Ramazan ayında diyabet hastalığına sahip kişilerin oruç tutup tutamayacağı Tahlil.com’a sıklıkla sorulan ve oldukça önem verdiğimiz bir konudur.
Ramazan ayında diyabet hastalığına sahip kişilerin oruç tutup tutamayacağı Tahlil.com’a sıklıkla sorulan ve oldukça önem verdiğimiz bir konudur.
Diyabet veya çok daha yaygın olarak bilinen ismi ile şeker hastalığı, vücutta şeker dengesini sağlayan insülin hormonunun gereğinden az veya hiç olmamasından kaynaklanan bir hastalıktır. Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere iki tipi vardır.
Tip 1 şeker hastalığında kişilerde insülin vücutta üretilemez ve belirli aralıklarla düzenli olarak dışarıdan alınması gerekir. Tip 2 de ise insülin vücutta üretilse de sürekli ölçülmeli ve uygulanacak diyetlerle kontrol altında tutulmalıdır.
Uzmanlar tip ne olursa tüm şeker hastalarının oruç tutmak istediklerinde doktor gözetiminde olmalarını önermekle birlikte Tip 1 diyabete sahip kişilerin mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğini belirtiyorlar.
Oruç tutmak isteyen şeker hastaları için doktorlarımızın önerileri:
İftar ve sahurdan oluşan iki öğünün yanı sıra mutlaka iftar-sahur arasında bir ara öğün daha oluşturulmalıdır. 22:00-23:00 arasında bu ara öğün yapılabilir.
İftar-ara öğün ve sahur öğünlerinde porsiyonların küçük tutulmasına özen gösterilmelidir. Aşırı açlıktan sonra yemekte fazlaya kaçılmamalıdır.
Yemek tercihleri sebze ve sıvı ağırlıklı olmalıdır. Meyve tüketimi arttırılmalıdır.
Aşırı baharatlı ve tuzlu yemeklerden uzak durulmalıdır.
Ağır yağlı ve hamur işi ağırlıkta yemekler yerine zeytinyağlı hafif yiyecekler tercih edilmelidir.
Oruç sırasında ciddi fiziksel efor sarf edilmemeli, güneş altında uzun vakit geçirilmemelidir.
Mümkünse iftar ve sahur için uzman bir diyetisyen yardımı ile bir diyet listesi oluşturulmalı ve uygulanmalıdır.
Oruç öncesi diyabet hastaları mutlaka kontrol ve testlerini yaptırmalı, doktor değerlendirmesinden sonra oruç tutup tutmayacaklarına karar vermelidirler.