Gebelikte Toksoplazma Igm Ve Igg Pozitifliği , Toksoplazma İgg Avidite Yorumu
Merhabalar doktor hanım. 8 hafta 5 günlük hamileyim. Geçen hafta (7hafta5gün) rutin gebelik testlerimi verdiğimde Toksoplazma İgM ve İgG pozitif çıktı. Sonuçlarını Lab.1 isimli dosyadan görebilirsiniz. Bir gün sonra doktora gittim ve Toksoplazma IgG avidite testi için kan verdim. Bu test sonucunda da düşük avidite görünüyor fakat ifade edilen değer, makalelerde gördüğüm yüzdelik şeklinde ifade edilmemiş. Bu test sonucunu da Lab.2 isimli dosyadan görebilirsiniz. Sizden ilk ricam sonuçlarımı yorumlamanız. Çok endişeliyim. Çok teşekkür ederim şimdiden. Ek olarak, okuduğum kadarıyla durumun teşhiş edilmesi için ek testler de yapılabiliyormuş ilaç tedavisine başlanmadan önce. Rize'de yaşıyorum ve burada ek test yaptırabileceğim bir yer yok. Pazartesi bir enfeksiyon doktoruna muayene olduktan sonra Ankara'ya ek testler için gitmek istiyorum. Memorial Ankara hastanesinde bir Kadın Doğum Uzmanı takibinde olacağım. Orada farklı ek testlerin yapılabileceğini düşündüm. Sizin bu ek testler konusunda öneriniz olur mu? Mutlaka yaptırmalısın dediğiniz bir test ya da muayene olmamı önereceğiniz bir uzman var mıdır? Tekrar teşekkür ederim, iyi günler diliyorum.
Tahlil.com Cevabı :
Merhaba, sonuçlarınızı inceledim. kan sayımı ve biokimya testlerinizde sorun görünmüyor. Toxoplasmosis avidite testiniz ise;
düşük avidite olarak çıktığı için öncelikle akut enfeksiyon lehine yorumlanabilir. Düşük avidite testi sonuçları itibari ile bazen bebeğin alınması kararına kadar gidilebileceğinden farklı bir laboratuvarda testin tekrarını öneririm.Eğer yeniden düşük avidite çıkar ise; bu durumda kadın doğum uzmanı tarafından ayrıntılı bilgi verilir ve riskler kabul edilerek yola devam edilmek isteniyorsa toxo IgA ve IgE testleri de yaptırılır. Akut enfeksiyon tanısı almış hastalarda, ultrasonografi ve diğer bulgular değerlendirilerek spiramisin tedavisi kadın doğum uzmanı tarafından başlanabilir. Sonrasında gebeliğin 18 haftasında tekrar amniyon sıvısında PCR yöntemi ile fetal enfeksiyon olup olmadığı araştırılmalıdır. Ancak tüm bu izlemlere rağmen anne karnındaki bebekte enfeksiyon komplikasyon riskleri tamamen ortadan kalkmayabilir.
Toxoplasmosis enfeksiyonu olduğunda bebeğe geçme oranı 1. trimestirde(ilk 3 ayda ) %10-25'dir. Bebeğin enfeksiyonu ne kadar erken aylarda olursa o kadar fazla sorun oluşur. Toxoplasmosis enfeksiyonu alan bebeklerde ağır, orta veya hafif bulgular ortaya çıkabilir. Bunlar ağır beyin hasarından, duyma kaybına kadar giden çeşitli semptomlar şeklindedir. Düşük avidite 12-16 hafta içinde geçirilmiş bir enfeksiyonu gösterir. Sınırdaki testleri yorumlamak oldukça zordur. Bu nedenle riskler gebe olan hastaya anlatılıp ultrasonografi, daha sonra gerektiğinde amniyon sıvısından PCR çalışmaları şeklinde ilerlenebilir.
Sağlıklı günler dilerim.
Sizin de benzer bir sorunuz varsa uzmanlarımıza 7/24 sorunuzu sorabilirsiniz.
Tıklayın, Hemen Sorunuzu Sorun.
Bu Gönderiye 0 Adet Yorum Gelmiş