Başka hormon eksiklikleri varsa sentetik büyüme hormonunun yanı sıra başka hormonlar da verilebilir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.