Sistorektosel Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/06/22 21:43 • Güncelleme Tarihi : 2022/10/26 10:34 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Sistorektosel; rahim sarkması ve gevşemesi olarak bilinen kadın hastalığıdır.Menopoz dönemine girmiş kadınlarda daha sık  görülür. Oluşmasında birden çok normal doğum yapılması da etkendir. Kadın doğum uzmanları tarafından tedavi edilir. Bu yazımızda sistorektosel hastalığı hakkında merak ettiğiniz bilgileri bulabilirsiniz.
 

Sistorektosel Nedir?

Sistorektosel Nedir?

Sistorektosel orta yaş üstü ve menopoz dönemine girmiş kadınlarda daha sık görülen bir kadın hastalığıdır.
Sistorektosel mesaneyi tutan bağlar ve  kadının vajinası ile mesanesi arasındaki kas gerildiğinde veya zayıfladığında ortaya çıkar.
Sistorektosel; rahim sarkması ve gevşemesi olarak bilinen durumdur. Pelvik reaksiyon sonucu bölgede bulunan dokuların gevşemesiyle ortaya çıkar. Kadınlarda tedavi gerektiren sağlık sorunlarındandır.
Bu hastalıkla mesane ve rektum kadın vajinası içine fıtıklaşabilir. Mesane fıtıklaşırsa sistosel, rektum fıtıklaşırsa rektosel her ikisi de birden fıtıklaşırsa sistorektosel denilen haslıklar ortaya çıkar.

Sistorektosel 3 derecede incelenir:

Derece 1 (hafif): Mesane vajinaya  kısa bir mesafeyle inmiştir.
Derece 2 (orta): Mesane vajina ağzına kadar inmiştir.
Derece 3 (şiddetli): Mesane vajinanın açıklığından gözükecek hale gelmiştir.

Doktorlar bu derecelendirmeye göre tedavi planlaması yapmaktadır.

Sistorektosel Nedenleri

1. Pelvis tabanındaki kasların gerilmesiyle sonuçlanan normal doğumlar
2. Aile öyküsü.
3. Obezite, aşırı şişmanlık
4. Ağır yük kaldırmak ve yoğun fiziksel aktivite.
5. Histerektomi ameliyatları sonrası
6. Kabızlık ve/veya bağırsak hareketleri sırasında tekrarlanan kas gerilmeleri
7.Sık öksürük.
8. Yaşlanma ve östrojen hormonu seviyesinde düşme. Östrojen  hormonu kadınlarda vajina çevresindeki kasların güçlü kalmasına yardımcı olur ancak kadınlar menopoza girdiklerinde daha az östrojen salgılar. Bu da hastalığa zemin hazırlar.

Sistorektosel Belirtileri Nelerdir?

Hormon azalması ve yaş ilerlemesine bağlı olarak, menopoz döneminden sonrasistorektosel  belirtileri başlar.
Rahimin ön ve arka duvarının sarkması sonucu, hastanın eline kitle gibi gelir. Vajinanın arka duvarının vajina boşluğuna fışkırması sonucu,dışkılama zorlaşır ve kronik kabızlıklar meydana gelebilir.
Hastalar gülme veya aksırma sırasında altlarına idrarlarını kaçırabilir.Bu tür şikayetler hastalanan kadınlar tarafından çoğu zaman saklanır ve çoğu zaman doktora geç başvururlar.

Sistorektosel Tedavisi Nedir?

Bu hastalık ihmal edilmemesi gereken bir hastalık olarak değerlendirilmelidir.İhmali halinde böbrek hastalıklarına  ve farklı komplikasyonlara sebep olabilirler.Bu hastalık ilaç tedavisi ile geçmez ve iyileşmez. Kadın doğum uzmanları tarafından cerrahi yolla ameliyat edilerek tedavi ediliir. Cerrahi tedavide ise rahmin vajinal yoldan çıkarılması uygundur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için buraya tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?