Meyvelerin Çekirdeği Apandisit Riskini Artırır mı?

Yayın Tarihi : 2018/04/18 11:45 • Güncelleme Tarihi : 2022/01/29 13:03 •

Doktorlara göre bazı meyvelerin çekirdeğinin yutulması, kişilerde apandisit riskini arttırmaktadır

Meyvelerin Çekirdeği Apandisit Riskini Artırır mı?

Doktorlara göre bazı meyvelerin çekirdeğinin yutulması, kişilerde apandisit riskini arttırmaktadır.

Kiraz, vişne ve erik gibi meyvelerin çekirdeğinin küçük olduğu sebebiyle birçok kişi söz konusu meyvelerin çekirdeğini çıkarmadan yutabilir.

Bu da bazen bağırsaklarda kalır ve orada iltihap oluşturur. Çekirdekler bağırsakta sindirilmez ve genelde vitamin kaynağı olarak tanımlanırlar. Bu bağlamda doktorların tavsiye çiğnenebilecek çekirdeklerin yenilmesidir.

Çekirdek Nedir?

Çekirdek meyvenin endospermidir. Yani besin içeriği bakımından oldukça zengin, fırsatını bulduğunda meyve olabilecek kısımdır. 

Çekirdek bir meyvenin ana kısmıdır. Yani en fazla besin içeriği buradadır. Zaten tohum olmasının da sebebi budur. Yani uygun toprak, su ve hava koşulları meydana geldiğinde çekirdek kabuğu çatlar ve içindeki besin doku çimlenir. Bu sayede endosperm adı verilen küçücük besin doku, yeni bir ağaç meydana getirebilecek kadar güçlüdür kanısı ortaya çıkar. 

Çekirdeklerin kabuklarının sert olmasının anlamı da içindeki besin dokuyu korumak ve kabuğunun hemen kırılmasını engellemektedir. Ancak bu sayede zorlu hava koşullarından korunabilir ve uygun ortamda meyve verebilir. 

Ayrıca bizim meyve olarak tükettiğimiz kısım da, baktığınız zaman çekirdeğin dış kısmını örten yerlerdir. Yani meyvenin etli kısmı, tamamen içindeki tohumu saklamak, korumak maksatlıdır.

Hayvanların meyve çekirdeklerini tüketmesi, doğa için çok önemli bir etkendir. Çünkü hayvanlar, çiğneme işlemini kabaca yaparlar ve çekirdekler çoğu zaman kırılmadan bağırsaklarından dışkı yoluyla yeniden doğaya verilir. Taşınmış olan bu meyve tohumları da, hayvanın katkısıyla ancak hiç bir irade bulundurmadan, bambaşka yerlerde, bambaşka ağaçların ve sebzelerin yetişmesine olanak sağlar. Ancak insanlar ortak bir atık kanalı kullandıkları için doğaya böyle bir katkı sunma imkanları yoktur. Bu sebeple sert ve sindirilemeyecek çekirdekler kesinlikle yutulmamalıdır. 

Ancak çiğneyebiliyorsanız içindeki besin dokudan faydalanabilirsiniz.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?