Konjonktivit Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/12/30 18:11 • Güncelleme Tarihi : 2024/02/02 09:57 •

Çoğunlukla alerji sonrası oluşan konjonktivit, göz kapağının iltihaplanmasıdır. Konjonktivit ile ilgili bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Konjonktivit Nedir?

Çoğunlukla alerji sonrası oluşan konjonktivit, göz kapağının iltihaplanmasıdır. Gözde kızarıklık, batma hissi, kaşıntı ve bulanık görme yaygın olarak görülen belirtileridir. Doktorunuzun önerdiği göz damlası veya merhem tedavisi ile iyileşebilmektedir.

Göz Nasıl Bir Mekanizmadır?

Göz, nemli, dış dünyaya açık, yumuşak dokudan meydana gelen görme organıdır. Nemli olması, onun bakterilere açık olması anlamına gelir. Bu sebeple göz bakımı, diğer organların bakımından daha hassas ve zordur. Göz bu kadar hassas bir organ olduğu için koruyucu yapılara ihtiyacı vardır. Bu yapılar; kirpikler, göz kapakları, göz yaşı ve kaşlardır.

Kaşlar; göze giren ışığı azaltarak gözün görme fonksiyonlarını korurlar,

kirpikler, göze toz ve yabancı materyallerin kaçmasını engeller,

göz kapakları, açılıp kapanmak suretiyle göz yaşını ve göz dokusunu tazelerler,

göz yaşı, gözü nemli tutmanın yanında, enfeksiyon, alerji gibi durumlarda miktarını artırarak da yabancı unsurların dışarı atılmasını sağlarlar.

Göz için kullanılan ilaçların da bu sebeple dikkatli seçilmesi gerekir. Tarihi geçmiş, haddinden fazla kullanılacak ilaçlar, göz dokusuna zarar verir.

Göz Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Gözler hassas organlar olduğu için dış dünyadaki kirlerden korumak çok önemli bir husustur.

Öncelikle sıklıkla bol su ile yıkanmalıdır. Bu sayede çapak oluşumu ve göz kiri oluşumu engellenir.

Çok sık göz makyajı yapılmamalı, yapılacaksa da doğal ürünler kullanılmalı ve uyumadan önce mutlaka makyaj çıkarılmalıdır.

Doktor gerek görmediği sürece göz damlası kullanılmamalı ve en az iki yılda bir rutin göz kontrolünden geçilmelidir.

Gözde kızarıklık, yanma, ağrı, yaşarma görüldüğünde müdahale edilmemeli ve en çabuk şekilde doktora başvurulmalıdır.

Lens veya gözlük kullanılıyorsa bu durumda rutin kontroller ihmal edilmemelidir.

Konjonktivit Nasıl Tedavi Edilir?

Konjonktivit göz kapağı iltihaplanmasıdır. Göz temizleyiciler ve antibiyotik bazlı ilaçlar verilir. Yaklaşık on günlük kullanım önerilir. Hastalığın ilerlemiş olma durumuna göre hemen hemen üç gün içinde iyileşme ve normal görünüş sağlanmış olur.

Göz enfeksiyonlarından bir gözden diğerine geçiş çok sık görülür. Bunun önüne geçmek için havlu yerine peçete ile hasta gözü kurulamak, gözleri nemli bırakmamak, sıklıkla hem gözü hem elleri yıkamak önemli tedbirlerdendir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?