C-REAKTİF PROTEİN (Yüksek Sensitiviteli) (CRP)

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w y z

C-REAKTİF PROTEİN (Yüksek Sensitiviteli) (CRP) Hakkında Bilgi

CRP testi doktorlar tarafından sıklıkla istenen serolojik bir kan testidir. Damardan alınan kan örneğinin kuru tüpe alınması ve laboratuvara gönderilmesi ile çalışılır. Mikrobiyoloji, hematoloji ve biyokimya laboratuvarlarında çalışılabilmektedir.Günümüzde en sık nefelometre cihazları ile en sağlıklı ve hızkı şekilde çalışılabilmektedir.
Testin normal değeri  0-6 mg/Ldir.
Ancak testin çalışıldığı laboratuvar ve yönteme göre bu değerler farklılık gösterebilir.Bu nedenle testin raporlandığı sonuç formunda yer alan ve testin çalışıldığı laboratuvarca bildirilen normal değerlerin dikkate alınmasında yarar vardır.

CRP Testi Hangi Durumlarda Doktorlarca İstenir?

CRP nonspesifik bir akut faz reaktanıdır.
Enfeksiyon ve enflamasyonların değerlendirilmesinde kullanılır.
Viral ve spiroketal enfeksiyonlarda artmadığından özellikle bakteriyel enfeksiyon tanısında değerlidir. Yüksekliği koroner kalp hastalığı riskinin erken bir göstergesi olduğundan, koroner kalp hastalığı için risk taraması amacıyla da kullanılır.
Bazı romatizmal hastalıklar, kilo fazlalığı ve insülin direnci gibi durumlarda da değerlerde yükselme beklenebilir.

YORUM YAP

Yorum yapilmeniz için üye girişi yapmalısınız. Giriş yapmak için tıklayınız...

YORUMLAR

FFserpil | 16.10.2017 03:51

Birkaç gündür şiddetli baş agrısıyla gittigim hastanede , kan testimde bazı degerlerin normalin çok çok üzerinde oldugunu söyledi. 
CRP_1 Hıgh 7,3 mg/dl 0 -0,5
PLT Low 109 K/mm3 130-400
PCT low 0,096 % 0,2-0,5
Sedimentasyon hıgh. 43 mm/h 0-2

Tahlil.Com | 09.09.2014 08:55
CRP değeriniz yükselmiş, başağrısı da varsamuayene sonucuna göre karar verilmelidir, sinüzit, vb.. olabilir..
ysmngursan | 31.01.2015 09:20

Yüksek ate kırgınlık idrar yanması baş ağrısı gibi sebeplerden hastaneye gittim. Tahlil sonuçlarımda crp referans değeri 0-8,2 iken benim sonucum 182,30 çıktı. Hastaneye 3 günlük yatışım ve damardan tedavi sonucu 71,4e indirebildik. Tüm şikayetlerim geçmesine rağmen baş ağrısı geçmedi. Normal mi?

Tahlil.Com | 31.01.2015 10:49

CRP sıklıkla istenen bir tahlil türü olup  akut faz reaktanıdır.
Tahlil sonucunuzda CRP değeri yüksek olarak görülüyor.
CRP yüksekliğinde ilk olarak akla enfeksiyon ve/veya  romatizmal durumlar akla gelir.

CRP yüksekliğine dair aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilir ve bu konuda sorulmuş benzer soru ve verilmiş cevapları okuyabilirsiniz.


Baş ağrınız için bazı radyolojik tahlillere ve KBB ile nörolojik muayeneye gerek olabilir.

arge95 | 04.09.2014 12:27

merhabalar 8 aylık böbrek nakilliyim.tahlil sonuçlarım şöyle;
Kreatinin     *1,33    mg/dL    0,5 - 1,3
CRP      *1    mg/dL    0,01 - 0,82
WBC     *2,51    10^3/uL    4,5 - 11,5

Wbc değerim sürekli düşük nasıl yükseltebilirim?

Tahlil.Com | 04.09.2014 06:53

WBC değeriniz düşük. 

WBC testi ve wbc düşüklüğü ile ilgili aşağıda çok daha detaylı bilgi bulabilir, bu konuda sorulmuş benzer soru ve cevapları görebilirsiniz.

WBC nedir? WBC düşüklüğü ve yüksekliği

sabriyebekci | 11.04.2014 07:35

protrombın zamanı sure 9.9

demır 36

crp 1.87

hemoglobın 11.5 mvc 77.3 mch 24.2 mchc 31.3

rdw 16.7

Tahlil.Com | 12.04.2014 03:46
Kansızlığınız var ve enfeksiyonunuz olabilir, muayene olmanızı öneririz..
aysegulberahalim | 08.08.2013 01:54

5 yaşında kı oglum yururken ayakları aksıyo KAS HASTASI OLABILIRMI OGLUM CK-MB SONUÇ 36 REFARANS DEGERİ 0-24 CRP 0,9 REFARANS DEGER 0-.28 ERİTROSİT ESR 45 REFARANS DEGER <15 ÇİNKO ZN 1.73 REFRAN DEGER .7-1.3 KREATİN SERUM 0.3 REFARANS DEGER .32-.59 MONOSİT ORANI 14.7 REFARANS DEGER 3.5-13.9

Tahlil.Com | 08.08.2013 07:18
Bu sonuçlarla herhangi bir yorum yapmamız imkansız. ޞikayetleri için öncelikle bir ortopedi uzmanına başvurmalısınız. 
mehmetmutlubozdag | 05.06.2013 06:31

parmağımı arı soktuğunda wbc 7.7 K/uL ne# 5.8 K/uL ly# 1.3 K/uL mo# 0.3 eo# 0.2 K/uL ba# 0.1 K/uL ly% %17 mo% %4 ne% %75 eo% %3 ba% %1 rbc 5.03 M/uL hgb 12.2 g/dL hct %38 mcv 75 fL mch 24.3 pg mchc 32.2 g/dL rdw %13.2 plt 288 K/uL mpv 10.9 fL pct %0.3 pdw %11.5 crp 2.84 mg/dL alerjim de varmış yorum

Tahlil.Com | 05.06.2013 06:47

Belirtiğiniz değerler hemogram yani kan sayımında çalışılan parametrelerden sadece bir kaçı, bunlar tek başına fazla bir fikir vermez.Hemogram yani kan sayımı testinin sağlıklı olarak değerlendirilebilmesi için kan sayımı sonucundaki tüm parametrelerin birlikte değerlendirilmesi gerekir, diğer kan sayım parametrelerinizde eğer bir sorun yoksa, sonucunuzda kayda değer bir problem olmayacağını söyleyebiliriz.

Hemogram ( Kan sayımı) tahlilindeki tüm parametreler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda sorulmuş benzer soruları ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz.

Kan sayımı( hemogram) tahlilinde yer alan parametrelerdeki kısaltma ve değerler ne anlama geliyor?

http://tahlil.com/hemogram-kan-tahlilindeki-kisaltmalarin-anlamlari



meridyal | 22.05.2013 02:53

Merhabalar

5 yaşınaki oğlumun 3 gündür geçmeyen yüksek ateşi sonrası yapılan idrar tahlilinde Sedimantasyon değeri 40 CRP değeri 16,5 olarak çıktı bu değerler neyi ifade etmektedir yardımlarınızı rica ederim.

Tahlil.Com | 22.05.2013 10:45

CRP bir akut faz reaktanıdır. CRP yüksekliğinde ilk olarak akla enfeksiyon ve romatizmal durumlar gibi ihtimaller gelir.

CRP yüksekliğine dair aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilir ve bu konuda sorulmuş benzer soru ve verilmiş cevapları okuyabilirsiniz.


cibali_19 | 09.04.2013 06:20

wbc 10,8 neu#7,41 sedimentasyon 37 crp 49.5 ne anlama geliyor 1 hafta önce ağır bir ishal geçirdim bunun etkisi olabilirmi

Tahlil.Com | 09.04.2013 06:52
Enfeksiyon sonrası CRP ve sedim yüksek çıkabilir, ishal de buna neden olmuş olabilir.
erdo | 06.10.2012 12:31

iyi günler ben 44 yaşında bir erkeğim yapılan tahlil sonucunda SEROLOJİ CRP 8,01, SEDİMANTASYON (30 dakika) : 4 (60 dakika ) : 12 çıktı. yorumlarsanız sevinirim

Tahlil.Com | 22.06.2018 07:54
Hafif bir CRP yüksekliği var. Enfeksiyonlarda ve bazı romatizmal hastalıklarda olabilir.Ancak korkutucu bir yükseklik de yok
oya_ | 05.07.2012 11:51

CRP 12. 400 çıktı. Ankilozan spondilitim var. Ancak ilk defa bu kadar yüksek kötü bir şey söz konusu olabilir mi?

Tahlil.Com | 22.06.2018 07:54
CRP ankilozan spondylit hastalarında yüksek çıkar.Ancak tek başına da hastalığın seyri açısından bir kriter olamaz. Şu aşamada doktorunuz muayene bulgularınız ve diğer tahlil sonuçlarınızla birlikte tedaviniz ve takibiniz yönünden sizi bilgilendirmelidir.
DAHA FAZLA GÖSTER