Püy Kültürü Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/04/10 13:18 • Güncelleme Tarihi : 2019/01/21 08:42 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Püy; alyuvar, bakteri veya yıkılmış doku kalıntılarının iltihabını kapsayan doku sıvısıdır.Enfeksiyon durumlarında oluşmaktadır.Tedavisi gereken bu durumun tanısında ise bu sıvıdan alınan örnekten mikrobiyolojik kültür yapılması son derece önemlidir.Püy kültürü sonucuna göre enfeksiyonun tedavisine yönelik araştırmalar yapılmaktadır.
Püy Kültürü Nedir?

Püy Nedir?

Püy; alyuvar, bakteri veya yıkılmış doku kalıntılarının iltihabını kapsayan iltihabi bir doku sıvısıdır. Cerahat olarak da adlandırılabilir.Kesi ile açılması veya kendiliğinden patlamasıyla buradan kanlı iltihap akar.

Püy Kültürü Nedir?

Püy kültürü mikrobiyoloji laboratuvarlarında yapılan bir bakteriyolojik inceleme tahlilidir.Kültür sonrası herhangi bir üreme olduğunda antibiyogram testi de yapılarak iltihabın yedavisine yönelik antibiyotik de seçilir.

Püy kültürü, vücudun herhangi bir yerinde oluşan irinli lezyonlar için yapılan mikrobiyoloji laboratuvarlarında yapılan bir tetkiktir.

Püy Kültürü İçin Numune Nasıl Alınır?

Kültür hastadan, doktor veya hemşire tarafından bir enjektör ve/veya steril pamuklu çubuk ile (eküvyon) alınır. Alınan örnek steril taşıyıcı besi yeri veya numunin alındığı enjektör ile miktobiyoloji laboratuvarına gönderilir.

İncelenmesi için çok kısa sürede laboratuvara ulaştırılmalıdır. Beklemesi halinde yapısı bozulabilir ve neticesi yanıltıcıdır.
Alınan örnek insan kanlı besiyeri, EMB besiyeri ve gerekirse saboraud ve çikolata agarlı besiyerlerine ekilip etüvde inkubasyona bırakılır.

Püy Kültürü Sonucu Ne Kadar Zamanda Çıkar?

Kültür sonuçları mikrobiyoloji uzmanlarınca ortalama 2 ile 3 gün içinde raporlanır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?