Alerji İlacı Kilo Aldırıyor

Yayın Tarihi : 2017/06/22 21:43 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/10 08:02 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Özellikle bahar ayları alerjik hastalar için sıkıntılı bir dönemdir.

Alerji İlacı Kilo Aldırıyor

Özellikle bahar ayları alerjik hastalar için sıkıntılı bir dönemdir. Bu dönemde onları rahatlatansa; kullandıkları ilaçlardır. Bu ilaçların kilo aldırıcı etkisi vardır. Bu sebeple alerjiilacı kullanıyorsanız; dengeli beslenmeyi ve spor yapmayı ihmal etmemelisiniz.

Alerji Neden Gelişir?

Vücut muhteşem bir savunma sistemidir. Bu sistem, ağızdan ve burundan bakterilerin girişini engellemek için; ağızdan tükürük, burundan mukus salgısı oluşturur. Bu bir bariyerdir ve bu yapıların içindeki sindirim enzimleri mikropları öldürüp akciğer sistemine inmelerini engeller. Eğer mikroplar bu sıvılardan daha güçlüyse ve akciğer sistemine inmeye başlamışlarsa, akciğer girişindeki goblet hücreleri adı verilen yapılarla karşılaşırlar. Bu yapılar daha fazla ve yoğun enzim içerir ve mikropların akciğer yapılarını ele geçirmesini engeller. Dolayısıyla kişide yoğun balgam atma isteği bulunur. Ayrıca savunma sistemi bununla sınırlı değildir. Gözlerden yaş akması da mükemmel bir savunmadır.

Gözler, dış dünyaya açık, mikropların yaşayabileceği kadar nemli bir ortamdır. Ancak gözyaşı ve gözyaşında bulunan sindirim enzimleri sayesinde ve buraya tutunmaya çalışan mikroplar gözyaşıyla karşılaşır. Alerji de işte tam bu esnada gelişir. Alerjik insanların vücudu, alerji oldukları nesneyi yabancı kabul ettikleri için; burun akıntısı ve tıkanıklığı, sürekli tükürük sentezlendiği için ağız kuruluğu ve boğaz şişliği, gözlerin yaşarması söz konusu olur. Aslında vücut alerjiden kaynaklı hasta olmuş gibi görünse de, alerjenleri vücut içine almamak için savunma yapıyor demektir.

Alerjen İlaçların Etki Mekanizması Nasıldır?

Alerjen ilaçlar; vücudun bağışıklık sistemini baskılayarak kişide görülen savunma sistemini alt eder. Bu ilaçları kullanan kişiler alerjiden kaynaklı; burun akıntısı, balgam, göz yaşarması sıkıntılarını yaşamazken; bir yandan da yorgunluk, halsizlik ve metabolizma yavaşlaması yaşarlar. Çünkü ilaçların görevi vücudun aksamasını ekard etmektir. Yaratılış, mekanizmanın en güzel halidir. Alerjenlerle savaş illaki yapılmalı ancak bunun yöntemi olarak çoğunlukla ilaç tercih edilmemelidir. Bunun yerine alerjenlerle teması olabildiğince minimumda tutmak, alerjenlere maruz anında maske gibi, vücuda girdisi olmayan bir sistemle savunmak, alerjenlere maruz kaldıktan sonra etkilenen bölgeleri bol su ile yıkamak yapılacak en kolay iştir. Alerji henüz tam gelişmeden engellenmiş olur böylece.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?