Kadın Doğum Muayenesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yayın Tarihi : 2018/05/11 10:09 • Güncelleme Tarihi : 2022/02/05 02:37 •

Jinekoloji; tüm yaşta ve fiziksel özellikteki bayanların başvurabileceği tıp dalıdır

Kadın Doğum Muayenesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Jinekoloji; tüm yaşta ve fiziksel özellikteki bayanların başvurabileceği tıp dalıdır. Kadınlara özel olan her sağlık problemini rahatça anlatabilir ve çözüm bulabilir. Muayenenin sağlıklı olması için bazı hususlara dikkat edilmesi gerekir.

Adet döneminde değilken doktora gidilmelidir. Ancak bazı durumların incelenebilmesi için adet döneminde olmaya ihtiyaç vardır. Ancak doktorunuz bunu size ilk muayenesinde söyleyecektir. Bu sebeple ilk muayene için gidiyorsanız mutlaka adet olmadığınız dönem olmalıdır. Adet döneminde, rahimde hazır bulunan ancak döllenmeyen yumurtanın atılma dönemidir. Haliyle kanama yoğun olduğundan, rahim ve yumurtalıklar net görülemez ve teşhis konması gerekiyorsa gözden kaçan unsurlar olabilir. Ayrıca adet kanaması sebebiyle smear gibi sürüntü testleri de alınamaz veya doğru sonuç vermez.

Doktor muayenesinden birkaç gün önce vajinal krem, solüsyon, temizleyici kullanılması bırakılmalıdır. Zaten bu ürünler normalde de doktor önerisi olmadığı sürece kullanılmaması gereken ürünlerdir. Doktordan önce bırakılmasının gereği ise; doktor bir sürüntü tahlili alacaksa, yüzey oluşturan kozmetik katman, buna izin vermeyebilir ve tahlil sonucunu değiştirebilir. Bu sebeple doktor muayenesi öncesi kozmetik ürünler bırakılmalıdır.

Vajina mutlaka temiz olmalıdır. Temizlik su ile yapılmalıdır ve tüm yüzeyler görünür olmalıdır. Vajinanın iç görünümü olduğu kadar dış görünümü de önemlidir ve tedaviye yön vericidir. Bu sebeple deri görünür ve temiz olmalıdır ki anormal durumlar doğru tespit edilebilsin. 

Kadın doğum doktoruna karşı her zaman açık ve dürüst olunmalıdır. Yanlış söylenen bilgiler, yanlış teşhis konmasına ve yanlış tedaviye sebep olabilir. İnsanlar genelde cinsel konuşmalar yapmaktan kaçındıkları için kadın doğum doktoruna net ifadeler vermekten çekinirler. Ancak bu doğru bir yaklaşım değildir. Kadın doğum doktoruna verdiğiniz bilgilerin gizli olduğundan şüphe duymamalı ve doktorunuza karşı her zaman açık olmalısınız.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?