Rahim Dönmesi Gebeliğe Engelmidir?
Rahim dönmesi; rahim duvarının idrar torbasına teması sonucunda, arkaya doğru yer değiştirmesidir. Bu durum çoğunlukla tesadüfen tespit edilir.
Rahim dönmesi; rahim duvarının idrar torbasına teması sonucunda, arkaya doğru yer değiştirmesidir. Bu durum çoğunlukla tesadüfen tespit edilir.
Adet de sancı dışında kişiye hiç bir zararı yoktur. Rahim dönmesinin gebeliğe de herhangi bir etkisi yoktur ve gebelik oluştuğunda her şey normal seyrinde devam eder.
Gebelik Nasıl Meydana Gelir?
İnsanların aklına rahim dendiğinde hemen gebelik gelir. Rahimin tek fonksiyonu bebek oluşturmak gibi algılandığından ve aslında kadınlık, annelikle bütünleştiğinden böyle bir algı vardır. Bu algı tamamen yanlış değildir. Tabii ki sağlıklı rahme sahip kadınlar gebeliği başlatabilir ve devam ettirebilir. Ancak ne rahim bunu tek başına yapabilir arkasında çalışan onlarca sistem vardır, ne de rahminde problem olan bir kadın bunların hiçbirini yapamaz diye bir durum vardır. Yani rahim önemlidir ancak tek başına bir anlamı yoktur. Ayrıca her kadın anne olarak varlığını devam ettiremez veya bunu tercih etmez. Bu sebeple kadınlık tek başına annelik de demek değildir.
Gelelim gebeliğin nasıl meydana geldiğine, daha önce vurgulandığı gibi, rahim tek başına kadınlık ve doğum demek değildir. Kadın yumurtalıklarında yumurta sayısı bellidir. Ergenlikten itibaren her ay bir yumurta geliştirilir, olgunlaştırılır ve yumurta kanalına verilir. Burada eğer olgun yumurta spermle karşılaşırsa gebelik meydana gelir. Ancak buraya kadar rahim görev yapmaz.
Yumurta kanalında oluşan zigot, hücre sayısını artırdıkça rahime doğru yuvarlanır. Rahimde bebek tutunur ve gebelik gerçekleşmiş olur. Yani artık bebek, olması gereken yerdedir.
Kısacası, rahim dönmesi bu olayların hiç birine engel olmadığı için, gebelikte de rahim dönmesinin bir engeli yoktur. Rahim dönmesi olan kadın da gebelik yaşayabilir ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilir.
Rahim Dönmesi Tedavisi Nasıldır?
Rahim dönmesi kişinin fizyolojik durumunda sıkıntı oluşturmuyorsa, o zaman tedavi edilmek yerine kontrol altında tutulur. Çünkü bunun tedavisi cerrahidir ancak cerrahi, çok da ihtiyaç olmadığında rahim bölgesine yapılması tercih edilmez. Çünkü ufak bir aksaklıkta, ilerisi için gebe kalma durumuna engel olabilecek yeni durumlar ortaya çıkabilir. Bu sebeplerle yapılacak tedavi veya girişimsel işlemlere, şahsi muayeneden sonra doktorunuz karar vermelidir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.