Prostat Hastalıkları ve Tanısında Kullanılan Tahliller

Yayın Tarihi : 2018/03/12 11:16 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/05 07:37 •

Prostat Hastalıkları her erişkin erkeği ilgilendirmektedir. Prostat hastalıklarına üroloji doktorları bakar. Prostat hastalıkları tanısında ise; başlıca idrar, kan tahlili, patoloji ve radyolojik tahliller istenebilir.

Prostat Hastalıkları ve Tanısında Kullanılan Tahliller

Prostat Hastalıkları her erişkin erkeği ilgilendirmektedir. Tahlil.com okurları için Prostat hastalıkları ve bu hastalıklarda yapılması önerilen tahliller hakkında bir kılavuz hazırladık. 

Çeşitli Prostat Bezi Hastalıklarında Hangi Tahliller İstenmeli ve Hangi Doktorlarca değerlendirilmelidir?  

PROSTAT İLTİHAPLARI

Prostatit: Sıklıkla dış idrar kanalı vasıtası ile gelen mikroplar bu enfeksiyona neden olur. İdrar yaparken huzursuzluk vardır. İdrarda yanma, sık idrara çıkma şikayetleri olur. İdrar bulanıklaşır.

Yapılacak Tahlil: Akıntı varsa bu akıntının mikroskobik muayenesi yapılır. İdrar ve kan tahlilleri yapılır. Gerekirse film ve ultrason çekilebilir.

PROSTAT BÜYÜMESİ

50 yaşının üzerindeki erkeklerin 1/3 ünde meydana gelir. Prostatın selim (iyi huylu) büyümesini kanser ile karıştırmamak gerekir. İyi huylu prostat büyümesinde, büyüme gerçekleşir ancak dağılma veya kontrolsüz olma durumu yoktur. Kötü huylu prostat ise; çok hızlı ve düzensiz büyüme eşliğinde, kişide ağır şikayetlere sebep olur ve diğer organlara da gitme ihtimali vardır ki; kanser hücrelerinin yaptığı bu davranışa metastaz denir. Her ikisinde de oluşum mekanizması değişik olup, biri meydana geldikten sonra diğeri onun devamı şeklinde olmaz. Fakat %15 oranında ikisi beraber bulunabilir.

Yapılacak Tahliller: Tam İdrar tahlili:İdrar biyokimyasal ve mikrobiyolojik yönden incelenir. Kanda ise üre ve kreatin tahlillerine bakılır. PSA (Prostata Spesifik Antijen) ve PAP (Prostatik Asit Fosfataz) tahlilleri de tanıya yardımcıdır. Röntgen tahlili, Sistoskopi ve Ultrasonografi de diğer tanı yöntemleridir.

PROSTAT KANSERLERİ

Prostat kanserleri erkeklerde en sık görülen kanserlerdir. Akciğer ve bağırsak kanserlerinden sonra üçüncü sıradadır. 

Prostat kanseri tanısında kullanılan tahliller nelerdir? 

1.Tümör Belirleyiciler: Bir çok maddenin kanda aranması ile prostat kanseri teşhisi konmaya çalışılır. Asit fostataz, Prostatik Asitfosfataz (PAP), Prostat Spesifik Antijeni (PSA) bunlardan bir kaçıdır. Bu maddeler hem teşhis koyucu hem de tedavinin seyri hakkında bilgi verir.

2.Röntgen İncelemeleri: Düz ve ilaçlı böbrek filmleri bir fikir verebilir. Kanserin kemiklere veya Akciğerlere yayılıp yayılmadığını anlamak için kemik ve akciğer filmleri çekilir.

3.Ultrason ve Bilgisayarlı Tomografi

4.Prostattan parça alma: Biopsi yöntemi, girişimsel radyoloji sayesinde minimal iğnelerle dokuya inilerek, o bölgeden bir örnek alınması ve incelenmesi demektir. Bu inceleme neticesinde oradaki doku bozulmasının durumu ve riski hakkında bilgi edinilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
a******* :

1. hocam yaptırdıgım prostat sekresyonunzda bol lökosit bulundu. sebebi ne olabilir.
2. bun benim cinsel istegimde azalma yaparmı?
3. ayrıca uzun süredir menimin rengi ve sıvılıg düzgün değil. bundan kaynaklanıyor olabilir mi?
4. bu lökasit korunmasız cinsel ilişki ile bir ilgisi varmıdır??


Cevap:

Prostatit(prostat bezinin enfeksiyonu) olabilir, doktorunuzla konuşup tedavi olmanızı öneririz, cinsel istekte azalma genellikle olmaz..

a*********** :

Hocam 13 aylık kızımın tahlil sonuçları ,

wbc 18,18

rbc 4,23

hgb 11

hct 33,51

mcv 79,27

mch 26,02

mchc 32,82

plt 653

mpv 7,08

pdw 16,85

rdw 16,73

rdw-sd 46,29

pct 0,46

lym% 39,57

mon% 24,82

lym# 7,20

mon# 4,52

gran# 6,46

gran% 35,61



sonuçları yorumlarsanız memnun olurum.

saygılarımla.


Cevap:

Enfeksiyon geçirmekte olduğunu gösteriyor, ayrıca kan seviyesi de düşük..

?