Ana içeriğe geç

HIV ( AİDS ) Erken Tanısı ve P 24 Antijeni Testleri

Yayın Tarihi: Güncelleme:
Uzm. Dr. Cem Argun
Yazan Uzm. Dr. Cem Argun Dr. Cem Argun, Tahlil.com'un kurucusu ve medikal direktörüdür. Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji...

Bu içerik genel bilgilendirme amaçlıdır ve hekim muayenesinin yerini tutmaz. Acil durumlarda 112’yi arayın.

HIV P 24 Antijeni, şüpheli cinsel ilişkiden sonra en erken sonuç almak için kullanılan bir tahlil yöntemidir.

HIV ( AİDS ) Erken Tanısı ve P 24 Antijeni Testleri

HIV P 24 Antijeni Nedir?

HIV P 24 Antijeni, şüpheli cinsel ilişkiden sonra HIV enfeksiyonu tanısı yönünden ELİSA yöntemiyle en erken sonuç almak için kullanılan bir tahlil yöntemidir.
Bu test, kanınızda p24 adı verilen bir HIV antijeni olup olmadığını kontrol eder. HIV ile ilk enfekte olduğunuzda ve vücudunuz virüse karşı antikor üretme şansına sahip olmadan önce, kanınızda yüksek düzeyde p24 antijeni bulunur. P24 antijen testi, enfekte olduktan 11 gün ila 1 ay sonra gözlenebilir.. Bu test genellikle HIV enfeksiyonunu taramak için tek başına kullanılmaz.

HIV P 24 Testi HIV Tanısını Ne Zaman Koymaktadır?

Cinsel ilişki sonrası kişiye HIV virusu bulaşmış ise hastanın kanında HIV p24 antijeni 2 hafta ile 1 ay içinde saptanabilmektedir.
Bu süre zarfında henüz vücutta HIV virusuna karşı antikor oluşmadığından erken tanıda  P 24 antijeni saptanması tanıda önemlidir.   
Cinsel ilişki sonrası  bulaşma  durumlarında HIV virüsü önce vücutta bir çoğalma dönemi geçirmekte ve bulaşmadan 2 hafta kadar sonra kanda HIV p24 antijeni saptanabilmektedir
Bu dönemde HIV antikorları henüz ölçülebilir düzeye ulaşmadığı için, HIV p24 antijeni bakılması, erken tanı olanağı sağlamaktadır.   
HIV antikorları 3. haftadan sonra ortaya çıkmakla birlikte, kullanılan ELISA testleriyle ölçülebilir sonuç vermeleri ancak 1.5-3 ay sonra olabilmektedir.
Bu nedenle, şüpheli ilişkiden sonra, erken dönemde sonuç alabilmek için HIV p24 antijeni bakılması daha uygun olacak ve tanıyı daha erken koyabilme imkanı sağlayacaktır.   

HIV P 24 Testi Testi Avantajları Nedir?

Piyasada hem HIV p24 antijenini, hem de HIV 1+2 antikorlarını birlikte ölçen HIV testleri bulunmaktadır. Bu testler şüpheli ilişkiden itibaren, HIV enfeksiyonuna yakalanma korkusunu yaşayanların hastalığa yakalanıp yakalanmadıklarını ortaya çıkarmada önemli rol oynamaktadırlar.
Bu nedenle P 24  antijenini de araştıran testler erken tanıda çok daha güvenilir sonuç vermektedirler.

4. Nesil Testler Nasıl Çalışır?

Dördüncü nesil testler kandaki iki faktörü tespit ediyor: HIV antikorları ve p24 antijenleri. Bir kişiye HIV bulaştığında bağışıklık sistemi HIV antikorları üretmeye başlar. Bu vücudun virüsle savaşma yöntemidir. Bağışıklık sistemi bu antikorları p24 antijenlerine yanıt olarak üretir.P24 antijenleri virüsün bir parçasıdır ve araştırmalar, bunların HIV'in vücuda girmesinden sonraki 2 hafta içinde ortaya çıkma eğiliminde olduklarını göstermektedir.Dördüncü nesil bir test, kişiye bulaştıktan 1 ay sonra HIV'i güvenilir bir şekilde tespit edebiliyor.

93 Yorum

  1. A*********** :

    Hocam merhaba ben ilişkimin 4.ayında Antı hıv 1+2 testi yaptırdım ve sonuç negatif. fakat antı hıv 1+2nin altında Antı hiv 1+2 testi ile hıvp24 antijeni değerlendirilmiştir diyor. Lütfen cevaplar mısınız teşekür ediyorum.

    Cevap:

    Problem yok sonuçlarda rahat olun.Sitemizde bu konuda çok detaylı bilgi var.Arama motorumuzdan inceleyebilirsiniz.

  2. t********* :

    Degerli hocalarim supheli temastan 65 gun sonra Antihiv 1/2, P24 antijen combo test yaptirdim(MEIA yontemi)Sonucum: Antihiv 1/2 antikor, P24 antijen; 0.14 negatif (S/CO) , Referans araligi: < 1 negatif (S/CO). Ve hocam ayni gun elisa antihiv test sonucum:Antihiv 0.58 ngtf (elisa) yorumlarmisiniz?

    Cevap:

    HIV tahlil sonuçlarınız normal, doktorunuz gerek görmedikçe bir daha test yaptırmanıza gerek yok,HIV testi ile ilgili  Tahlil.com'a sorulmuş yüzlerce soru, verilmiş cevap ve yayınlanmış yazıları okumak için tıklayınız..

  3. s*********** :

    Hocam aids ve p24 ile ilgili tüm yazılarınızı okudum.Ben de süpheli ilişkiden 24 gün sonra p24 testi yaptırmak istedm fakat hastane AntiHıv yaptı yalnızca sanırım.Sonuç:Anti HIV Negtf(0.290)COI diyor,0-099arası negtf ve >1,1 poztf diyor.Sonuç negatif ama bu p24 tahlili sonucu mu anlayamadım Hocam?

    Cevap:

    Bu soruyu testi çalışan laboratuvar sorun.Buradan tetsin hangi yöntemle yapıldığını anlamamız mümkün değil.

  4. k********** :

    ANTİ-HIV1/2 + P24 ANTİJEN TESTİ SONUÇ=0,392 Birim=COI referans aralığı <0,90 negatif dediler ama 2.5 yıl önce yapılan korunmasız ilişkilerde bu test yeterlimidir. Başka bir test varmıdır yaptırmam gereken bu yukardaki testi ben doktora gitmeden kendim sekretere söyleyip yaptırdım

    Cevap:

    Yaşadığınız şüpheli temas sonrası yaptırdığınız ve TAHLİL.COM'a sormış bulunduğunuz HIV testi sonuçlarınız negatif.Negatif olmaları da sonuçların normal olduğunu gösteriyor.Şüpheli ilişki sonrası HIV enfeksiyonuna yakalanma endişesiyle kendi başına ve  çoğu zaman doktora da danışmadan test yaptıran bir çok ziyaretçimiz bulunuyor.Hangi HIV testinin,ilişki sonrası  ne zaman yapılacağı ve nasıl yorumlanacağına dair Tahlil.com doktorlarının sizler için hazırladığı yazımızı okumanızı öneriyoruz.Aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.Hangi HIV testi ne zaman yapılmalıdır?

  5. k********** :

    2.5 yıl önce korunmasız 3 kişiyle aralıklı bir şekilde birlikte oldum ve bugün Hafta sonu olduğu için acil den aldılar beni ELİSA TESTİ YAPTIRMAK İSTİYORUM DEDİM ve kan tahlili yaptılar. ANTİ-HIV1/2 + P24 ANTİJEN TESTİ SONUÇ=0,392 Birim=COI referans aralığı <0,90 negatif dediler doğrumudur.

    Cevap:

    HIV tahlil sonuçlarınız normal, doktorunuz gerek görmedikçe bir daha test yaptırmanıza gerek yok,HIV testi ile ilgili  Tahlil.com'a sorulmuş yüzlerce soru, verilmiş cevap ve yayınlanmış yazıları okumak için tıklayınız..

  6. m********* :

    Hocam supheli iliskimden 4 ay kadar sonra hiv 1 2 + p24 antijeni testi yaptirdim sonuc negatif yaziyor bu sonuca guvenmeliyim sizce

    Cevap:

    HIV tahlil sonuçlarınız normal, doktorunuz gerek görmedikçe bir daha test yaptırmanıza gerek yok,HIV testi ile ilgili  Tahlil.com'a sorulmuş yüzlerce soru, verilmiş cevap ve yayınlanmış yazıları okumak için tıklayınız..

  7. s*********** :

    hocam ben zaten anksiyete ve panik atak hastasiyim bir hayat kadiniyla korumali an*l yollu iliski yasadim yirtilma falan olmadi ayni kadinla birlikte onceden arkadaslarimda birlikte oldu kadin afrikali ve hayat kadini diye cok korkuyorum bosalma prezervatifin icine oldu saatler sonra yikadim pen*sim

  8. m************* :

    iyi günler hocam 6.cı ayın 19 cu günün yaptığım vdrl-rpr testi negatif çıktı. bi daha yaptırmam gereklımı yoksa yeterlimi. neolursunuz cvp verin

    Cevap:

    Ne için yaptırdığınızı yazmadığınızdan yorum yapılamaz..

  9. s******************** :

    ben 2 gün önce hayat kadınıyla korumasız ilişkiye girdim şu şekil oldu aynı kadınla 2 kere biri korumalı biri korumasız ilişki yaşadım sonradan farkettim kalça kısmında kızarıklık vardı aynı su çiçeği gibi benek gibi eger o aisd ise bana geçmişmidir ne yapmam lazım çok korkuyorum lütfen yardım edin

    Cevap:

    Yazdıklarınızdan ve AİDS konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığınız anlaşılıyor. HIV virusu, bulaşsa bile  bu kadar kısa zamanda enfeksiyona yol açıp belirti vermez. AİDS belirtileri, testin ne zaman yapılacağı gibi konular hakkında detaylı  bilgi almak ve benzer sorulmuş yüzlerce soru ve cevabı okumak için tıklayınız....Korunmasız bir ilişki var ise, doğal olarak enfeksiyon geçme riski de vardır.HIV ve AİDS nedir, belirtilertenı ve tedavisi

  10. w****** :

    Hocam iyi günler sizlerin kıymetli vaktini alıyorum ama kusura bakmayın bi önceki tahlilimi 58.gunde yaptırdım bir sonraki testimi 73.gunde yaptırdım sonuçları antihbs 405.52 antihcv 0.02 antihiv 0.31 hbsag 0.10 bunların hepsinin yanında elisa yazıyor size zahmet bicevaplarmisinizbirtesteihtiyaçvrmi

    Cevap:

    Yaşadığınız şüpheli temas sonrası yaptırdığınız ve TAHLİL.COM'a sormış bulunduğunuz HIV testi sonuçlarınız negatif.Negatif olmaları da sonuçların normal olduğunu gösteriyor.Şüpheli ilişki sonrası HIV enfeksiyonuna yakalanma endişesiyle kendi başına ve  çoğu zaman doktora da danışmadan test yaptıran bir çok ziyaretçimiz bulunuyor.Hangi HIV testinin,ilişki sonrası  ne zaman yapılacağı ve nasıl yorumlanacağına dair Tahlil.com doktorlarının sizler için hazırladığı yazımızı okumanızı öneriyoruz.Aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.Hangi HIV testi ne zaman yapılmalıdır?

  11. w****** :

    Hocam iyi günler önce cevapladiginiz için teşekkür ederim birdaha benim test yaptiemama gerek varmı hastanede enfeksiyon bölümün de yaptir mistim bu testi bir daha yaptirmama gerek varmı iyi çalışmalar

    Cevap:

    HIV testiniz normal, doktorunuz gerek görmedikçe bir daha test yaptırmanıza gerek yok,HIV testi ile ilgili  Tahlil.com'a sorulmuş yüzlerce soru, verilmiş cevap ve yayınlanmış yazıları okumak için tıklayınız..

  12. w****** :

    Hocam Merhaba benim Elisa testi sonucu anti-hbs(Elisa) 390.92 anti -hcv (elisa) 0.02 anti hiv (elisa) 0.23 hbsag (elisa) 0.2 hocam bu sonuçla ra göre bi aids vs bişey varmı bi cevap atarsan iz çok memnun olurum teşekkür ler

    Cevap:

    Hepatit B ye karşı bağışıklık yani koruyuculuk oluşmuş.Bu iki nedene bağlı olabilir.1.Hepatit B aşısı olmuşsunuz önceden ve bu nedenle bağışıklığınız olmuş2.Önceden Hepatit B enfeksiyonu geçirmişsiniz ve sonrasında da vücudunuz buna karşı bağışıklık oluşturmuş.  Her 2 durumda da şu anda  bir hastalığınız bulunmadığını gösterir sonucunuz, korkulacak bir durum yok.

  13. w****** :

    Merhaba ben şüpheli ilişkiden 2 ay sonra hastanede normal kan testi yaptırdımdüzgünçıktı ilsikiye girdiğm bayana srdum ben krunuyorm dedi her hangi bi skıntı olmaz dedi bende de hiç bi belirti yok ne kilo kaybı da yok iştahsızlk yokbana tvsiyeniz nedir ne ypmayalım çok korkuyrum yrdimciolun lütfen

    Cevap:

    Şüpheli iliş i sonrası hastalığa yakalanmak korkusuyla HIV paranoyası veya  HIV korkusu nedeniyle kafası karışan kimi zaman da psikolojisi bozulan  bir çok ziyaretçimiz var. Tahlil.com ekibi HIV ve AIDS e dair  yüzlerce soru cevapladı, sitemizde bir çok yazı  yayınladık.HIV korkunuz  bilgisizliğinizden ötürüyse aşağıdaki bağlantılardan HIV testi, HIV  testinin ne zaman yapılacağı ve AİDS belirtileri hakkında yazdığımız yazıları dikkatle okuyunuz.HIV  korkunuza yol açan durum hakkında bilgi sahibi olmanız korku ve şüphelerinizi yenmenize yardımcı olacaktır.HIV ve AİDS hakkında bilmek istediğiniz tüm konular burada....HIV korkusu ve bu sorundan nasıl kurtulacağınıza dair uyarıları ve tavsiyelerimizi öğrenmek için tıklayınız.....

  14. a********* :

    Merhabalar ben şüpheli ilişkiden 47 gün sonra( 48. gün ) p24 adı verilen bir test yaptırdım. Test sonuçları söyle HIV p24 ANTIJEN NEGATİF 0.001 , HIV 1/2 ANTIKOR NEGATİF 0.003 bu sonuçları yorumlarsanız sevinirim ve gün sayısı bakımından uygun mu ? Şimdiden TEŞEKKÜR EDERİM

    Cevap:

    HIV testi sonuçlarınız negatif yani normal.Şüpheli ilişki sonrası HIV enfeksiyonuna yakalanma endişesiyle çoğu zaman doktora da danışmadan test yaptıran bir çok ziyaretçimiz bulunuyor.Bu konuda  hangi HIV testinin ne zaman yapılacağı ve nasıl yorumlanacağına dair Tahlil.com doktorlarının hazırladığı yazıımızı okumanızı öneriyoruz.Aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.Hangi HIV testi ne zaman yapılmalıdır?

  15. u********* :

    Merhaba. Şüpheli bir cinsel ilişkim oldu. 20 gün sonra doktora gittim test sonuçlarım şunlar: . Anti HIV:0,11 Anti HCV :0,09 HBs Ag 0,67 Anti HBs(Kantitatif) :5,44. Yorumlayabilirseniz sevinirim. Teşekkürler.( Not: Başka bir test yaptırmama gerek var mı?)

    Cevap:

    HIV testi sonuçlarınız negatif yani normal.Şüpheli ilişki sonrası HIV enfeksiyonuna yakalanma endişesiyle çoğu zaman doktora da danışmadan test yaptıran bir çok ziyaretçimiz bulunuyor.Bu konuda  hangi HIV testinin ne zaman yapılacağı ve nasıl yorumlanacağına dair Tahlil.com doktorlarının hazırladığı yazıımızı okumanızı öneriyoruz.Aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.Hangi HIV testi ne zaman yapılmalıdır?

  16. d********** :

    Doktor bey ilşkiden bel soğukluğuna kaptım ve iyileştim.ilşkiden sonra 23. gün hıv dıo ultra antı hıv 1\2 ve p24 antijen negatif.44. gün ve 80.gün antı hıv 1\2 negatif.son olarak 159 gün mavi lab.. yaptırdığım hıv dıo ultra antı hıv 1\2 ve p24 antijen testi negatif.bir daha test yaptırmam gerekir mi

    Cevap:

    Bu konuda size daha önce cevap yazılmıştır..

  17. y********** :

    Betahcg sonucum 0.100 cikti referans araligida 5 hamilemiyim

    Cevap:

    Testiniz negatiftir.

  18. e*********** :

    Sayın Hocam balgam atarken balgamım içinde 1-2 gün içerisinde 3-4 defa kan pıhtısıyla karşılaşıp hemen doktora gittim ve sonuçlar şöyle.Merak edilecek bir durum var mı? WBC : 7.3 RBC : 4.86 HGB : 15.1 HCT : 45 P L T : 129 ? MCH : 31 MCHC: 33.5 MPV : 9.6 P C T : 0.12 ? P D W : 18.1 ?

    Cevap:

    Sonuçlarınız normal görünüyor..

  19. b*********** :

    Kondomla iliskiye girdim iliski bitikten sonra benim prezarvatifte yirtilma yoktu delinmede yoktu ici spermle doluydu ama belki ufak delimistir diye ben yinede mavi lab test yaptirdim iliskiden sonra 33.veya 35 gun hiv dio ultra anti hiv 1/2 ve p24 antijen testi negatif. Bana tekrar test gerekir mi

    Cevap:

    Her ihtimale karşı 6 ay sonra testi tekrarlayın..

  20. b*********** :

    Doktor bey ilişkiye girdim.ilişkiden sonra prezarvatif yirtilma yoktu.Ama ben belki ufak delinmistir diye iliskiden sonra 33.gun yada 35. gun özel bir labautuarda vidas hiv testi oldum.hiv diou ultra anti hiv 1\2 negatif. p24 antijen testi negatif. bir daha test yaptirmama gerek yok dimi ?

    Cevap:

    İlişkiden 6 ay sonra tekrarlatmanızı öneririz..

Popüler Blog Yazıları