Uykusuzluk günümüzde sıklıkla rastlanan bir sağlık sorunudur.Uykuya dalamama veya uykuyu sürdürmede zorluk olup uykunun sık sık kesintiye uğraması durumudur.
Uykusuzluğu incelerken; horlama,uykuda nefes durması (uyku apnesi) ve uykuda solunum sorunları gibi durumları da değerlendirmek faydalıdır.
Uyku esnasında gürültülü soluk alıp verme durumudur. Bu gütültüye; soluk alıp verme sırasında üst hava yollarının çevresindeki organ ve vücut dokularının titreşimi yol açar.
Bunlar küçük dil, büyük dil kökü, gırtlak kıkırdakları ve yutağın içini döşeyen dokudan oluşmaktadır.
Çeşitli nedenlerle üst hava yolunda bir daralma olursa veya normal olmayan sarkık dokular bulunuyorsa hava girip çıkarken buraları zorlar ve titreştirir. Bunun sonucunda da horlama meydana gelir.
Haftada 3-4 geceden fazla ve uykunun uzunca bir bölümünde horlama oluyorsa bu normal değildir. Aynı zamanda horlamalar nefes durmaları ile kesiliyorsa, horlayan hasta sabah uykusunu alamadan kalkıyorsa horlama kişide hastalık haline gelmiştir.
Hava yolundaki bu daralma hava yolundan geçen havayı azaltır, bazen de hava yolu bu şekilde tümüyle tıkanır.Bu durumda uykuda solunum sorunları ortaya çıkar.
Uykuda solunum sorunları, akciğere temiz hava girmesini önler. Bunun sonucunda kandaki oksijen azalır.
Azalmış oksijen organların sağlıksız çalışmasına sebep olur.
Sonrasında kalbe gelen kan, karın göğüs hareketleri artar. Bu süreç hem uykuyu bozar, hem de kalp - damar sisteminde sağlık sorunları oluşturur.
Uykuda soluk durması ile başvuran hastada soluğun durması durumu saatte 5’ten yüksek ise bu soruna uyku apne sendromu denilir.
Horlama, uykuda nefes durması, uykudan boğulma hissi ile uyanma, gündüz uykululuk hali, uyku apne sendromunun başlıca belirtileridir.
Bu inceleme uyku laboratuvarlarında yapılır.Hasta bir gece uyku laboratuvarında incelemeye tabi tutulur.Uyku laboratuvarında 20’ye yakın verinin analiz edilmesi ile gerçekleştirilen bir tahlildir.
Kişide sadece horlama varsa uykuda nefes durmuyorsa, tedavi cerrahi yöntemle küçük dilin küçültülmesi veya alınmasıdır. Bu tedavi kulak burun boğaz uzmanı tarafından yapılmaktadır.
CPAP denilen tıbbi cihaz hastaya burundan maske ile üst hava yoluna hafif basınçlı hava vermektedir. Bu şekilde hastada üst hava yolunun tıkanması önlenmiş olur.Cihazın verdiği basıncın gayesi üst hava yolunun tıkanmasını önlemektir.
Tedavi olmayan hastalarda ileriki süreçlerde yüksek tansiyon, çarpıntı, unutkanlık, iş hayatında başarısızlık, kan şekerinde yükseklik görülebilir.
Bazı hastalarda uykuda ani ölüm olduğu bildirilmiştir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorum |
---|