Albino Hastalığı Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/04/17 11:11 • Güncelleme Tarihi : 2023/02/24 11:01 •

Albinism ya da albino hastalığı kalıtsal bir metabolizma hastalıktır; tirozini melanine çeviren enzim eksikliği nedeniyle ciltteki melanin pigmenti üretilmiyor; dolayısıyla cilt ve saçlar beyaz kalır.

Albino Hastalığı Nedir?

Albinism ya da albino hastalığı kalıtsal bir metabolizmal hastalıktır. Söz konusu hastalıkta tirozini melanine çeviren enzim eksikliği nedeniyle ciltteki melanin pigmenti üretilmiyor; dolayısıyla cilt ve saçlar beyaz kalır.
Albino hastalarında melanin pigmentinin yokluğunda gözler ve cilt güneş ışığına karşı çok hassas olur ve cildin güneşten yanma riski çok yüksektir.

Albino Hastalığının Gözlere Etkisi

Kirpik ve kaşların görevi; gözlere gölgelik yapmaktır. Bu sayede en keskin ışıklarda dahi, gözler bir miktar karartılır ve görme işlemi sağlanır. Tıpkı şapka takıldığında güneşin etkisinin azaltılması gibi; doğal bir şapkadır kirpik ve kaşlar. Zaten bu sebeple ten renginden daha koyu ve uzun kıllara sahiptir.

Albino hastalığında; kirpikler ve kaşlar da beyaz olur. dolayısıyla yoğun ışığa karşı gözler korunamamış olur. albino, Doğuştan gelen bir hastalık olduğu için, bu kişiler ışığa karşı korunmasız olarak doğarlar ve bu durumda göz hasarı çok fazla olur.

Bu sebepledir ki; albino olan kişileri genel olarak gözlüklü görürüz ve gözlerini çok fazla kırpıştırırlar. Bunun sebebi yoğun ışıktan gözleri korumak için kapatılmak zorunda kalınması ve bunun bir davranış şekli olmasıdır.

Albino Hastaları İle Yaşamak

Albino kişiler, toplumda karşımıza çıkar. Ancak onlar da normal insan bilincinde, gücünde ve yetisindedir. Hayatımızın bir parçasıdır ve akışta iş arkadaşımız, akrabamız, alışverişte bulunduğumuz sosyal kişiliklerdir.

Ancak insanların farklı olana bakış açıları onları fazlasıyla incitmektedir. İnsanların dik bakışları, gereği olmayan soruları, imalı sözleri onları toplumdan soyutlamakta ve bir de psikolojik problemler yaşamalarına sebep olmaktadır. Hayatlarını daha fazla zorlaştıran bu duruma daha da zorunu eklemekten öteye gidilememektedir.

Bu sebeple yapılması gereken; albino kişilere doğal ve normal davranmak, onları topluma tam şekilde adapte etmektir.

 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?