Şekersiz Diyabet (Diyabetes İnsipidus) Nedir ve Kimlerde Görülür?

Yayın Tarihi : 2018/04/18 11:47 • Güncelleme Tarihi : 2018/04/18 11:47 •
Şekersiz diyabet, aşırı su içmeye rağmen çok susama ve çokidrara çıkma belirtisiyle ortaya çıkan bir hastalıktır
Şekersiz Diyabet (Diyabetes İnsipidus) Nedir ve Kimlerde Görülür?

Şekersiz diyabet, aşırı su içmeye rağmen çok susama ve çokidrara çıkma belirtisiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Hipofiz bezimiztarafından üretilen ve vücutta suyu tutan ADH hormonunun eksikliğinde şekersiz diyabetgörülür. Vücut suyu tutamadığı için hem aşırı susama hem de aşırı idrara çıkmagörülür.

Şekersiz diyabette idrara çok çıkıldığı için kaybedilen suyuyerine koymak gerek. Yeterli su alınmazsa su kaybı ve kanda sodyum fazlalığınabağlı ciddi sorunlar oluşabilir. Nadiren de olsa gebelerde de şekersiz diyabetgörülür. Hormon ekleme tedavisi uygulanır. Küçük bebeklerde ve çocuklarda dagörülebilen bir hastalıktır.

Şekersiz diyabeti normal diyabet hastalığıyla karıştırmamakgerekir. Şekersiz diyabetin insülin hormonuyla alakası yoktur. Başkahormonlarla ve böbrek fonksiyonlarıyla alakalıdır.

Şekersiz diyabet hastalığının en belirgin belirtilerinelerdir?

-Aşırı susuzluk

-Çok su içme (Gereken miktar 2-2,5 litredir.)

-Çok idrara çıkma (Normal miktar 1,5-2,5 litredir.)

-İdrarın aşırı seyrelmesi, yoğunluğunu kaybetmesi

-Gece sık sık uykudan uyanıp idrara çıkma ihtiyacıhissetme

-Nadiren gece yatağını ıslatma

Çocuklarda görülen şekersiz diyabet genellikle aileden gelengenetik bir hastalıktır. Şekersiz diyabet hastası olan bebekler ve çocuklardahangi belirtiler görülür?

-Büyümenin yavaşlaması

-Uzun süre durmayan ağlama nöbetleri

-Cildin soğuk ve kuru olması

-Ateş yüksekliği

-Kusma ve ishal

-Sıvı kaybına bağlı kilo kaybı

-Aşırı çiş yapma

Şekersiz Diyabetin tipleri ve tedavisi nasıldır?

-Merkezi Şekersiz Diyabet: Sebebi genellikle geçirilen birameliyat veya travma, vücuttaki bir tümör veya iltihap olabilir. Bu durumlarınyol açtığı hasar hipofiz bezini etkileyerek ADH hormon üretimini veyadepolanmasını baskılar ve suyu devamlı olarak böbreklerle vücuttan atar.Tedavisinde hastalığın sebebine göre ve doktor kontrolünde hormon tedavisiuygulanır.

-Nefrojenik Şekersiz Diyabet: Bu şekersiz diyabet türü iseböbreklerdeki bir sorundan kaynaklanır. Genetik veya kronik bir böbrekhastalığından veya bazı antibiyotiklerin kullanımına bağlı yan etkilerle ortayaçıkabilir. Nefrojenik şekersiz diyabet hastalarında hormon tedavisi pek bir işeyaramaz. Genellikle az tuzlu diyet sağlanır. Bol su tüketimi çok önemlidir.Diüretik ilaç tedavisi uygulanabilir.

Şekersiz diyabet hastalarına önerimiz gittikleri her yerdeyanlarında su bulundurmaları ve hiçbir zaman susuz kalmamalarıdır.Unutulmamalıdır ki, yeterli sıvı alımı olmazsa Şekersiz Diyabete vücut ciddisorunlarla tepki verebilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?