Eales Hastalığı Nedir?

Yayın Tarihi : 2020/07/02 14:34 • Güncelleme Tarihi : 2023/08/04 11:34 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Eales hastalığı nadir görülen bir hastalıktır.Görme fonksiyonlarını olumsuz etkiler.Bu yazımızda Eales hastalığı nedenleri, belirtileri ile hastalığı kimlerde görüldüğü ve tedavisi hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Eales Hastalığı Nedir?

Eales Hastalığı Nedir?

Eales Hastalığı, retinadaki damarların dış tabakası etrafında iltihaplanma ve beyaz pus olarak ortaya çıkan çok seyrek görülen bir görme bozukluğudur. Bu görme bozukluğu en çok genç erkeklerde olmasıyla beraber her iki gözü de etkiler. Görme aniden bulanıklaşır çünkü göz küresinde bulunan, göz merceğinin arkasını dolduran jöle şeklindeki yapı dışarı sızar.

Eales Hastalığı Belirtileri:

Eales Hastalığı, göz merceğinin arkasındaki şeffaf, jöle kıvamındaki yapının sızması sonucu ortaya çıkar. Görme bulanıktır. Bozukluğun başlangıcında, retinanın küçük dış damarları kapsülleme ve örtme yapar. Hastalık ilerledikçe, retinadaki damarların etrafındaki iltihaplanma, merceğin daha da arkasına uzanmaya başlar.
Eales Hastalığının ayrıca periferik retinal neovaskülarizasyon( retinanın dış kısmında yeni kan damarlarının oluşması) ile ilişkisi vardır. 
Daha gelişmiş Eales vakalarında retinopati( retinanın inflamatuar olmayan dejeneratif bir hastalığı) ve retinada geniş kanama görülmektedir.
Lensin arkasındaki göz küresini dolduran renksiz jöle retinadan sızar.( vitreus kanaması) Bu durum retina kopmasına neden olabilir.
İris kırmızımsı bir renge dönüşür( rubeosis iridis) ve görme kaybı, optik diskinde hasara (neovasküler glokom) sebep olur. Katarakt( ışığın geçişini engelleyen göz merceğinin bulanıklaşması) hastalık ilerledikçe ortaya çıkabilir.

Eales Hastalığı Nedenleri

Eales hastalığının görülme nedeni bilinmemektedir. Bu hastalık kendiliğinden ortaya çıkar.Yaralanma, enfeksiyon ya da kalıtım gibi tetikleyici faktörler söz konusu değildir.

Eales Hastalığı Kimlerde Görülür?

Hem erkekleri hem de kadınları etkiler. İki cinste de görülme oranı eşittir.

Eales Hastalığı Tedavisi:

Eales hastalığının tedavisi semptomatik ve destekliyicidir.Lazer panretinal fotokoagülasyonla( bir lazer ışını) doku pıhtılaşma cerrahi süreci, kan damarlarının daralması sebebiyle retinadaki kan eksikliğini dindirmek ve kan damarı dokusunun aşırı oluşumunu tavsatmak(yavaşlatmak) gayesiyle kullanılabilir.
Koyu pigmentli diskin ve retinanın arkasındaki jöle benzeri madenin çıkarılması, göz merceğinin(vitröz) arkasındaki jölenin kanamasını hafifletmeye ve retinanın ayrılmasına yardımcı olur.

Eales hastalığı tanı ve takibi için tercihen üniversite ve/veya eğitim araştırma hastanelerindeki göz kliniklerine başvurmanızı öneriyoruz.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?