Gebelikte 7. Hafta

En iyi sırrı saklıyorsunuz, değil mi? Şimdi yedi haftalık hamile olduğunuza göre, güne hamile olduğunuzu bilerek başlıyorsunuz. Muhtemelen gebe olduğunuzu başka hiç kimse bilmiyor. Bu size gerçeküstü bir duygu verebilir! Gebeliğin 7. haftasında, muhtemelen orada büyüyen bir bebeğiniz olduğunu herkes bildiğinde nasıl olacağını merak ediyorsunuz. Şimdilik, küçük sırrınızın tadını çıkarın.


7 Haftalık Hamilelik

Bebeğin Yaban Mersini Kadar

Gebelikte 35. Hafta
Henüz yok
33
Doğuma Kalan Hafta

7 Haftalık Hamilelikte Bebek Ne Kadar Büyük Olur?

7 haftalık hamilelikte, bebek yaban mersini boyutundadır. Embriyonuz 1.29 cm kadar yani geçen haftadan bu yana iki katı kadar büyümüş durumdadır. Henüz daha karnınız belirgin olarak büyümüş gözükmeyecektir. Tabii bu arada bebeğiniz de sizin 7 haftalık olan hamile karnınızda durmadan gelişmeye devam ediyor. Bu gelişme, doktorunuzun tahlil sonuçları ile de izlenebilir.

7 Haftalık Hamilelik Kaç Aydır?

Yedi hafta hamilelik bir ay ve yaklaşık iki hafta hamilelik demektir. Bu dönem, ilk trimesterin (üç aylık dönemin) ortasına denk gelir ve bebeğin hızlı gelişim gösterdiği kritik bir zaman dilimidir. Bu dönemde yapılan tahlil sonucu kontrolleri, bebeğin sağlıklı gelişimini takip etmek ve olası sorunları erken tespit etmek açısından büyük önem taşır.

7 Haftalık Hamilelik Belirtileri

7 haftalık hamile olmak bir dizi belirtilere neden olabilir. Bazıları büyütülecek şeyler değildir ve bazıları gününüzün geçmesini zorlaştırabilir. Bunlar en yaygın olanlardan birkaçı:

Bazı gebeliklerde, gebeliğin 7. haftasında hiçbir belirti olmayabilir. Durum buysa, kendinizi şanslı sayın! Bazı anne adayları 7. haftada hiçbir belirtinin olmayışının bir problemin işareti olabileceğinden endişe eder. Ama bu konuda endişeye gerek yoktur. Unutmayınız ki her kadın birbirinden farklı gebelik yaşayabilir. Herhangi bir endişeniz varsa, kesinlikle kadın doğum uzmanınıza danışın ve tahlil sonuçlarınızı kontrol ettirin, ama hamileliğinizin 7. haftasında belirtiler şiddetli veya acı verici değilse, bunların hepsi normaldir.

  • Mide Bulantısı: Sabah bulantısı gebeliğin 7. haftasında şiddetli olabilir. Sıkın dişinizi ve başa çıkmanın yollarını bulmaya çalışın! Bazı anne adayları zencefil, B-6 Vitamini ve bulantı bantı (bileklikleri) ile mide sorunlarını hafifletir. İkinci üç aylık sürçte hormonlarınız daha normal hale geldiğinde, mide bulantısı azalmalı veya kaybolmalıdır. İkiz bebek hatta üçüz bebek bekleyen, 7 haftalık hamile anne adaylarının muhtemelen sabah bulantısına neden olan hormon düzeyleri yüksek olduğundan dolayı şiddetli mide bulantısına maruz kalıp kusabilirler.
  • Aşerme ve/veya Tiksinme: Kendinizi bir takım yiyecekleri aşerirken bulabilirsiniz ya da daha önce keyif alarak yediğiniz belli başlı (en lezzetlileri olsa bile!) yiyeceklerin yanına bile yaklaşmak istemeyebilirsiniz. Yiyeceklerden tiksinme, doğanın sizi olası tehlikeli gıdalardan uzak tutmanın yoludur ve genellikle sabah bulantıları ile aynı zamanda ortaya çıkar. Aşermenize teslim olup istediklerinizi yiyip kendinizi şımartabilirsiniz. Fakat çok da fazla gözünüz dönmesin ve yapabiliyorsanız sağlıklı besin seçimleri yapmaya gayret edin.
  • Sık Sık İdrara Çıkma: Eğer sürekli idrara çıkma dürtünüz varsa, inanın bu olağan bir durumdur. Muhtemelen henüz hamile görünmeseniz de, rahminiz iki katı kadar genişledi ve pelvisinize kan akışını artırdı. Bu durum da sık idrara çıkmanızı tetikleyecektir.
  • Sivilcelenme: Bu tarz durumlar vücudunuzdaki hormonal değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Herhangi bir sivilce giderici ürün kullanmadan önce, hamilelik sırasında güvenli olduğundan emin olmak için doktorunuza danışın.
  • Ekstra Salya Çıkarma: Bu belki de hiç ummadığınız bir belirti olabilir. Aşırı salya, muhtemelen hormonal olarak tetiklenir ve mide bulantısı ile de ilişkili olabilir.
  • Değişen Ruh Hali: Ruh halinizde hormonal değişime bağlı olarak dalgalanma olabilir. Muhtemelen hala hamile kalma fikrine yeni yeni alışıyorsunuz. Bu da sizi ekstra duygusal hale getirebilir.
  • Karında Ağrı ve/veya Lekelenme, Kanama: EErken dönem gebelikte kramp normaldir. Sonuçta rahim içinde çok şey yeni oluyor. Bebeğin hareket ettiğini hissetmeden birkaç hafta önce olmasına rağmen, hamileliğinizin bu noktasında kesinlikle çok fazla kramp ve çekme hissedebilirsiniz. Ayrıca, rahim ağzınız (serviks) hamile olmanız nedeniyle daha hassas olabilir. Bu nedenle 7. haftada lekelenme cinsel ilişkiden sonra da olabilir. Karın ağrısı ve lekelenme gibi gebelik belirtileri endişe verici olabilir, ancak her ikisinin de çoğu durumda dış gebelik veya diğer düşük türlerinin bir işareti olmadığını da biliyoruz. Karın ağrınız her zamanki adet ağrılarından daha şiddetli ve/veya kanama veya lekelenmeniz olağan adet döneminizdeki kanamadan daha ağır ise endişelenmeniz gerekecektir. Bu tür bir durumda mutlak suretle gebeliğini takip eden doktorunuza başvurunuz. Unutmayın, her hamilelik farklıdır ve herhangi bir endişeniz olduğunda doktorunuza danışmak en doğrusudur.
  • Beta HCG: Beta HCG hesaplama ile hamileliğinizin kaçıncı haftasında olduğunuzu öğrenebilirsiniz. Beta HCG değeri, hamileliğin erken dönemlerinde hızla yükselir ve doktorunuz bu değeri takip ederek gebeliğin sağlıklı ilerleyip ilerlemediğini kontrol edebilir. Beta HCG hesaplama robotu kullanarak, beta HCG değerinizi girerek hamilelik haftanızı tahmin edebilirsiniz. Tahlil sonuçları ve özellikle kan tahlili sonucu ile birlikte doktorunuz hamilelik süreciniz hakkında daha net bilgiler verebilir.

7 Haftalık Hamile Karnı

Kendinizi aynada 7 haftalık hamile karnınıza bakarak yakaladınız ve nasıl görüneceğine bakmak için karnınızı dışarı doğru iterek sahte hamile karna sahip oluyorsunuz. Evet, bunu 7. hafta boyunca da yaptık. Her anne adayı farklıdır, ancak birçok kadın rahim pelvise sığamadığında ikinci üç aylık dönem ortasında karnı görünmeye başlar. İkizlere 7 haftalık hamile olan anne adayları karınlarının daha önce görünmesini beklemelidir, ancak bu noktada herkes için şişkinlik dışında bir şey yoktur. Tahlil sonuçları, hamileliğinizin sağlıklı ilerleyip ilerlemediği hakkında size önemli bilgiler verecektir. Bu nedenle, doktorunuzun önerdiği tüm testleri yaptırmanız ve sonuçlarını düzenli olarak takip etmeniz önemlidir.

7 Haftalık Hamilelikte Ultrason

Ne kadar da şaşırtıcı değil mi? 7 haftalık embriyo her dakika yüz yeni beyin hücresi oluşturur. Sadece bebeğin beyni değil aynı zamanda kalbi de daha karmaşık hale gelir. Ayrıca şu da çok önemli: Bebeğin kalıcı bir çift böbrek gelişimi ve aynı zamanda kol ve bacak eklemleri de 7. haftada şekilleniyor.


Belki birden fazla bebek bekleyip beklemediğinizi merak ediyor olabilirsiniz. Ultrason muayenesinde iki gebelik kesesi, eğer varsa, gözükecektir. Bunun yanı sıra 7. haftada ikiz gebelik belirtileri de hissedilebilecektir. Tahlil sonuçları, hamileliğinizi belirlemek için bir kan testi yaptıysanız, doktorunuz kandaki gebelik hormonu hCG'nin daha yüksek bir seviyede olduğunu fark etmiş olabilir. Bazı ikiz anneleri daha önce ve/veya daha şiddetli sabah bulantılarına (hCG nedeniyle) sahiptir. Çoğul gebelik sahibi anne adaylarının doğal olarak karınları da daha önce görünmeye başlayabilir. Beta hcg hesaplama ile ikiz gebelik olup olmadığını kandaki gebelik hormonu hCG'nin daha yüksek bir seviyede olup olmadığını da öğrenebilirsiniz.

7 Haftalık Hamilelikte Gebelik Kontrol Listesi

Hamileliğin 7. haftası, bebeğinizin hızlı bir şekilde geliştiği ve sizin de vücudunuzda çeşitli değişiklikler hissettiğiniz önemli bir dönemdir. Bu dönemde hem kendinize hem de bebeğinize iyi bakmanız, sağlıklı bir hamilelik geçirmeniz için önemlidir.

    • Size uygulanabilecek prenatal testler hakkında bilgi edinin.
    • Güvenli hamilelik için güzelliğinizden ödün verin, saçınızı boyatmaktan vazgeçin örneğin.
    • Hangi ağrı kesici ilaçlarının güvenli olduğunu kontrol edin, ağrınız olunca doktorunuzun önerdiği güvenli ağrı kesicileri kullanın.
    • Tahlil sonucu kontrolünüzü yapın.
    • HIV testi gibi önemli testleri yaptırmayı unutmayın ve doktorunuza bu testlerin sonuçları hakkında bilgi verin.
    • Kan tahlili sonucu ve beta hcg değerlerinizi doktorunuz ile birlikte değerlendirin.

    Bu konuya dair bir sorunuz varsa, siz de uzmanlarımıza 7/24 soru sorabilirsiniz.

    Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




    Bu makale Dr. Cem Argun tarafından yazılmış olup,
    Op.Dr.Çiğdem İstanbulluoğlu tarafından gözden geçirilmiştir
    Bu Gönderiye 0 Adet Yorum Gelmiş
    ?